Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος του Γεωργίου.

Τα masticnews έχουν ανοίξει μία στήλη με τίτλο "ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΚΑΛΑΜΩΤΟΥΣΟΙ" για όσους είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορία του χωριού μας. Η στήλη αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής προς αυτούς τους ανθρώπους που διακρίθηκαν για τις μεγάλες πολιτιστικές τους δραστηριότητες και που με τα έργα τους και την αγάπη τους κράτησαν ζωντανό το χωριό μας. 

Νέα προσθήκη στην στήλη μας ο Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος



       Ο Κων/νος Τριαντάφυλλος  του Γεωργίου και της Κυριακής γεννήθηκε στην Καλαμωτή το 1894. Μέλος πολυμελούς οικογένειας σπούδασε Νομική στο Πανεπίστημιο Αθηνών και διορίστηκε δικολάβος στο Ειρηνοδικείο Μαστιχοχωρίων το 1920. Το 1924 διορίζεται δικηγόρος στο Πρωτοδικείο Χίου. Το Μάϊο του ιδιου έτους διορίζεται Ειρηνοδίκης Μανδαμάδου Λέσβου. Στις 30 Ιανουαρίου 1927 παντρεύεται την Καλλιόπη, θυγατέρα του Ξενοφώντα Σταμούλα στην Καλαμωτή. Στις 3 Φεβρουαρίου του 1928 διορίζεται Συμβολαιογράφος Μανδαμάδου και την ιδια ημέρα αποκτά τον πρωτότοκο γιό του που τον φωνάζουν Γιωργέλη οπως συνηθίζεται στην Λέσβο.

      Η μεγάλη αγάπη του για το χωριό του ηταν η αιτία της επιστροφής του στην Καλαμωτή. Στις 22 Ιανουαρίου 1932 διορίζεται Συμβολαιογράφος Καλαμωτής και την θέση αυτή υπηρέτησε μέχρι τις 24 Οκτωβρίου 1957.

       Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους κοινωνικούς παράγοντες του χωριού μας. Νέος ακόμη το υπηρέτησε σαν δάσκαλος επι Τουρκοκρατίας, προσφέρωντας οτι καλύτερο μπορούσε.

        Αργότερα μετά τη Μικρασιατική καταστροφή μαζί με άλλους φίλους του, χωρίς δουλειά ακόμη, ίδρυσαν τον πρώτο Πιστωτικό συνεταιρισμό του χωριού με στόχο πάντοτε την εξυπηρέτηση των χωριανών του.
        Πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Ε.Μ.Χ. της οποίας υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος θέτωντας στέρεα τα θεμέλια της τίμιας και χρηστής διοικήσεως.

         Αργότερα με την ιδιότητα του προέδρου της Σχολικής Εφορίας του Δημοτικού Σχολείου κατέβαλε κάθε προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων του Σχολείου.

         Υπήρξε πρόεδρος της Ερανικής Επιτροπής για την ίδρυση και λειτουργία του Γυμνασίου Καλαμωτής. Δούλεψε σκληρά και με αυταπάρνηση κι έτσι κατάφεραν όλοι μαζί με την οικονομική ενίσχυση της αντίστοιχης Επιτροπής της Αμερικής, την κατασκευή και λειτουργεία του Γυμνασίου. Συνέχισε όμως να υπηρετεί  το χωριό του τώρα ως πρόεδρος του συλλόγου γονέων του Γυμνασίου, πάντα με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια και αδιαφορώντας για την κλονισμένη υγεία του. Συνέβαλε στη στελέχωση του Γυμνασίου με διδακτικό Προσωπικό, με βασικούς πάντα τους Ι. Μαϊστρο και Θ. Γαλάτουλα.

        Ήταν ο σύμβουλος των απλών ανθρώπων. Σ’ αυτόν κατέφευγαν για να τους επιλύσει τα νομικά, οικογενειακά και πάσης φύσεως προβλήματα τους. Είχαν απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση του, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό που έλεγαν «το είπε ο Τριαντάφυλλος». Ήταν ένας σωστός οικογενειάρχης, ένας άνθρωπος που θυσίαζε τα πάντα στο βωμό της αλήθειας και της προόδου. Ο άνθρωπος με την ισχυρή θέληση και τον αδαμάντινο χαρακτήρα, που αγάπησε αληθινά τόσο την Καλαμωτή όσο και την οικογένεια του για να εμπνέει και στους δύο την αγάπη για πρόοδο και δημιουργία, για την αρετή και την προσφορά. Το αποδεικνείει η Χρυσή δεκαετία της Καλαμωτής και τα καταξιωμένα παιδιά του: Γεώργιος Τριαντάφυλλος Πολιτικός Μηχανικός, Μαρία, χήρα Μιχαήλ Μαϊστρου, Ξενοφών Τριαντάφυλλος Συμβολαιογράφος και Δημοσθένης Τριαντάφυλλος - Καπετάνιος.
Π.kalamotinet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου