Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Ο Ιερολοχίτης Νικόλαος Σαρρής του Ιωάννη


Τα masticnews έχουν ανοίξει μία στήλη με τίτλο "ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΚΑΛΑΜΩΤΟΥΣΟΙ," για όσους είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορία του χωριού μας. 
Η στήλη αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής προς αυτούς τους ανθρώπους που διακρίθηκαν για τις μεγάλες τους δραστηριότητες και που με τα έργα τους τίμησαν το χωριό μας. 
Τους Καλαμωτούσους αυτούς έχουμε ιστορικό και ηθικό χρέος να τους φέρουμε στο προσκήνιο, να παρουσιά­σουμε την δράση τους και να τους δικαιώσουμε γι' αυ­τό που ήταν και έκαναν για το χωριό μας.
Η δημόσια αναγνώριση και η δικαίωση γίνεται για ότι πρόσφεραν στο χωριό μας. Τιμούμε αυτό που αυθόρμητα και συνειδητά πρόσφεραν ανιοδιοτελώς, για τα μεγάλα προβλήματα και τις πολλές ανάγκες που είχε τότε το χωριό μας. 
Οι άνθρωποι αυτοί ήταν σαν και μας με αδυναμίες, ελαττώματα και ιδιομορφίες. Αλλοίμονο, αν σταθούμε σε κάποια ατέλεια του χαρακτήρα τους για να τους αρνηθούμε αυτό που δι­καιωματικά τους ανήκει. Τότε δεν θα υπήρξε ποτέ δικαίωση και καταξίωση για τίποτα και για κανένα.

Νέα προσθήκη στην στήλη μας ο Νικόλαος Σαρρής του Ιωάννη.

Ο Νικόλαος Σαρρής, γεννήθηκε στην Καλαμωτή την 1η Απριλίου του 1924. Γονείς του ήταν ο Γιάννης και η Κυριακή Σαρρή, το γένος Μπουλαντζέρη.
Ο Νικόλαος Σαρρής βαπτισμένος με τα Ελληνοχριστιανικά ιδεώδη, στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, το Φεβρουάριο του 1942, σε ηλικία μόλις 17 ετών, έφυγε για τη Μέση Ανατολή από την Κώμη και μέσω Τουρκίας κατετάγη στον Ελληνικό Στρατό που βρισκόταν εκεί, ως εθελοντής.
Υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες του στρατού μας και το 1943, κατετάγη στον Ιερό λόχο. Έλαβε μέρος σε πολλές επιχειρήσεις στο Αιγαίο, ως Καταδρομέας-Αλεξιπτωτιστής, εναντίον των Γερμανών και Ιταλών, μέχρι το 1945. Τον ίδιο χρόνο μονιμοποιήθηκε στο Στρατό, όπου και σταδιοδρόμησε.

Κατά το χρονικό διάστημα 1948-1949 πήρε μέρος στις επιχειρήσεις του Στρατού μας, στη Μακεδονία και τη Θράκη. Υπηρέτησε στην Κύπρο από το 1967-1968, σε μοίρες καταδρομών και έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις Κοφίνου - Αγίων Θεοδώρων.Την περίοδο της ειρήνης, υπηρέτησε σε Μονάδες εκστρατείας και εσωτερικού και έφερε σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο, όλες τις υπηρεσίες που του ανατέθεισαν.
Αποστρατεύτηκε στο Μεσολόγγι, τον Ιούνιο του 1977 με το βαθμό του Συνταγματάρχου. Από το Μεσολόγγι ήταν η γυναίκα του, η Μίνα Ζαϊμη, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, τον Γιάννη, την Κορίνα και τον Αρμόδιο.
Μετά την αποστρατεία του, διετέλεσε προϊστάμενος για δυό χρόνια του τμήματος Πολιτικής Σχεδιάσεως Εκτάκτων Αναγκών της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας.
Ο αείμνηστος συγχωριανός μας Κυριάκος Λεράκης, τον περιγράφει σαν ένα άνθρωπο με ήθος και ευαισθησία, που προσπαθούσε να βρίσκει τρόπους να υπηρετεί την πατρίδα και τον συνάνθρωπο. Είχε γράψει μάλιστα και ένα βιβλίο με τίτλο 35 χρόνια στο Στρατό-Ένας Στρατιώτης θυμάται, που δυστύχώς δεν εξέδωσε.

Υπηρέτησε έτσι την πατρίδα για 37 συνεχή χρόνια, υπερασπίζοντας την κάθε φορά που χρειαζόταν με τον καλύτερο τρόπο. Για την ανδρεία του αυτή και την αφοσίωση του τιμήθηκε επανειλημμένως και έλαβε πολλές διακρίσεις και παράσημα όπως:
Αριστείο Ανδρείας, τον Πολεμικό Σταυρό Γ' Τάξεως, Βραβείο Εξαιρέτων Πράξεων, (δύο φορές), Προαγωγή επ'ανδραγαθία στο βαθμό του επιλοχία, Πτέρυγες επιχειρήσεων αλεξιπτωτιστού επί του στήθους. Μετάλλιο εκστρατείας 1940-1945. Μετάλλιο Εθνικής Αντίστασης. Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Δ΄Τάξεως. Χρυσούς Σταυρός Β΄Ταγματος του Φοίνικος. Χρυσούς Σταυρός του Τάγματος Βασιλέως Γεωργίου Α΄. Χρυσούς Σταυρός του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου ( υπό του Πατριάρχου Αλεξανδρείας ). Προαγωγή Μεταλλίου Στρατιωτικής Αξίας Δ΄Τάξεως σε Γ΄Τάξεως. Μετάλλιο της θυσίας Χρήστου Καψάλη.
Ως Στρατιωτικός ο Νικόλαος Σαρρής υπηρέτησε την Πατρίδα σε δύσκολες εποχές, σε πόλεμο και σε ειρήνη.
Ως Χιώτης και Καλαμωτούσης, βοήθησε την ιδιαίτερη Πατρίδα του και τους συμπατριώτες του με όλες του τις δυνάμεις, σε όποιο πόστο και αν βρισκόταν. πηγή.Κalamoti net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου