Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

ΙΩΑΝΝΗΣ Μ.ΜΑΪΣΤΡΟΣ 1906 - 1983


Γεννήθηκε το 1906 στην Καλαμωτή της Χίου. Γόνος αγροτικής οικογένειας μεγάλωσε με τα τρία αδέλφια του τον Κώστα, τη Μαριγούλα και τον Γιώργη μέσα σ' ένα περιβάλλον αρχών και συνεχούς προσπάθειας, κάτι που επέδρασε δημιουργικά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του.


Το 1935 παντρεύτηκε την Πιπίνα Ισιδωρίδη, ενώ το 1938 αποφοίτησε από την Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών .Το 1941 διορίστηκε δάσκαλος στο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου. Στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής  έδειξε τα φιλοπρόοδα και αλτρουιστικά αισθήματα του, όταν μαζί με τον καθηγητή Θεόδωρο Γαλάτουλα και τον παπα-Ισιδωρίδη,δημιουργούσαν ομάδες μαθητών από την Καλαμωτή και τα γύρω χωριά, στις οποίες παραδίδονταν δωρεάν κατ' οίκον μαθήματα. Σκοπός των μαθημάτων αυτών ήταν η προετοιμασία των παιδιών για κατατακτήριες εξετάσεις στις διάφορες τάξεις του Γυμνασίου Αρρένων Χίου.

Είχε καθοριστική συμμετοχή στη σταυροφορία που έγινε για την ίδρυση Γυμνασιακού Παραρτήματος στην Καλαμωτή. Το Μάιο του 1951 αποσπάται από το Γυμνάσιο Αρρένων Χίου στο Γυμνασιακό Παράρτημα Καλαμωτής και αναλαμβάνει την διεύθυνση του. Αφιερώνεται ψυχή και σώματι στην οργάνωση και επάνδρωση του νέου σχολείου με το απαραίτητο  διδακτικό προσωπικό και στον εξοπλισμό του με την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή, ενώ δεν παύει να ενδιαφέρεται και να συμμετέχει στις προσπάθειες για την υλοποίηση και άλλων κοινωφελών έργων στην γενέτειρα του. Ήταν γραμματέας της τριμελούς επιτροπής που όρισε ο μεγάλος ευεργέτης της Καλαμωτής Κωνσταντίνος Βαμβακάς για την κατασκευή της νέας πτέρυγας του Γυμνασίου Καλαμωτής μαζί με τον Ισίδωρο Μισαηλίδη και το Μιχάλη Επιτροπάκη. Έστειλε πληθώρα επιστολών σε κάθε Καλαμωτούση ή συλλογικό φορέα που θα μπορούσε να βοηθήσει οικονομικά τη λειτουργία της νέας Βαμβακείου Πτέρυγας,όπως στον ευεργέτη Νικόλαο Χούλη για τον εξοπλισμό με όργανα φυσικής και χημείας και το Στέλιο Τριαντάφυλλο για την προσφορά της περίφημης φιλαρμονικής του Γυμνασιακού Παραρτήματος Καλαμωτής.

Ποτέ δεν ήμουν ικανός να ζητήσω κάτι για τον εαυτό μου. Απορώ που βρίσκω το θάρρος να επιμένω τόσο πολύ και να ζητώ για το Γυμνάσιο, μονολογούσε μειλίχια αρκετές φορές, ενώ είχε καταστήσει το σπίτι του κέντρο αναζήτησης και στοχασμού για όλους τους καθηγητές που υπηρετούσαν τότε στην Καλαμωτή. Το  1963 λόγοι ξένοι προς την θέληση του τον αναγκάζουν να μετατεθεί στο Γυμνάσιο Μοσχάτου, ενώ το 1966 μετατίθεται στο Γυμνάσιο της Πλατείας Κουμουνδούρου απ' όπου και συνταξιοδοτήθηκε το 1968.
Χαρισματικός εκπαιδευτικός και ενάρετος άνθρωπος προσέφερε πολλά στα εκπαιδευτικά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής των Μαστιχοχώρων σε χαλεπούς καιρούς. Μαζί με τον αδερφό του Κωνσταντίνο Μαΐστρο που ζούσε στην Αμερική, θεωρούνται από τους στυλοβάτες της ίδρυσης και λειτουργίας του Γυμνασίου στην Καλαμωτή Ό,τι προσέφεραν απηχούσε τη μεγάλη τους αγάπη και το ενδιαφέρον για την εκπαίδευση και την Καλαμωτή, χωρίς ιδιοτέλεια, χωρίς ίχνος προβολής, αθόρυβα, και έξω από κάθε προσωπική ή οικογενειακή ωφέλεια και απολαβή.

Ο καθηγητής Ιωάννης Μαΐστρος  ευτύχησε να αποκτήσει δύο εξαίρετα παιδιά το Μιχάλη και την Δανάη καταξιωμένα σήμερα μέλη της κοινωνίας μας.Το έτος 2000 ο Σύλλογος Καλαμωτούσων Αττικής τίμησε σε ειδική τελετή την προσφορά και το έργο του αείμνηστου Ιωάννη Μαΐστρου.

Πηγή: Γυμνάσιο Καλαμωτής 1950-2010.

1 σχόλιο:

  1. Δύο λέξεις αρκούν για να περιγράψω το μεγαλείο αυτού του Καθηγητή, ένα ηχηρό ΕΥΓΕ! και ένα ταπεινό ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
    Εκείνους τους δύσκολους καιρούς ο Γιάννης Μαΐστρος επιδεικνύοντας εθελοντισμό και ανιδιοτέλεια και διδάσκοντας ήθος, μας έδινε να καταλάβουμε ότι η μόρφωση ήταν μονόδρομος !
    Ήταν ακούραστος μαχητής, έντιμος και δίκαιος. Ανάλωσε τον εαυτό του, χωρίς να αποκτήσει υλικά ανταλλάγματα, πέραν από την εξασφάλιση των μέσων για μια αξιοπρεπή διαβίωση της οικογένειάς του. Προσέφερε τις υπηρεσίες του λειτουργήματος σχεδόν δωρεάν στους έχοντες ανάγκη μαθητές του. Ήταν συμπαθής και απολάμβανε την αγάπη και την εκτίμηση των συναδέλφων του και των μαθητών του.
    Συνέβαλε και εργάστηκε όχι μόνο για την ίδρυση του Γυμνασίου Καλαμωτής αλλά και για την συνεχή εξέλιξή του. Λυπήθηκα όταν έμαθα ότι αποσπάστηκε από το Γυμνάσιο Καλαμωτής που ήταν σαν δεύτερο σπίτι του, στο Γυμνάσιο Μοσχάτου Αθηνών, κάτι που δεν το ήθελε.
    Ο Γιάννης Μαΐστρος σαν φιλόλογος μας προσέφερε πολλά, μας άνοιξε δρόμους, όχι μόνο για να γνωρίσουμε αλλά και για να αγαπήσουμε την Ελληνική γλώσσα.
    Απέκτησε δύο άριστα παιδιά που είχα την τύχη να γνωρίσω, τη Δανάη που την είχα καθηγήτρια αγγλικών και τον Μιχάλη που ήμασταν συμμαθητές.
    Στο Γιάννη Μαΐστρο : θα είμαι ευγνώμων απέναντί σου και δε θα σε ξεχάσω ποτέ !
    Στέφανος Παρασκευάδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή