Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ και προσμονή. Πλήθος κόσμου υποκλίθηκε στο σκήνωμα του κυρου ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ. Ενεργή η παρουσία του πατριαρχείου στην εξοδιο ακολουθία, ίσως και στην μελλοντική εκλογή.


Η υψηλή θερμοκρασία που άγγιζε και τους 38ο C δεν απέτρεψε τους Χιώτες να τιμήσουν και να συνοδεύσουν στην τελευταία του κατοικία τον επί 32 χρόνια Ιεράρχη τους Κυρό Διονύσιο, του οποίου η Εξόδιος Ακολουθία εψάλει στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό  των Αγ. Βικτώρων, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου, του τοποτηρητή Χίου Μητροπολίτη Μηθύμνης κ.κ. Χρυσοστόμου που ήταν και εκπρόσωπος του Οικουμενικού Θρόνου, του Μητροπολίτη Ζακύνθου κ.κ. Χρυσοστόμου και του Μητροπολίτης Κηφισίας Κυρίλλου. Η υψηλή θερμοκρασία που άγγιζε και τους 38ο C δεν απέτρεψε τους Χιώτες να τιμήσουν και να συνοδεύσουν στην τελευταία του κατοικία τον επί 32 χρόνια ιεράρχη τους Κυρό Διονύσιο, του οποίου η Εξόδιος Ακολουθία εψάλει στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγ. Βικτώρων, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου.

Από νωρίς το πρωί οι καμπάνες από άκρη σε άκρη σήμαιναν πένθιμα. Στην Μητρόπολη, ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται λίγο μετά τις 10.30 το πρωί για να κορυφωθεί η προσέλευση περίπου στις 12.00, οπότε και έφτασε στο Ναό ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

Στην Εξόδιο Ακολουθία μετείχε το σύνολο του ιερού κλήρου του νησιού, οι βουλευτές Ελπ. Τσουρή και Κ. Μουσουρούλη, ο αντιπερφιερειάρχης Κ. Γανιάρης, ο δήμαρχος Πολ. Λαμπρινούδης, η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Λ. Λύκου, ο ταξίαρχος, ο Αστ. Διευθυντής, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής, αλλά και πολιτικοί και επιχειρηματίες που διατηρούσαν πολύ καλές
σχέσεις με τον Μακαριστό.

Ο τ. Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Ν.Δ. Αναστ. Νερά ντζης, ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. και επίσης Χιώτης Νότης Μηταράκης, ο καπετάν Παν. Τσάκος, ο Λουκάς Κτιστάκης, ο Τ. Τσεβδός, ο στενός συνεργάτης του Μακαριστού Χριστόδουλου Σωτ. Τζούμας, εκπρόσωποι φορέων και τοπικών οργανισμών, όλοι βρέθηκαν στην Μητροπολιτικό Ναό για να συνοδεύσουν το σκήνωμα του Κυρού Διονύσιου.


Η Ακολουθία 
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος ξεκίνησε την Εξόδιο Ακολουθία λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι, μαζί με τους Μητροπολίτες Μηθύμνης κ.κ. Χρυσόστομο, Κηφισίας Κύριλλο και Ζακύνθου Χρυσόστομο, ενώ οι ιερείς είχαν ήδη πάρει τη θέση τους δεξιά και αριστερά του σκηνώματος. Επικήδιους εκφώνησαν ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Αρχιμανδρίτης Μ. Βασιλάκης, ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητρόπολης Χίου π. Δημ. Γεώμελος, ο καπετάν Παν. Τσάκος, ο Αναστ. Νεράντζης και οι τοπικές αρχές, αναφερόμενοι οι περισσότεροι στο φιλανθρωπικό έργο του Κυρού Διονυσίου αλλά και τη διάθεσή του να προσφέρει στη χιακή εκκλησία όλα όσα χρειάζονταν για να πορευθεί σε έναν κόσμο σύγχρονο.

Χιώτη Μητροπολίτη...
Εμμέσα και χωρίς ευθείες αναφορές, κυρίως ο Κ. Γανιάρης στην εκφώνηση του λόγου του ζήτησε από τον Αρχιεπίσκο πο η διαδικασία εκλογής νέου Μητροπολίτη να μην αργήσει και να έχει χιώτικα χαρακτηριστικά, χωρίς όμως να υπάρξει άλλη αναφορά δεδομένης της ακαταλληλότητας και του χώρου και του χρόνου για να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση. Οι πιο ψύχραιμοι πάντως παρατηρητές της κατάστασης υπογράμμιζαν παρασκηνιακά ότι το πλέον δύσκολο είναι να αλλάξει η άποψη του Αρχιεπισκόπου, εφόσον ο ίδιος ήδη έχει κάνει πρώτες σκέψεις, αλλά και πόσο ενεργή θα είναι η συμμετοχή του Πατριαρχείου στην εκλογή, δεδομένου ότι η Μητρόπολη Χίου αποτελεί μια εκ των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών που διεκδικεί τον έλεγχό τους το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

Η πορεία
Αμέσως μετά την δίωρη Εξόδιο Ακολουθία η πομπή με το σκήνωμα του Μακαριστού Μητροπολίτη Χίου δια μέσου των οδών Σκυλίτση, Αργέντη, Απλωταριάς και με την παρου σία σε όλη τη διαδρομήπλήθους κόσμου, έφθασε στο δημαρχείο όπου χωρίστηκε από το πλήθος για να συνεχίσει την πορεία της προς την τελευταία κατοικία του Κυρού Διονυσίου, τον Αγ. Μακάριο.

Η ταφή
Η λάρνακα του Μακαριστού Διονύσιου έφθασε στον πανοραμικό ναό στο Αίπος, συνοδεία του Ιερού Κλήρου και ενώ ήδη είχε καταφθάσει πλήθος κόσμου. Άγημα του Στρατού απέδωσε τιμές κατά την ώρα ταφής, ενώ τις διαδικασίες είχε αναλάβει ο Μητροπολίτης Μηθύμνης κ.κ. Χρυσόστομος. Από τις 15.00 το σκήνωμα του Κυρού Διονυσίου αναπαύεται στο χώρο του Αγ. Μακαρίου. Εκεί έζησε, εκεί πέρασε πολύ από τον προσωπικό καθημερινό του χρόνο και από εκεί θα συνεχίσει να ευλογεί το λαό του νησιού, που για 32 ολόκληρα χρόνια είχε υπό την σκέπη του.


Π.Φ.    Εφημερίδα "ΠΟΛΙΤΗΣ" Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου