Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Ημερίδα παρουσίασης δράσεων του έργου" i4WALKER", με κεντρικό θέμα τη δυνατότητα ανάπτυξης οικοτουρισμού στη Χίο, στα Αρμόλια.

               
       
   Πραγματοποιήθηκε χθες, 11 Σεπτεμβρίου, στα Αρμόλια, η παρουσίαση των δράσεων του έργου Διασυνοριακής Συνεργασίας «i4WALKER». Παρουσιάστηκαν οι δράσεις του έργου, που αφορούν στην αναβάθμιση και προβολή των περιπατητικών διαδρομών της Χίου, και παρουσιάστηκαν επίσης, από εξειδικευμένους εισηγητές οι δυνατότητες αξιοποίησης του φυσικού πλούτου του νησιού για την προσέλκυση οικοτουρισμού.
Ο εντομολόγος κ. Mike Taylor, γνωστός για την αγάπη του στη φύση της Χίου, επεσήμανε το ενδιαφέρον που παρουσιάζει η λiμνοδεξαμενή των Αρμολίων ως βιότοπος λιβελλούλας (dragonfly), παρουσίασε τα αποτελέσματα των ερευνών του, που μέχρι σήμερα τον έχουν οδηγήσει στην ανακάλυψη 17 διαφορετικών ειδών λιβελλούλας στη συγκεκριμένη τοποθεσία και τεκμηρίωσε την άποψη ότι με κέντρο την περιοχή, θα μπορούσε να αναπτυχθεί στη Χίο οικοτουριστική δραστηριότητα, καθώς υπάρχουν και άλλες περιοχές με ενδιαφέρον για παρατηρητές της φύσης.
Ο κ. Richard Gabb, ειδικός εντομολόγος και συγγραφέας, συνεργάτης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Liverpool, ο οποίος έχει ασχοληθεί με τον οικοτουρισμό για πολλά χρόνια, κάνοντας έρευνες και δημοσιεύσεις, αλλά και συμμετέχοντας στην οργάνωση τουριστικών πακέτων με το ειδικό αυτό θέμα και ξεναγήσεων, δήλωσε εντυπωσιασμένος από το φυσικό πλούτο του νησιού μας και ειδικά από την τοποθεσία της λιμνοδεξαμενής και επισήμανε ότι με τις κατάλληλες ενέργειες και κατάλληλη διαχείριση, η Χίος έχει τη δυνατότητα να μπει στη χάρτη του οικοτουρισμού, αξιοποιώντας το φυσικό της πλούτο και για τη διενέργεια εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Η κ. Ελένη Γαληνού, διδάκτωρ περιβαλλοντολόγος, παρουσίασε με ποιο τρόπο έχει αναπτυχθεί η παρατήρηση πουλιών στο γειτονικό νησί της Λέσβου και τεκμηρίωσε επιστημονικά την άποψη ότι λόγω γεωγραφικής θέσης, αλλά και ύπαρξης υδροβιότοπων η Χίος έχει επίσης μεγάλες δυνατότητες.
Το κοινό παρακολούθησε τις τοποθετήσεις με ενδιαφέρον και ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Κωνσταντίνος Γανιάρης δήλωσε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Χίου προτίθεται να αναλάβει την πρωτοβουλία συντονισμού ενεργειών σε τοπικό επίπεδο, στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των παραπάνω δυνατοτήτων.



                Από το Γραφείο Τύπου της  Περιφερειακής Ενότητας Χίου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου