Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Τόσα ανοιχτά μέτωπα στον μικρό τόπο μας !!!!, του Σταύρου Μιχαηλίδη



 Λογικά δεν φαίνεται «λογικό» μέσα ενημέρωσης διεθνούς κυκλοφορίας όπως ο Guardian και ο Independent να αφιερώνουν τόσο χώρο με εκτενείς αναφορές στον μικρό και ανύπαρκτο γι’ αυτούς, μέχρι τις δημοσιεύσεις τους, τόπο μας.

Independent 29 Μαΐου2017: Τίτλος «Ένας στους τρεις πρόσφυγες έχει γίνει μάρτυρας αυτοκτονίας από την στιγμή που έφτασε στην Χίο» . Ακολουθεί εκτενέστατο ανυπόγραφο άρθρο με το περιεχόμενο «έρευνας» στους καταυλισμούς της ΒΙΑΛ και της Σούδας από συνεντεύξεις προσφύγων και μεταναστών όπου περιγράφεται ένα απάνθρωπο περιβάλλον με αγγέλους τις ΜΚΟ.

Guardian 18 Ιουνίου 2017 αναδημοσίευση στην iefimerida.gr: Τίτλος «Κακοποιήσεις και επιθέσεις σε ανήλικους πρόσφυγες στην Χίο-Ανατριχιαστικές μαρτυρίες». Και σε αυτό το ανυπόγραφο άρθρο αναδημοσιεύεται εκτενές reportage του Guardian για απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην Χίο με αναφορές σε περιστατικά κακοποίησης και απειλών ασυνόδευτων παιδιών, νεαρών κοριτσιών κλπ. από ντόπιους και αλλοδαπούς.

Είναι περιττό να σχολιαστεί η βαρύτητα των συγκεκριμένων εκτενών δημοσιευμάτων για τον τόπο μας. Να το πω ανάποδα: Ας σκεφτούμε τι «χαρές» και τι «τρελίτσες» θα γράφαμε αν π.χ. τα εν λόγω διεθνή μέσα είχαν αφιερώσει τόσο εκτενή κολακευτικά άρθρα για την Χίο, τις ομορφιές της, την γαστρονομία της κλπ.

Τα πράγματα είναι εξαιρετικά σοβαρά. Ακόμα και αύριο να φύγει το «κακό που μας βρήκε», όχι όπως φαίνεται μετά από χρόνια, η ανάρρωση θα πάρει πολύ μα πάρα πολύ καιρό.

Αισθάνομαι ότι τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα στον συγκεκριμένο χρόνο, ανεξάρτητα αν περιγράφουν πραγματικά ή μη περιστατικά, κατευθύνονται από ντόπιους και ξένους που εξυπηρετούν συμφέροντα ΜΚΟ που εμπλέκονται στην διαχείριση προσφύγων στην Χίο αφού κατακλείδα τους είναι η ανάγκη συνέχισης του έργου τους.

Ανεξάρτητα, όμως, των συμφερόντων που εξυπηρετούν δημοσιεύματα τόσο μεγάλων διεθνών μέσων ενημέρωσης δεν παύει να πληγώνουν το ήδη τραυματισμένο σώμα της Χίου.

Το νησί μας μοιάζει με καρότσα που βάζουμε όλο και περισσότερο φορτίο που την γονατίζει λίγο-λίγο μέχρι να σπάσει δίχως να φαίνεται ότι σε κάποιον «απ΄αυτούς» ξέρετε, βάζει ο νους του σε τι κίνδυνο έχουμε περιέλθει.

Η σημερινή πολιτική συγκυρία της Χίου δυστυχώς δεν εμπνέει αισιοδοξία ακόμα και εμπιστοσύνη ότι μπορεί να διαχειριστεί τα τόσα ανοιχτά και συσσωρευμένα σοβαρά μέτωπα του μικρού μας τόπου. Το ένα λάθος διαδέχεται το άλλο.
Είναι ώριμες οι συνθήκες ανάληψης πρωτοβουλιών συμπατριωτών μας με δύναμη και επιρροή ώστε να ελεγχθεί η κατάσταση και να δρομολογηθούν ενέργειες αναστροφής της καταστροφικής πορείας;

Ερωτώμαι συχνά τελευταία από σημαντικούς ανθρώπους και διερωτώμαι!!

Σταύρος Γ. Μιχαηλίδης

Υποναύαρχος (ε.α.) Λ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου