Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

H Aναγκαιότητα της διατήρησης της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών.

 
Αφορμή για να δηλώσω την στήριξη μου στην διατήρηση της παρούσας κατάσταση στο κανονισμό λειτουργίας της ένωσης Μαστιχοπαραγωγών, και του νόμου που δίνει τον χαρακτήρα της αναγκαστικότητας σε αυτόν τον συνεταιρισμό, ήταν η αποστροφή σε ομιλία στη βουλή ενός Βουλευτή Λέσβου όπου ντροπιασμένος για την ύπαρξη αυτών των συνεταιρισμών ζήτησε την κατάργηση τους.Αυτό βέβαια έρχεται σε συνέχεια δηλώσεων υπουργού, ότι η ευρωπαϊκή επιτροπή θέλει  να καταργήσει αυτούς τους συνεταιρισμούς, κάτι που αν γίνει θα εννοηθεί ότι δεν υπάρχουν οι λόγοι δημοσίου ενδιαφέροντος ή λόγοι (τοπικής στην περίπτωση μας) κοινωνικής ωφελείας και πλουτοπαραγωγικής πηγής όπως αναφέρονται στο σχετικό άρθρο του συντάγματος.

Διαφαίνεται λοιπόν ότι η κυβέρνηση συνεπικουρούμενη από τοπικούς βουλευτές του Β. Αιγαίου δεν επρόκειτο να υπερασπιστεί την μοναδικότητα αυτού του προϊόντος και φυσικά την ιδιαιτερότητα που έχει για την τοπική οικονομία η λειτουργία αυτού του πρότυπου ως προς την λειτουργία και την φερεγγυότητα για την χώρα μας συνεταιρισμού. Δεν πρόκειται να υπερασπιστεί κανένα άλλο τέτοια μορφής συνεταιρισμό όπως της Κοζάνης για τον κρόκο, και της Σάμου για τους θαυμάσιους οίνους. Περιμένει πιθανόν κάποια απόφαση Ευρωπαϊκού δικαστηρίου, η επιτροπής για να φέρει νόμο για κατάργηση αυτών των συνεταιρισμών ερχόμενη σε αντίθεση με την διαχρονικά αλλά ακόμα πιο «επιτακτική» ανάγκη στην εποχή του μνημονίου για την δημιουργία, προώθηση και εξαγωγή καινοτόμων αγροτικών προϊόντων.
Αυτή η διαχρονική μοναδικότητα της μαστίχας κινδυνεύει να υποβαθμιστεί ποιοτικά και οικονομικά, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα κοινωνικά τους αγρότες και την τοπική οικονομία της Χίου. Η ποιότητα είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί σε πολύ καλά επίπεδα όταν η κερδοσκοπία γίνει αυτοσκοπός, παραβιάζοντας φυσικά την βασική αρχή του συνεταιρίζεστε. Νοθεία και ανεπάρκεια ελέγχου είναι παράγοντες που σίγουρα θα υπάρξουν από την στιγμή που η ιχνηλασιμότητα της προέλευσης του προϊόντος ξεφεύγει από τα στενά όρια του τόπου παραγωγής.  
Η παραγωγή μαστίχας απασχολεί σχεδόν 5000 Χιώτες προσφέροντας ένα προϊόν μεγάλης εξαγωγικής αξίας, καθιστώντας την μεταποίηση της την «βαριά» βιομηχανία της Χίου. Η συγκέντρωση και ο έλεγχος της παραγωγής και μεταποίησης είναι που διατηρεί σε υψηλά επίπεδα την κοινωνική και πλουτοπαραγωγική ωφέλεια αυτού του συνεταιρισμού.
Κάθε σκέψη για την κατάργηση της αναγκαστικότητας  του συνεταιρίζεστε υπό την εποπτεία της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, απλά εξυπηρετεί αποφάσεις άλλων που δεν έχουν σχέση με τα νησιά μας και την αναγκαιότητα ύπαρξης και διατήρησης πολύτιμων εθνικών προιόντων.πηγή chiosnews.
Κυριάκος Τσιπούρας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου