Πέμπτη 10 Απριλίου 2025

Οι μαθητές του Γυμνασίου Καλαμωτής, συμμετέχουν στον Εθνικό και Διεθνή Διαγωνισμό «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον»


Οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Καλαμωτής Ζωή Αρώνη, Κορίν Ζερβούδη, Πολυξένη Ζέρη & Γιώργος Κοκαράκης, με συντονιστές εκπαιδευτικούς την Αργυρώ Νεοχωρούση τον Παναγιώτη Αναστασόπουλο, συμμετέχουν στον Εθνικό και Διεθνή Διαγωνισμό «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» με ένα ενδιαφέρον άρθρο που στηρίχτηκε σε συνεντεύξεις που πήραν τα ίδια τα παιδιά. Σε αυτό εκφράζουν την αγωνία τους για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη μαστιχοκαλλιέργεια και στη ζωή τους…

 Ας οχυρώσουμε το μαστίχι και το μέλλον μας απέναντι στην κλιματική αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τη μαστίχα της Χίου, το μοναδικό προϊόν που έχει κάνει τη Χίο γνωστή παγκοσμίως. Είναι χρέος όλων μας να προστατεύσουμε αυτό το δώρο της φύσης που συνδέεται άρρηκτα με την ευημερία και την ποιότητα ζωής του νησιού.

Μαστίχα: το μοναδικό στον κόσμο προϊόν της Νότιας Χίου

Η Χίος είναι ένα από τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στο σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής, που είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για τη μαστίχα της. Η μαστίχα αποτελεί φυσική αρωματική ρητίνη που παράγεται από τον κορμό του σκίνου (μαστιχόδεντρου – Pistacia Lentiscus var. Chia), μετά τη χάραξη επιφανειακών τομών με αιχμηρά εργαλεία, τα «κεντητήρια». Από αυτές εκκρίνεται η μαστίχα σαν δάκρυ με χαρακτηριστικό άρωμα, που είτε μένει πάνω στον κορμό, είτε στάζει στο έδαφος το οποίο έχει καλυφθεί με ασπρόχωμα για να διατηρηθεί η διάφανη όψη και η καθαρότητά της.C:\Users\eLab\Desktop\εικόνα_μαστιχόδεντρο.jpg

Είναι αξιοπερίεργο το γεγονός ότι οι σκίνοι είναι θάμνοι που φύονται σε όλες τις μεσογειακές χώρες αλλά αποκλειστικά και μόνο σε 24 χωριά της Νότιας Χίου, τα Μαστιχοχώρια, ευδοκιμεί η παραγωγή της μαστίχας, με τη συνέργεια του ιδιαίτερου μικροκλίματος και της σύστασης του εδάφους της περιοχής.

Σύμφωνα με την παράδοση, η παραγωγή μαστίχας είναι θείο δώρο και συνδέεται με το μαρτύριο του Αγίου Ισιδώρου που επειδή ήταν χριστιανός, βασανίστηκε από τους Ρωμαίους στη Νότια Χίο, κάτω από σκίνους. Τα δέντρα, συγκλονισμένα από το μαρτύριό του, δάκρυσαν με τα ευωδιαστά δάκρυα της μαστίχας...  Ωστόσο, αναφορές στην καλλιέργειά της συναντιούνται ήδη από τον 5ο αι.π.Χ. ενώ η αξία της αναγνωρίστηκε στην πορεία των χρόνων και αξιοποιήθηκε από κατακτητές του νησιού ως πολύτιμο εμπορεύσιμο προϊόν.

Στη σύγχρονη εποχή, εργαστηριακές έρευνες πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων της Ελλάδας και του Εξωτερικού τεκμηριώνουν τις ευεργετικές δράσεις της μαστίχας. Τα πορίσματά τους επιβεβαιώνουν τις ιστορικά καταγεγραμμένες μοναδικές θεραπευτικές ιδιότητές της και τη ρήση του Ιπποκράτη: «η μαστίχα βοηθάει σε αναρίθμητες ασθένειες».

Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, ως φορέας αποκλειστικής διάθεσης της μαστίχας, προβάλλει και προωθεί το προϊόν διεθνώς. Λειτουργώντας με υποδειγματικό τρόπο, θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους αγροτικούς συνεταιρισμούς της Ελλάδας. Η εκμετάλλευσή της ως μοναδικού στον κόσμο προϊόντος αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στους μαστιχοπαραγωγούς. Κατ’ επέκταση, οι ήδη υπάρχοντες σκίνοι καλλιεργούνται στο σύνολό τους, ενώ φυτεύονται συνεχώς νέοι, στοιχείο που συμβάλλει και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής και δίνει κίνητρα για αποκέντρωση και αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος στην ύπαιθρο της Νότιας Χίου. Η μαστιχοκαλλιέργεια επιτρέπει την αρμονική συνύπαρξη με τη φύση των ανθρώπων του τόπου μας που αξιοποιούν με σεβασμό και αγάπη τη δύναμη και τον πλούτο της, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής τους.

Πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή τη μαστιχοκαλλιέργεια;

Τις τελευταίες δεκαετίες, η κλιματική αλλαγή επηρεάζει το μικροκλίμα της Νότιας Χίου και θέτει σε κίνδυνο την καλλιέργεια και την παραγωγή της μαστίχας. Ήδη από το καλοκαίρι του 2022 η Νότια Χίος βρέθηκε αντιμέτωπη με παρατεταμένους καύσωνες, κάτι σπάνιο για την περιοχή, με αποκορύφωμα το καλοκαίρι του 2024 που υπήρξε ένα από τα  θερμότερα καλοκαίρια στα χρονικά του νησιού.

C:\Users\eLab\AppData\Local\Temp\{4C52326A-2BDF-480D-BEFC-5E34FA383491}.tmp

Η δίψα στερεύει τη ζωή από τα μαστιχόδεντρα

Λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, το φύλλωμα των μαστιχόδεντρων ξεραίνεται επιφέροντας μείωση της παραγωγής σε αντίθεση με την αυξημένη ζήτησή της. Επιπρόσθετα,  άλλαξε η εποχικότητα, οπότε οι μαστιχοπαραγωγοί έπρεπε να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες μειώνοντας τον διαθέσιμο χρόνο παραγωγής. Ενώ παλαιότερα η καλλιέργεια ξεκινούσε μετά τα μέσα του Ιουλίου, τώρα έχει μεταφερθεί στις αρχές του μήνα. Ενώ παλαιότερα οι άνθρωποι μπορούσαν να εργάζονται στα χωράφια μέχρι το μεσημέρι, τώρα δεν είναι εφικτό να παραμένουν μετά τις 10 π.μ. λόγω της αφόρητης ζέστης που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ίδιων αλλά και των μαστιχόδεντρων.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από τις απότομες αλλαγές καιρού και τις καταιγίδες που σημειώνονται πλέον, πριν την ολοκλήρωση της περισυλλογής της μαστίχας, που είναι πολύ ευάλωτη στη βροχή. Αυτό το βιώσαμε στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2024, όταν ξέσπασαν στη Νότια Χίο ισχυρότατες καταιγίδες και πλημμυρικά φαινόμενα που κατέστρεψαν ολοσχερώς την παραγωγή.

Δεν μπορούμε όμως να μην αναφερθούμε και στις καταστροφικότατες πυρκαγιές που έπληξαν το νησί μας το 2012 και το 2016 ως αποτέλεσμα του συνδυασμού υπερβολικής ξηρασίας με θυελλώδεις ανέμους, επιφέροντας την καταστροφή χιλιάδων μαστιχόδεντρων.C:\Users\eLab\AppData\Local\Temp\{0ACA6A51-BB6F-446E-9B76-DCF07315DAEA}.tmp


Αναχαίτιση των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής στη Μαστίχα

Οι προαναφερόμενοι κίνδυνοι και καταστροφές καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να θωρακίσουμε τη μαστίχα, το φυσικό περιβάλλον των Μαστιχοχωρίων και την ποιότητα της ζωής μας απέναντι στην κλιματική αλλαγή. 

Η ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης αποτελεί ίσως τον βασικότερο πυλώνα για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος, μέσω της ενημέρωσης και της επιμόρφωσης των αγροτών αλλά και του ευρύτερου πληθυσμού. Έτσι μπορούν να πραγματοποιηθούν καίριες αλλαγές στους τρόπους καλλιέργειας, όπως ο περιορισμός της καύσης των κλαδιών με στόχο τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, και η χρήση θρυμματιστών κλαδιών, όπως και άλλων τεχνολογικών μέσων και μηχανημάτων. Παρόλο που επικρατεί η άποψη ότι τα ηλεκτρικά μηχανήματα είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον από τα βενζινοκίνητα, αυτό δεν ισχύει απόλυτα. Η παραγωγή και η χρήση τους συχνά απαιτεί μεγάλη ποσότητα ενέργειας, ενώ η διάρκεια ζωής των μπαταριών τους είναι περιορισμένη και καταλήγουν τελικά ως τοξικά απόβλητα, οπότε πρέπει να επιλέγουμε μηχανήματα  αξιόπιστα και φιλικά προς το περιβάλλον. Ένα άλλο σημαντικό βήμα είναι η ενθάρρυνση των εταιρειών να δημιουργούν ανταλλακτικά για τα μηχανήματά τους, ώστε να παρατείνεται η διάρκεια ζωής των συσκευών και να μειώνονται τα απορρίμματα. Εξάλλου, η παραγωγή δεν πρέπει να έχει ως αποκλειστικό στόχο το κέρδος, αλλά και τη βιωσιμότητα.

Επιπλέον, για την πρόληψη του κινδύνου πυρκαγιών απαιτείται η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών με τις υποδείξεις και τη συμβολή της Δασικής Υπηρεσίας, επαγρύπνηση και χρήση τεχνολογίας για τον έγκαιρο εντοπισμό πιθανών εστιών από εθελοντικές οργανώσεις αλλά και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Επίσης, επειδή η αύξηση του φυτικού κεφαλαίου των μαστιχόδεντρων αυξάνει τις ανάγκες νερού σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, καθίσταται εντονότερη η ανάγκη δημιουργίας ταμιευτήρων νερού. Επιπρόσθετα, με τη βοήθεια της επιστήμης μπορούν να δημιουργηθούν ποικιλίες μαστιχόδεντρων ανθεκτικές στην ξηρασία. Τέλος, η εγκατάσταση μετεωρολογικών σταθμών και η έγκαιρη πρόβλεψη των ακραίων καιρικών φαινομένων θα βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των ζημιών στην παραγωγή της μαστίχας.

Σήμερα η μαστίχα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής της Χίου. Το μονοπάτι της, όμως, μοιάζει να φτάνει στο τέλος του, καθώς απειλείται με αφανισμό. Υπάρχει μέλλον για την μαστιχοκαλλιέργεια; Η απάντηση εξαρτάται από εμάς τους ίδιους και από την ευαισθησία της Πολιτείας και των αρμόδιων φορέων…

Ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθειά τους: 

τον κ. Γιώργο Τούμπο, Πρόεδρο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου,

τον κ. Σταύρο Σπυράκη, Υπεύθυνο ΚΕΠΕΑ Ομηρούπολης Χίου,

την κ. Νεφέλη Ορφανού, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικών Δράσεων HELMEPA

τον κ. Λεωνίδα Παπαδάκη, καθηγητή Χημείας του Γυμνασίου Καλαμωτής,

τον κ. Ακίνδυνο Φώτη, φοιτητή Γεωπονικής Σχολής Παν/μίου Θεσσαλίας 


Οι μαθητές & μαθήτριες της Γ΄ τάξης:  Ζωή Αρώνη, Κορίν Ζερβούδη, Πολυξένη  Ζέρη & Γιώργος Κοκαράκης 

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Αργυρώ Νεοχωρούση & Παναγιώτης Αναστασόπουλος

Τα Μαστιχοχωρούσικα Νέα εύχονται καλή επιτυχία.


Τετάρτη 9 Απριλίου 2025

Πανηγύρι από τον Προοδευτικό Όμιλο Καλαμωτής .την Δευτέρα 21 Απριλίου 2025 στην Καλαμωτή

 


Πασχαλινές ευχές από το Δημοτικό Σχολείο Καλαμωτής

 


Ο Λουκάς Κτιστάκης υψώνει την γαλανόλευκη σε ένα ακόμη πλοίο του

 



Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου ενημερώνει ότι σήμερα 07Απριλίου 2025 νηολογήθηκε στα Νηολόγια του Λιμένα Χίου και ύψωσε την ελληνική σημαία το Φορτηγό πλοίοχύδην φορτίου «ΧΙΟΣ ΦΡΗΝΤΟΜ» (πρώην σημαίας Νήσων Μάρσαλ), κόρων ολικής χωρητικότητας 23.435, το οποίο ναυπηγήθηκε το έτος 2015 στην Κίνα. Διαχειρίστριαεταιρεία τυγχάνει η «HARBOR SHIPPING & TRADINGS.A.».

​        Ο Κεντρικός Λιμενάρχης

                          Αντιπλοίαρχος Λ.Σ.Παντελεήμων Φ. ΒΑΤΟΥΣΗΣ



Οι μαθητές του Γυμνασίου Καλαμωτής, συμμετέχουν στον Εθνικό και Διεθνή Διαγωνισμό «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον»



Οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Καλαμωτής Ζωή Αρώνη, Κορίν Ζερβούδη, Πολυξένη Ζέρη & Γιώργος Κοκαράκης, με συντονιστές εκπαιδευτικούς την Αργυρώ Νεοχωρούση & τον Παναγιώτη Αναστασόπουλο, συμμετέχουν στον Εθνικό και Διεθνή Διαγωνισμό «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» με ένα ενδιαφέρονάρθρο που στηρίχτηκε σε συνεντεύξεις που πήραν τα ίδια τα παιδιά. Σε αυτό εκφράζουν την αγωνία τους για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη μαστιχοκαλλιέργεια και στη ζωή τους…

 Ας οχυρώσουμε το μαστίχι και το μέλλον μας απέναντι στην κλιματική αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τη μαστίχα της Χίου, το μοναδικό προϊόν που έχει κάνει τη Χίογνωστή παγκοσμίως. Είναι χρέος όλων μας να προστατεύσουμε αυτό το δώρο της φύσης που συνδέεται άρρηκτα με την ευημερία και την ποιότητα ζωής του νησιού.


                             Μαστίχα: το μοναδικό στον κόσμο προϊόν της Νότιας Χίου

Η Χίος είναι ένα από τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στο σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής, που είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για τη μαστίχα της. Η μαστίχα αποτελεί φυσική αρωματική ρητίνη που παράγεται από τον κορμό του σκίνου (μαστιχόδεντρου – Pistacia Lentiscus var. Chia), μετά τη χάραξη πιφανειακών τομών με αιχμηρά εργαλεία, τα «κεντητήρια». Από αυτές εκκρίνεται η μαστίχα σαν δάκρυ με χαρακτηριστικό άρωμα, που είτε μένει πάνω στον κορμό, είτε στάζει στο έδαφος το οποίο έχει καλυφθεί με ασπρόχωμα για να διατηρηθεί η διάφανη όψη και η καθαρότητά της.

Είναι αξιοπερίεργο το γεγονός ότι οι σκίνοι είναι θάμνοι που φύονται σε όλες τις μεσογειακές χώρες αλλά αποκλειστικά και μόνο σε 24 χωριά της Νότιας Χίου, τα Μαστιχοχώρια, ευδοκιμεί η παραγωγή της μαστίχας, με τη συνέργεια του ιδιαίτερου μικροκλίματος και της σύστασης του εδάφους της περιοχής.

Σύμφωνα με την παράδοση, η παραγωγή μαστίχας είναι θείο δώρο και συνδέεται με το μαρτύριο

του Αγίου Ισιδώρου που επειδή ήταν χριστιανός, βασανίστηκε από τους Ρωμαίους στη Νότια Χίο,

κάτω από σκίνους. Τα δέντρα, συγκλονισμένα από το μαρτύριό του, δάκρυσαν με τα ευωδιαστά

δάκρυα της μαστίχας... Ωστόσο, αναφορές στην καλλιέργειά της συναντιούνται ήδη από τον 5ο

αι.π.Χ. ενώ η αξία της αναγνωρίστηκε στην πορεία των χρόνων και αξιοποιήθηκε από κατακτητές

του νησιού ως πολύτιμο εμπορεύσιμο προϊόν.

Στη σύγχρονη εποχή, εργαστηριακές έρευνες πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων της

Ελλάδας και του Εξωτερικού τεκμηριώνουν τις ευεργετικές δράσεις της μαστίχας. Τα πορίσματά

τους επιβεβαιώνουν τις ιστορικά καταγεγραμμένες μοναδικές θεραπευτικές ιδιότητές της και τη

ρήση του Ιπποκράτη: «η μαστίχα βοηθάει σε αναρίθμητες ασθένειες».

                                            Μαστίχα: Το θαυματουργό δώρο της φύσης στη Χίο

Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, ως φορέας αποκλειστικής διάθεσης της μαστίχας, προβάλλει

και προωθεί το προϊόν διεθνώς. Λειτουργώντας με υποδειγματικό τρόπο, θεωρείται ένας από

τους πιο επιτυχημένους αγροτικούς συνεταιρισμούς της Ελλάδας. Η εκμετάλλευσή της ως

μοναδικού στον κόσμο προϊόντος αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στους

μαστιχοπαραγωγούς. Κατ’ επέκταση, οι ήδη υπάρχοντες σκίνοι καλλιεργούνται στο σύνολό τους,

ενώ φυτεύονται συνεχώς νέοι, στοιχείο που συμβάλλει και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της

περιοχής και δίνει κίνητρα για αποκέντρωση και αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος

στην ύπαιθρο της Νότιας Χίου. Η μαστιχοκαλλιέργεια επιτρέπει την αρμονική συνύπαρξη με τη

φύση των ανθρώπων του τόπου μας που αξιοποιούν με σεβασμό και αγάπη τη δύναμη και τον

πλούτο της, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής τους.

Πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή τη μαστιχοκαλλιέργεια;

Τις τελευταίες δεκαετίες, η κλιματική αλλαγή επηρεάζει το μικροκλίμα της Νότιας Χίου και θέτει

σε κίνδυνο την καλλιέργεια και την παραγωγή της μαστίχας. Ήδη από το καλοκαίρι του 2022 η

Νότια Χίος βρέθηκε αντιμέτωπη με παρατεταμένους καύσωνες, κάτι σπάνιο για την περιοχή, με

αποκορύφωμα το καλοκαίρι του 2024 που υπήρξε ένα από τα θερμότερα καλοκαίρια στα

χρονικά του νησιού.


Λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, το φύλλωμα των μαστιχόδεντρων ξεραίνεται επιφέροντας

μείωση της παραγωγής σε αντίθεση με την αυξημένη ζήτησή της. Επιπρόσθετα, άλλαξε η

εποχικότητα, οπότε οι μαστιχοπαραγωγοί έπρεπε να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες

μειώνοντας τον διαθέσιμο χρόνο παραγωγής. Ενώ παλαιότερα η καλλιέργεια ξεκινούσε μετά τα

μέσα του Ιουλίου, τώρα έχει μεταφερθεί στις αρχές του μήνα. Ενώ παλαιότερα οι άνθρωποι

μπορούσαν να εργάζονται στα χωράφια μέχρι το μεσημέρι, τώρα δεν είναι εφικτό να

παραμένουν μετά τις 10 π.μ. λόγω της αφόρητης ζέστης που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ίδιων

αλλά και των μαστιχόδεντρων.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από τις απότομες αλλαγές καιρού και τις καταιγίδες που

σημειώνονται πλέον, πριν την ολοκλήρωση της περισυλλογής της μαστίχας, που είναι πολύ

ευάλωτη στη βροχή. Αυτό το βιώσαμε στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2024, όταν ξέσπασαν στη

Νότια Χίο ισχυρότατες καταιγίδες και πλημμυρικά φαινόμενα που κατέστρεψαν ολοσχερώς την

παραγωγή.

Δεν μπορούμε όμως να μην αναφερθούμε και στις καταστροφικότατες πυρκαγιές που έπληξαν το

νησί μας το 2012 και το 2016 ως αποτέλεσμα του συνδυασμού υπερβολικής ξηρασίας με

θυελλώδεις ανέμους, επιφέροντας την καταστροφή χιλιάδων μαστιχόδεντρων.

              Αναχαίτιση των επιπτώσεων της Κλιματικής αλλαγής της μαστίχας



Οι προαναφερόμενοι κίνδυνοι και καταστροφές καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να

θωρακίσουμε τη μαστίχα, το φυσικό περιβάλλον των Μαστιχοχωρίων και την ποιότητα της ζωής

μας απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Η ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης αποτελεί ίσως τον βασικότερο πυλώνα για την ουσιαστική

αντιμετώπιση του προβλήματος, μέσω της ενημέρωσης και της επιμόρφωσης των αγροτών αλλά

και του ευρύτερου πληθυσμού. Έτσι μπορούν να πραγματοποιηθούν καίριες αλλαγές στους

τρόπους καλλιέργειας, όπως ο περιορισμός της καύσης των κλαδιών με στόχο τη μείωση



                       Πλημμύρες: Χάνεται η σοδιά και ο κόπος των μαστιχοπαραγωγών


εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, και η χρήση θρυμματιστών κλαδιών, όπως και άλλων

τεχνολογικών μέσων και μηχανημάτων. Παρόλο που επικρατεί η άποψη ότι τα ηλεκτρικά

μηχανήματα είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον από τα βενζινοκίνητα, αυτό δεν ισχύει

απόλυτα. Η παραγωγή και η χρήση τους συχνά απαιτεί μεγάλη ποσότητα ενέργειας, ενώ η

διάρκεια ζωής των μπαταριών τους είναι περιορισμένη και καταλήγουν τελικά ως τοξικά

απόβλητα, οπότε πρέπει να επιλέγουμε μηχανήματα αξιόπιστα και φιλικά προς το περιβάλλον.

Ένα άλλο σημαντικό βήμα είναι η ενθάρρυνση των εταιρειών να δημιουργούν ανταλλακτικά για

τα μηχανήματά τους, ώστε να παρατείνεται η διάρκεια ζωής των συσκευών και να μειώνονται τα

απορρίμματα. Εξάλλου, η παραγωγή δεν πρέπει να έχει ως αποκλειστικό στόχο το κέρδος, αλλά

και τη βιωσιμότητα.

Επιπλέον, για την πρόληψη του κινδύνου πυρκαγιών απαιτείται η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών

με τις υποδείξεις και τη συμβολή της Δασικής Υπηρεσίας, επαγρύπνηση και χρήση τεχνολογίας

για τον έγκαιρο εντοπισμό πιθανών εστιών από εθελοντικές οργανώσεις αλλά και από την

Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Επίσης, επειδή η αύξηση του φυτικού κεφαλαίου των μαστιχόδεντρων αυξάνει τις ανάγκες νερού

σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, καθίσταται εντονότερη η ανάγκη δημιουργίας

ταμιευτήρων νερού. Επιπρόσθετα, με τη βοήθεια της επιστήμης μπορούν να δημιουργηθούν

ποικιλίες μαστιχόδεντρων ανθεκτικές στην ξηρασία. Τέλος, η εγκατάσταση μετεωρολογικών

σταθμών και η έγκαιρη πρόβλεψη των ακραίων καιρικών φαινομένων θα βοηθήσει στην

ελαχιστοποίηση των ζημιών στην παραγωγή της μαστίχας.

Σήμερα η μαστίχα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής της Χίου. Το μονοπάτι της, όμως,

μοιάζει να φτάνει στο τέλος του, καθώς απειλείται με αφανισμό. Υπάρχει μέλλον για την

μαστιχοκαλλιέργεια; Η απάντηση εξαρτάται από εμάς τους ίδιους και από την ευαισθησία της

Πολιτείας και των αρμόδιων φορέων…

Ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθειά τους:

τον κ. Γιώργο Τούμπο, Πρόεδρο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου,

τον κ. Σταύρο Σπυράκη, Υπεύθυνο ΚΕΠΕΑ Ομηρούπολης Χίου,

την κ. Νεφέλη Ορφανού, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικών Δράσεων HELMEPA

τον κ. Λεωνίδα Παπαδάκη, καθηγητή Χημείας του Γυμνασίου Καλαμωτής,

τον κ. Ακίνδυνο Φώτη, φοιτητή Γεωπονικής Σχολής Παν/μίου Θεσσαλίας

Οι μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης: Ζωή Αρώνη, Κορίν Ζερβούδη, Πολυξένη Ζέρη , Γιώργος Κοκαράκης

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Αργυρώ Νεοχωρούση & Παναγιώτης Αναστασόπουλος

Τα Μαστιχοχωρούσικα  Νέα εύχονται καλή επιτυχία

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α του Ιατρικού Συλλόγου Χίου

 


                                                        

                                                         Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

                         ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤOY ΑΓΑΠΗΜΕΝOY ΜΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ 

                                                   ΜΑΪΣΤΡΟΥ ΙΣΙΔΩΡΟΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Χίου, με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκε την εκδημία του συνταξιούχου ιατρού και συναδέλφου Ισίδωρου Μαΐστρου, ο οποίος επί δεκαετίες υπήρξε σεβαστό και αγαπητό μέλος της ιατρικής κοινότητας της Χίου, συνήλθε εκτάκτως και αποφάσισε ομόφωνα:

  1. Να εκφράσει τα ειλικρινή και θερμά συλλυπητήρια του Συλλόγου προς την οικογένεια του εκλιπόντος.

  2. Να παραστεί αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου στην εξόδιο ακολουθία.

  3. Το παρόν ψήφισμα να δημοσιευθεί στον τοπικό Τύπο και να παραδοθεί στην οικογένειά του.

Ο αξέχαστος συνάδελφος Ισίδωρος Μαΐστρος υπηρέτησε το ιατρικό λειτούργημα με συνέπεια, ήθος και υψηλό αίσθημα ευθύνης, προσφέροντας ανεκτίμητο έργο στην κοινωνία της Χίου.

Με εξαιρετική επιστημονική κατάρτιση, αποκτημένη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, υπήρξε πρωτοπόρος μιας γενιάς ιατρών που αναβάθμισαν ουσιαστικά τις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες στο νησί, σηματοδοτώντας την απαρχή μιας νέας εποχής για την τοπική υγειονομική περίθαλψη.

Παράλληλα, ήταν ενεργό και δραστήριο μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Χίου, τον οποίο υπηρέτησε επί σειρά ετών από διάφορες θέσεις, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη θεσμική του ενίσχυση.

Έντιμος, σεμνός και αξιοπρεπής, ο Ισίδωρος Μαΐστρος άφησε πίσω του ένα βαθύ και ανεξίτηλο αποτύπωμα προσφοράς, ανθρωπιάς και επιστημονικής καταξίωσης. Η πορεία του, τόσο ως ιατρού όσο και ως ενεργού πολίτη, υπήρξε υποδειγματική και ενέπνευσε διαχρονικά σεβασμό, εκτίμηση και αγάπη. Υπήρξε για πολλούς νεότερους συναδέλφους παράδειγμα ήθους και επαγγελματισμού, ενώ για τις γυναίκες που τον εμπιστεύθηκαν στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, υπήρξε πάντοτε ένα σταθερό σημείο αναφοράς – ένας γιατρός με αφοσίωση, κατανόηση, σεβασμό και ουσιαστική φροντίδα σε όλες τις φάσεις της ζωής τους.

Αν και δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας, η μνήμη του και η παρακαταθήκη του θα παραμείνουν ζωντανές και φωτεινές στη συνείδηση όλων μας, υπενθυμίζοντας την αξία της προσφοράς, της σεμνότητας και της αφοσίωσης στον άνθρωπο.

Αιωνία του η μνήμη 

                                                             Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

                               Αδελφότητας Αγίου Ισιδώρου για το θάνατο του          Ισιδώρου Μαϊστρου

Συνήλθε σήμερα 7/4/2025 και ώρα 16:00 έκτακτα το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου «Αδελφότητα Αγίου Ισιδώρου» Καλαμωτής - Κώμης, με αφορμή το θάνατο του αγαπητού συγχωριανού μας Ισιδώρου Μαϊστρου. Ο Ισίδωρος Μαϊστρος υπήρξε επί σειρά ετών Πρόεδρος της επιτροπής της Αδελφότητας του Αγίου Ισιδώρου.

Στη συνέχεια αποφασίστηκε:

1. Να παραστεί το ΔΣ του Σωματείου στην εξόδιο ακολουθία.

2. Να κατατεθεί χρηματικό ποσό εις μνήμη του, στον Ιερό Ναό

Αγίας Παρασκευής Καλαμωτής Χίου.

3. Να δημοσιευθεί το παρόν στον τύπο.

4. Να δοθεί το παρόν στην οικογένεια.

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ.



Έκθεση βιβλίου στο Δημοτικό Σχολείο Καλαμωτής

 


Την Πέμπτη 10 και Παρασκευή 11 Απριλίου 2025 το Δημοτικό Σχολείο Καλαμωτής με την συνεργασία τιυ συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων θα πραγματοποιήσουν στον χώρο του σχολείου Baazar βιβλίου, με βιβλία κλασικής και σύγχρονης λογοτεχνίας για όλες τις ηλικίες.





Τρίτη 8 Απριλίου 2025

Καλό ταξίδι Βαρβάρα..................την γειτονιά των Αγγελων





Έφυγε πλήρες ημερών από την ζωή σε ηλικία 97 ετών ,η Βαρβάρα Πικριδά του Πολύδωρου ο γένος Ιωάννη και Χρυσάνθης Σαμπαρδή από την Καλαμωτή.

Η κηδεία της θα γίνει την Τετάρτη 9 Απριλίου 2025 στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στην Καλαμωτή, ώρα 5.00 μ.μ.

Παρακαλούνται οι φίλοι και συγγενείς που τιμούν την μνήμη της, να προσέλθουν να προσευχηθούν για να αναπαύσει ο Θεός την ψυχή της.

Σύζυγος του Πολύδωρου Πικριδά με τον οποίο  απέκτησαν  δύο παιδιά τον Γιάννη και την Χρυσούλα , που έδωσαν στην ζωή της εγγόνια.

Η Βαρβάρα ήταν άριστη μητέρα και σύζυγος, άνθρωπος με αγνή καρδιά και ευγένεια ψυχής. Ο θάνατος της πλήγωσε όλους στο χωριό.

Λάτρευε τα παιδιά της και τα εγγόνια της Σε όλους προσέφερε απλόχερα τη ζεστασιά του γέλιου της και τη δροσιά της ψυχής της. Ήταν καλόκαρδη και αγαπητή με αισθήματα αγνά και πηγαία. Είχε σε υψηλό βαθμό ανεπτυγμένο το αίσθημα της αξιοπρέπειας και της τιμής.

Στις οικογένειες των παιδιών της, στους συγγενείς εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια.

Ας είναι αιωνία η μνήμη της και αναπαυμένη η ψυχή της.


Κυριακή 6 Απριλίου 2025

Ένας υπέροχος άνθρωπος, ο ιατρός Ισίδωρος Μα'ι'στρος έφυγε για πάντα.

 



Θλίψη προκάλεσε στη Χίο και στην τοπική κοινωνία της Καλαμωτής, η είδηση του θανάτου του  Ισίδωρου Μαίστρου  σε ηλικία 95 ετών. 


Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει την Τρίτη 8 Απριλίου 2025 στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στην Καλαμωτή, ώρα 4.00 μ.μ. Παρακαλούνται όσοι τιμούν την μνήμη του να τον συνοδεύσουν στην τελευταία του κατοικία.

Αγαπημένε μου εξάδελφε Σιδερή, με απλότητα και συγκίνηση σε αποχαιρετώ με πόνο καρδιάς, για την μέχρι τώρα μακρόχρονη γνωριμία μας. Η είδηση του θανάτου σου, μας βύθισε σε βαθιά θλίψη και βαρύ πένθος.  
Η απώλεια σου είναι δυσβάστακτη για την γυναίκα σου, για τα παιδιά σου, τα εγγόνια σου, τα αδέλφια σου, στους συγγενείς σου, τους φίλου σου και για όσους σε γνώριζαν
Είχε την ευτυχία να δημιουργήσει μαζί με την σύζυγο του Βάσω μία καλή και άξια οι­κογένεια που ο Θεός του ευλόγησε όπως του άξιζε, πιστός, ενάρετος, εργατικός, ικανότατος σύζυγος, που διεκρίθη και αναγνωρίσθηκε ως ιατρός γυναικολόγος εις την κοινωνία της Χίου. Αλλά του χάρισε και δύο εξαίρετα παιδιά τον Γιάννη και τον Νίκο  που του έδωσαν στην ζωή του εγγονάκια τα οποία λάτρευε και που θα συνεχίσουν να τιμούν το όνομά του.

Οι συζητήσεις μαζί του ήταν ευχάριστες άλλα και ωφέλιμες, διότι ήταν άτομο κοινωνικό και είχε άποψη κρυστάλλινη σε πολλά κοινωνικά θέματα. Το ύφος του πάντα χαρούμενο, ούτε οργιζόταν ούτε κακολογούσε κανένα. Δεν έκανε ποτέ άδικες και αυστηρές κρίσεις. Τα λόγια του σοφά και μετρημένα και το βλέμμα του ήρεμο, που σε γέμιζε με σιγουριά και με γαλήνη. ΄
    
Έφυγε ξαφνικά και άφησε στην οικογένειά του αλλά και σε όλους τους συγγενείς και φίλους, ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Δεν θα τον ξεχάσου­με γιατί το φως και η καλοσύνη που σκόρπισε με το πέρασμά του από τον προσωρινό αυτόν κόσμο, δεν θα σβήσει με τον θάνατό του. 

Ο Σιδερής Μαίστρος ήταν  ο άνθρωπος, που στα δύσκολα χρόνια των δεκαετιών του 40 και 50, σπούδασε ιατρική, στην Ιατρική Σχολή Αθηνών ,επιτυχών με την πρώτη φορά , και ειδικεύτηκε μαιευτήρας στην Αμερική. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στη Χίο ,  όπου στην κλινική του γεννήθηκαν εκατοντάδες παιδιά στα τριάντα χρόνια της καριέρας από το 1965 ως το 1996.


Καλό ταξίδι Σιδερή.........θα ζεις για πάντα στην καρδιά μας. Ας είναι ελαφρύ υο χώμα της Καλαμωτής που θα σε σκεπάσει. 

ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΣΟΥ





Σάββατο 5 Απριλίου 2025

Παραδοσιακά σκεύη και εργαλεία μαγειρικής στην Καλαμωτή



Τα παλιά χρόνια στην Καλαμωτή κάθε νοικοκύρης έπρεπε να έχει στο σπίτι του όλα τα απαραίτητα οικιακά εργαλεία για να κάνει τις δουλειές του.Τα χρόνια πέρασαν και ίσως λίγοι γνώρισαν ή θυμούνται τον οικιακό εξοπλισμό του παρελθόντος. Όσοι τα έχουν προλάβει θα τα φέρουν στη μνήμη τους με Νοσταλγία.

Ως εκδότης των Μαστιχοχωρούσικων Νέων, έχοντας κάνει αρκετές αναρτήσεις για το χωριό μου, καθώς και ως άτομο που έχω ασχοληθεί πολλά χρόνια με τα κοινά του χωριού, κάνω έκκληση στους χωριανούς μου να δώσουν στην πενταμελή επιτροπή του ιδρύματος Αγλαϊας και Μιχάλη Φραγκούλη, όσοι έχουν στην κατοχή τους παραδοσιακά σκεύη και εργαλεία μαγειρικής, ώστε να γίνει μια αρχή  να γίνει το Λαογραφικό Μουσείο και να πραγματοποιηθεί προς όφελος του χωριού το όραμα των εκλιπόντων,