Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 2018

Εορτή Παναγίας Δάφνης στα Πατρικά της Χίου

Γιορτάστηκε και φέτος με μεγάλη λαμπρότητα η εορτή της Παναγίας στα Πατρικά.
Το ξωκλήσι αναγέρθηκε κατά το έτος 1758 από την οικογένεια του Παπα-Παρασκευά (της αποκαλούμενης σήμερα οικογένειας Παρασκευάδη – παιδιά του Παρασκευά – Παρασκευάδια). Ο Παπά-Παρασκευάς όπως όργωνε το χωράφι του, βρήκε πλάι σε ένα θάμνο δάφνης, κρυμμένη λόγω τουρκοκρατίας, μία ξύλινη εικόνα της Παναγίας της Υπαπαντής του Κυρίου. Θεώρησε το σημείο αυτό σημαντικό και σημαδιακό και έχτισε το ξωκλήσι, την μέχρι σήμερα ονομαζόμενη Παναγία η Δάφνη στα Πατρικά των Μαστιχοχωρίων.  Στη χάρη της γίνεται πανηγυρικός Εσπερινός ο οποίος στα παλιά χρόνια ήταν ολονύκτιος (αγρυπνία) και ανήμερα Θεία Λειτουργία με συμμετοχή πλήθους κόσμου από τα γύρω χωριά. Παλαιότερα γινόταν και χοροεσπερίδα στην αίθουσα Άρτικα          (στο παλιό σχολείο των Πατρικών) με κεράσματα και φαγοπότι.Το 1901 έγινε ασημένια εικόνα (τσάπα) της Παναγίας από τον Βασίλη και Πλουμού Παρασκευάδη η οποία εναποτίθεται μόνο στη χάρη της επάνω στην παλιά εικόνα.

Η δάφνη – το δέντρο, υπάρχει μέχρι σήμερα πίσω από το Ιερό της εκκλησίας. Δίπλα στην εκκλησία, υπάρχει το Αγίασμα (καμάρι όπως το αποκαλούν στο χωριό). Στο καμάρι ο Παπα-Παρασκευάς και άλλοι χωριανοί, λέγεται ότι έβλεπαν να καθρεφτίζεται η μορφή της Παναγίας. 
Η Παναγία η Δάφνη, θεωρείται μέχρι σήμερα από τους κατοίκους των Πατρικών και της ευρύτερης περιοχής θαυματουργή και σε κάθε δύσκολη στιγμή της ζωής τους Την επικαλούνται και όλους τους έχει βοηθήσει, τάζοντας Της χρυσά κοσμήματα τα οποία υπάρχουν μέχρι σήμερα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου