Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ ΧΙΟΥ- ΚΑΣΤΕΛΟ


Ουδέν νεώτερο ή διαφωτιστικό δεν προκύπτει για τη Μαρίνα Χίου από την απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, σε σχετική Ερώτηση (Αρ. πρωτ. 9856/530/7.5.2010) του Βουλευτή Ν. Χίου της ΝΔ Κωστή Μουσουρούλη.
Στο ερώτημα για την απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων πλοίων, το Υπουργείο αναφέρει ότι, κατ’ εφαρμογή του Νόμου 2881/2001 έχει αποστείλει προς τους ιδιοκτήτες και τους δανειστές σχετική πρόσκληση. Η πρόσκληση αυτή επιδόθηκε το Φθινόπωρο του 2008, αλλά τα πλοία δεν απομακρύνθηκαν εντός δύο (2) μηνών, όπως ορίζει ο Νόμος. Σε αυτή την περίπτωση, η Διεύθυνση Θαλάσσιου Τουρισμού και Τουριστικών Λιμένων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού που έχει την ευθύνη της διοίκησης και διαχείρισης της Μαρίνας, πρέπει να προβεί στις σχετικές ενέργειες και να καταλογίσει τη δαπάνη. Σε περίπτωση δε, που η εκτέλεση των πράξεων είναι αδύνατη ή ασύμφορη ή απρόσφορη, τότε μπορεί να προχωρήσει σε ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό εκποίησης. Στο συγκεκριμένο θέμα, ο Κωστής Μουσουρούλης επανέρχεται σήμερα με νέα Ερώτησή του.
Επιπλέον, τονίζεται ότι με εντολή της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου, σε συνεργασία με το τελωνείο και με δαπάνες της πλοιοκτήτριας εταιρίας, έχει προβεί σε απάντληση καυσίμων, προκειμένου να μην υπάρξει ρύπανση σε περίπτωση βύθισης των εγκαταλελειμμένων πλοίων.
Στο ερώτημα, σχετικά με την προοπτική αξιοποίησης των εγκαταστάσεων, το Υπουργείο αναφέρει ότι θα επαναληφθεί η διαδικασία ανάδειξης αναδόχου – επενδυτή που θα αναλάβει την εκτέλεση έργων στη χερσαία ζώνη και την εκμετάλλευση της Μαρίνας, χωρίς καμία άλλη πληροφορία σχετικά με το στάδιο, στο οποίο βρίσκεται η προετοιμασία του διεθνούς διαγωνισμού, το χρονοδιάγραμμα προκήρυξής του και, τυχόν, σύνθετη χρήση των υποδομών προσαρμοσμένων στις αναπτυξιακές ανάγκες της Χίου.
Τέλος, στο ερώτημα του Βουλευτή για τη διαθεσιμότητα της Κυβέρνησης να μελετήσει και να εξειδικεύσει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης για την υλοποίηση έργων και υπηρεσιών στο χώρο της Μαρίνας (συμβάσεις παραχώρησης, ΣΔΙΤ κλπ), οι απαντήσεις τόσο του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, όσο και του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας αποτελούν εκθέσεις προθέσεων άνευ συγκεκριμένης κατεύθυνσης.
Η Μαρίνα, μέρος του συστήματος λιμένων της Χίου και σημαντικό σημείο προβολής του Νομού, μπορεί, με πολλούς τρόπους, να συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση του τουρισμού και στην τόνωση της απασχόλησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου