Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Εγκαίνια του πολιτικού του γραφείου έκανε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Υποψήφιος Βουλευτής Χίου, Νότης Μηταράκης.




Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων δήλωσε:

"Φίλες και Φίλοι,
Σας ευχαριστώ θερμά που είσαστε σήμερα μαζί μας στον αγιασμό του πολιτικού μου Γραφείου. Και σας ευχαριστώ γιατί η παρουσία σας είναι το πιο ηχηρό μήνυμα. Αυτή τη μάχη θα την δώσουμε ενωμένοι. Και θα την κερδίσουμε. Γιατί έχουμε όπλα μας την Αλήθεια και την Ευθύνη. Είναι το Χρέος μας προς τους νέους ανθρώπους που αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον.
Όπως γνωρίζετε το 2012 η κυβέρνηση που σχηματίστηκε υπό τον Α. Σαμαρά ανέλαβε να κρατήσει όρθια τη χώρα. Βρισκόμασταν τότε στο χείλος του γκρεμού. Με το ένα πόδι έξω από την Ευρώπη και την ευρωζώνη. Αναλάβαμε μια μεγάλη πρόκληση. Και προχωρήσαμε σε μεγάλες αλλαγές με σχέδιο και με γνώμονα τις δυνατότητες και τις προοπτικές της χώρας. Σίγουρα δεν έγιναν όλα σωστά. Όμως αυτός που τολμά κάνει και λάθη. Χάρη στις επώδυνες θυσίες του κόσμου προχωρήσαμε μπροστά. Μέσα σε ένα διάστημα δυόμιση ετών κάναμε πολλά. Κι αυτό δεν το λέμε μόνον εμείς. Το αναγνωρίζουν όλοι, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σοβαροί οικονομικοί αναλυτές και ιδρύματα. Αποτυπώνεται στο διεθνή τύπο. Ότι η Ελλάδα, άρχισε να αλλάζει, ότι στέκεται πια στα πόδια της, ότι έκανε άλματα προόδου και ότι είναι έτοιμη πλέον να τρέξει. 
Μόνο κάποιοι μέσα στην Ελλάδα αμφισβήτησαν αυτά τα επιτεύγματα. Προσπάθησαν να ανακόψουν την πορεία αυτή. Εκεί που βγήκαμε από την ύφεση, μας βύθισαν στην πολιτική αβεβαιότητα που «πάγωσε» τα πάντα. Αλλά μόνο προσωρινά. Γιατί μετά τις εκλογές, με τη νίκη μας στις 25 Ιανουαρίου, θα αποκατασταθεί η ομαλότητα, και δεν θα χάσουμε ό,τι με θυσίες πετύχαμε.
Εμείς αναλαμβάνουμε μια και μόνο δέσμευση. Αμέσως μετά τη νίκη μας στις 25 Ιανουαρίου, θα κλείσουμε την τελευταία αξιολόγηση και τη νέα συμφωνία και θα βγούμε οριστικά πλέον από την εξάρτηση και τον αναγκαστικό δανεισμό.


Φίλες & Φίλοι,
Αυτήν την ώρα η πατρίδα μας αλλά και ο τόπος μας η Χίος χρειάζεται την υπέρβαση, το παραπάνω. Έζησα στο εξωτερικό, όπως χιλιάδες Χιώτες. Γύρισα στην Ελλάδα το 2010, εν μέσω  της κρίσης, εξελέγην με την πρώτη στην Α’ Αθηνών. Είμαι ο μακροβιότερος κοινοβουλευτικός υφυπουργός στην παρούσα Κυβέρνηση. Κι όπως ξέρετε, ζήτησα από τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον Αντώνη Σαμαρά να είμαι υποψήφιος στη Χίο. Το να είμαι υποψήφιος βουλευτής στην πατρίδα μου είναι αυτό που πάντα ήθελα. Στη Χίο είναι οι ρίζες μου. Γνωρίζω την ψυχή του νησιού. Και όταν είσαι συναισθηματικά δεμένος με αυτό που υπηρετείς μπορείς να υπερβαίνεις και τον εαυτό σου και τις τυπικές δυνατότητες. Τώρα χρειαζόμαστε το «παραπάνω», την υπέρβαση, τη θετική φόρτιση. Την αφοσίωση.
Είμαι αποφασισμένος να δουλέψω για να πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους. Κάποιοι θα θελήσουν να βάλουν εμπόδια, να θολώσουν αυτήν την εικόνα. Ματαιοπονούν αν νομίζουν ότι θα με πλήξουν. Αν και είμαι σχετικά νέος έχω κολλήσει πολλά ένσημα. Δεν είμαι και ούτε θέλω να γίνω ένας αργόσχολος της πολιτικής. Έχω εργαστεί στο πιο δύσκολο και απαιτητικό περιβάλλον και αυτό που έμαθα ήταν να βάζω στόχους και να τους πετυχαίνω. Και αυτό θα κάνω και τώρα.
Κάποιοι λένε ότι θα θελήσω να φύγω, αλλά μάλλον τους ανησυχεί το αντίθετο, ότι είμαι αποφασισμένος να μείνω, για όσο διάστημα με περιβάλλετε με την εμπιστοσύνη σας. Και θα μείνω αφοσιωμένος στο νησί και στους ανθρώπους του.
Φίλες και Φίλοι,
Ο τόπος μας αξίζει πολλά περισσότερα. Αξίζει να είναι στο κέντρο των εξελίξεων. Και να για να το πετύχουμε αυτό πρέπει, να πούμε συγκεκριμένα πράγματα. Να έχουμε αποφασιστικότητα. Να βάλουμε χρονοδιάγραμμα, να αναλάβουμε ο καθένας μια αποστολή για τη Χίο.
Ο ορίζοντάς μας ανοίγει με έργα:
  • με το αεροδρόμιο και τα υδατοδρόμια για να συνδεθούν τα τρία νησιά μας.
  • με υποδομές στο κεντρικό λιμάνι και στα Μεστά, για να λειτουργούν ως ενιαίο σύστημα.
  • με δίδυμη μαρίνα στη Χίο.
  • με ένα ειδικό ασφαλιστικό πρόγραμμα για τη μαστίχα και νέους τρόπους προώθησης.
  • με διαχειριστικό σχέδιο για τα νερά μας.
  • με αναβάθμιση των ναυτιλιακών μας σχολών.
  • με συνέργειες που θα αυξήσουν το κύρος τους.
Η δική μου προσπάθεια δεν αρχίζει σήμερα. Θέλω πάντα να μιλώ με συγκεκριμένα στοιχεία. Επιτρέψτε μου να σας αναφέρω επιγραμματικά κάποιες προσπάθειες που έκανα για το νησί μας και όσα πετύχαμε αυτά τα δυόμιση χρόνια της παραμονής μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης:
  • Για το αεροδρόμιο τον  περασμένο Απρίλιο κάλεσα όλους τους αρμόδιους φορείς στο Υπουργείο. Θέσαμε συγκεκριμένο πλαίσιο με χρονοδιάγραμμα έως το τέλος του 2014. Πετύχαμε τους στόχους μας, έπειτα από 20 χρόνια στασιμότητας. Το  έργο της επέκτασης του αεροδιαδρόμου μπαίνει επιτέλους στη φάση της υλοποίησης. Η γη πλέον έχει παραδοθεί προς χρήση στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Επιταχύναμε την διαδικασία για την μελέτη περίφραξης του χώρου και μέσα σε διάστημα μικρότερο των 3 μηνών θα πραγματοποιηθεί η δημοπράτηση του έργου.
  • Εξίσου σημαντικό είναι το έργο που κάναμε για την ανάπτυξη των υδατοδρομίων. Το θεσμικό πλαίσιο σχεδιάστηκε και θεσμοθετήθηκε με το Ν. 4146/2013 που εμείς φτιάξαμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Και τώρα έχει ήδη εκδηλωθεί σχετικό επενδυτικό ενδιαφέρον ώστε και η Χίος να μπει στον χάρτη των μετακινήσεων με υδροπλάνα.
  • Αναλάβαμε  πρωτοβουλία και την ίδρυση ξενόγλωσσου τμήματος ναυτιλίας στη Χίο, σε αντιστάθμισμα της απόφασης για το τμήμα τουρισμού. Τη θεσμοθέτηση του τη ζητήσαμε μαζί με τον κ. Τριαντάφυλλο από τον κ. Λοβέρδο ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα. Το στοίχημα τώρα είναι να λειτουργήσει από το Σεπτέμβριο του 2015. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο θα συνδεθεί πιο ισχυρά με την αγορά εργασίας και θα συμβάλει στην αναπτυξιακή διαδικασία.
  • Θεωρώ ότι η αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας είναι βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη. Γι' αυτό το λόγο διασφαλίσαμε την απρόσκοπτη χρηματοδότηση του έργου του Μουσείου της Μαστίχας. Oλοκληρώσαμε όλες τις διαδικασίες για την έναρξη του έργου της αποκατάστασης του Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Συκούση. Αντιμετωπίσαμε τα εμπόδια για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση του έργου στο Κάστρο, από το ΕΣΠΑ.
  • Παράλληλα το τελευταίο εξάμηνο, μόνο από το Υπ. Ανάπτυξης και για τη Χίο προκηρύξαμε έργα ύψους άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ, έργα που αφορούν:
    • i. Στην προβολή, τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση Ι. Ναών και ιερών κειμηλίων του τόπου μας ώστε να ενισχύσουμε τον θρησκευτικό και πολιτισμικό τουρισμό.
    • ii. Στη δημιουργία και την παροχή νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών από την περιφέρεια προς τους πολίτες.
    • iii. Στην τοποθέτηση κεραιών για την ενίσχυση του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος πού σε πολλά σημεία του τόπου μας είναι ασθενές.
    • iv. Στην  προμήθεια κουπονιών ψηφιακής αλληλεγγύης για 4.000, περίπου, συμπολίτες μας στη Χίο.
    • v. Στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για την καλλιέργεια της μαστίχας που θα αφορά  και στην ένωση και στον κάθε μαστιχοπαραγωγό ξεχωριστά, αλλά και στις δημόσιες υπηρεσίες του τόπου μας (αστυνομία, πυροσβεστική κλπ). Το πρόγραμμα αυτό θα δίνει πληροφορίες και για την καλλιέργεια και για να προλαμβάνουμε και να αποφεύγουμε τις συνέπειες των καταστροφικών καιρικών φαινομένων.
Κυρίες & Κύριοι,
Σε  δυόμιση χρόνια έκανα εκατοντάδες επαφές για την προσέλκυση νέων επενδύσεων στη χώρα. Η εμπειρία και η γνώση που απέκτησα από την Υπουργική θητεία αλλά και την προσωπική μου εργασία στο εξωτερικό μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη της Χίου. Για να φτιάξουμε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο. Και το πρότυπο αυτό δεν θα να έχει κέντρο την Αθήνα. Κέντρο του είναι όποια περιοχή της Ελλάδας «σκέφτεται» και παράγει με νέο τρόπο. Η Χίος, ο τόπος μας, μπορεί να το κάνει. Είναι στη φύση μας και στην παράδοσή μας. Είναι στο γονίδιο μας η ανάπτυξη και η προκοπή. Εδώ, έχουμε πλεονεκτήματα που δύσκολα τα συναντάς όλα μαζί. Νησί με τεράστια ναυτιλιακή παράδοση, ευλογημένο Κάμπο και προϊόν μοναδικό στον κόσμο.
Για να γίνουν όλα αυτά δουλειές, να γίνουν εμπορικές συναλλαγές, τουρισμός όλο το χρόνο, εξαγωγές, για να είμαστε στο κέντρο των επενδύσεων και των εξελίξεων στους τομείς που έχουμε το πλεονέκτημα, χρειάζεται να μιλήσουμε σε πολλές «γλώσσες». Στη «γλώσσα» των επενδυτών και της αγοράς. Στη «γλώσσα» της αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων. Στη «γλώσσα» της διεκδίκησης στο πολιτικό πεδίο. Στη «γλώσσα» της κοινωνίας. Και κυρίως στη γλώσσα της συνεργασίας. Όλοι οι Χιώτες, όλοι οι φορείς, βουλευτές, τοπική αυτοδιοίκηση, ιδιωτικός τομέας, προσωπικότητες που συνδέονται με το νησί μας. Και επαναλαμβάνω, να πούμε συγκεκριμένα πράγματα. Να τους βάλουμε χρονοδιάγραμμα, να αναλάβουμε ο καθένας μια αποστολή για τη Χίο. Ήδη με την νέα Δημοτική αρχή και με την αντιπεριφέρεια έχουμε άψογη συνεργασία και δρομολογούμε λύσεις σε προβλήματα. Για να δούμε προκοπή και προοπτική για τους πολίτες της Χίου, των Ψαρών και των Οινουσσώνοφείλουμε όχι να υποσχόμαστε αλλά να υλοποιούμε συγκεκριμένα σχέδιαΜε αποφασιστικότητα.
Αγαπητοί Συμπατριώτες,
Η προσπάθεια αποδίδει. Ήδη ο Πρωθυπουργός μίλησε για άμεσες παρεμβάσεις ανακούφισης. Για μείωση των φορολογικών βαρών σε όλα τα επίπεδα. Σημειώνω ειδικότερα ότι ο μειωμένος ΦΠΑ των νησιών δεν πρόκειται να μεταβληθεί. Και όλα αυτά δεν είναι προεκλογικές υποσχέσεις. Λόγια που ξεχνιούνται τη Δευτέρα μετά τις εκλογές. Είναι ο φυσιολογικός δρόμος του σχεδίου εξόδου από την κρίση και τις συμφωνίες αναγκαστικού δανεισμού.
Αγωνιστήκαμε  και έχουμε θεμελιώσει, με μεγάλες θυσίες όλων, την οριστική έξοδο από την κρίση. Οφείλουμε να διατηρήσουμε αυτά τα θεμέλια και να μην μπούμε σε νέες, ακόμη χειρότερες περιπέτειες που επιθυμούν να μας οδηγήσουν οι αναπαλαιωμένοι μαθητευόμενοι μάγοι. Αυτόν τον αγώνα πρέπει να συνεχίσουμε. Και να τον δώσουμε ενωμένοι ενάντια στον λαϊκισμό και την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ. Για να δούμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, για να δούμε νέες θέσεις εργασίας, αντί το κίνδυνο χρεοκοπίας και οπισθοδρόμησης.
Εδώ πλέον μιλάμε για το μέλλον του τόπου μας. Εδώ μιλάμε για το νησί μας. Για τους ανθρώπους μας. Για την επένδυση της ζωής μας. Επένδυση στη Χίο."Π.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου