Τρίτη, 1 Ιουνίου 2010

Επιστολή Κ. Μουσουρούλη στον Πρωθυπουργό για το Θέμα των Ελλήνων Ναυτικών

Την πολιτική παρέμβαση του Πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, ζήτησε με επιστολή του, σήμερα, ο Βουλευτής Ν. Χίου, Κωστής Μουσουρούλης, προκειμένου να απελευθερωθούν οι δυο Έλληνες Ναυτικοί που κρατούνται στη Βενεζουέλα από τις 2 Οκτωβρίου 2008.
Όπως επισημαίνει στην Επιστολή του ο Βουλευτής Ν. Χίου, παρά τα επανειλημμένα διαβήματα, και έπειτα από πολλές και αναιτιολόγητες αναβολές της ποινικής διαδικασίας - μολονότι λίγες μέρες νωρίτερα, ο Πρέσβης της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, προσκάλεσε τις οικογένειες των ναυτικών και την πλοιοκτήτρια εταιρία για να τους ανακοινώσει ότι το Δικαστήριο, ελλείψει στοιχείων, θα αθώωνε τους ναυτικούς μας-  στις 25/5/2010, οι δυο Έλληνες ναυτικοί καταδικάστηκαν σε 8 χρόνια φυλάκιση, αφού κρίθηκαν ένοχοι, για απόκρυψη ναρκωτικών ουσιών.
Καταλήγοντας την επιστολή του, ο Κ. Μουσουρούλης υπογραμμίζει ότι οι εξελίξεις αυτές δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για την τύχη της έφεσης που θα ασκηθεί άμεσα, επισημαίνοντας ότι ενδεχόμενη μεταφορά των ναυτικών στο εξαιρετικά βίαιο περιβάλλον των φυλακών της Βενεζουέλας θα οδηγήσει και στη φυσική τους εξόντωση.
Να σημειωθεί ότι ο Βουλευτής Ν. Χίου είχε ήδη, συναντηθεί, από τις 8.12.2009, για το ίδιο θέμα, με τον Πρέσβη Βενεζουέλας, κ. Rodrigo Oswaldo Chavez Samudio και στη συνέχεια στις 11.12.2009, είχε αποστείλει μαζί με τη συνάδελφό του, Ε. Τσουρή, επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, ζητώντας την επέμβασή του, ‘’στο ανώτερο δυνατό επίπεδο’’, προκειμένου να αποφευχθεί ο περαιτέρω εγκλεισμός των Ελλήνων ναυτικών και να επιστρέψουν σύντομα στις οικογένειές τους.
Επισυνάπτονται οι δυο επιστολές.
Αθήνα, 31-05-2010

Προς:
Γιώργο Παπανδρέου,
Πρωθυπουργό
Μέγαρο Μαξίμου
Ηρώδου Αττικού 19
106 74 Αθήνα
Φαξ. 210 6715799

Κοιν.
Δημήτρη Δρούτσα
Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών
Φαξ: 210 3681433

ΕΠΕΙΓΟΝ


Θέμα : Καταδίκη Ελλήνων ναυτικών στη Βενεζουέλα 

Σχετ.: Η από 11.12.2009 επιστολή των Βουλευτών Ν. Χίου
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Γνωρίζετε ότι ο πλοίαρχος Γεώργιος Κούτικας και ο υποπλοίαρχος Αθανάσιος Ντούτσιας, κρατούνται από τις 2 Οκτωβρίου 2008, στον αστυνομικό σταθμό του λιμένος Λα Κρουζ της Βενεζουέλας. Οι Έλληνες ναυτικοί συνελήφθησαν κατά τη φόρτωση του πλοίου τους Astro Saturn, Ελληνικής σημαίας, όταν οι τοπικές αρχές, μετά από συνηθισμένο έλεγχο, εντόπισαν  στο χώρο του πηδαλίου, στην εξωτερική πλευρά του πλοίου, δυο Κολομβιανούς με 90 κιλά κοκαΐνης.  Στις 25 Φεβρουαρίου 2009 το Δικαστήριο καταδίκασε σε οκτώ χρόνια φυλάκιση τους Κολομβιανούς, οι οποίοι αποδέχτηκαν τις κατηγορίες, βεβαιώνοντας ότι οι δύο Έλληνες ναυτικοί δεν είχαν ουδεμία εμπλοκή στην υπόθεση. Αντίστοιχα, ουδεμία απολύτως εμπλοκή προέκυψε για τους Έλληνες ναυτικούς και από τις καταθέσεις αξιωματούχων διαφόρων αρχών της Βενεζουέλας.

Για την υπόθεση αυτή, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και η πλοιοκτήτρια εταιρία, έχουν επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί στον Πρέσβη της Μπολοβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Αθήνα κ. Rodrigo Oswaldo Chavez Samudio, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Σημειώνεται ότι ανάλογες διαμαρτυρίες προς τις αρμόδιες αρχές της Βενεζουέλας έχουν εκφράσει διάφοροι φορείς από την Ελλάδα, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών αλλά και ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός.

Παρά τα επανειλημμένα διαβήματα και ύστερα από πολλές και αναιτιολόγητες αναβολές της ποινικής διαδικασίας, στις 25 Μάιου 2010, οι δυο Έλληνες ναυτικοί κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν σε 8 χρόνια φυλάκιση. Να σημειωθεί ότι προ δυο μόλις εβδομάδων, ο Πρέσβης κος Samudio, είχε προσκαλέσει τις οικογένειες των ναυτικών και την πλοιοκτήτρια εταιρία για να τους ανακοινώσει ότι το Δικαστήριο θα αθώωνε τους  ναυτικούς, ελλείψει στοιχείων.

Οι δραματικές αυτές εξελίξεις δεν δικαιολογούν καμία απολύτως αισιοδοξία για την τύχη της έφεσης που πρόκειται άμεσα να ασκηθεί από τους δικηγόρους των Ελλήνων ναυτικών. Είναι δε απολύτως βέβαιο ότι τυχόν μεταφορά τους στο εξαιρετικά βίαιο περιβάλλον των φυλακών, θα έχει, ως αποτέλεσμα, την άμεση φυσική τους εξόντωση. Τα ανωτέρω καθιστούν σαφές ότι, πλέον, ο μοναδικός τρόπος για την απελευθέρωση των δυο Ελλήνων, είναι η δική σας πολιτική παρέμβαση απευθείας προς τον Πρόεδρο Τσάβες.

Κύριε Πρόεδρε,

Δεδομένου ότι ο χρόνος που απομένει είναι πρακτικά ανύπαρκτος, παρακαλώ ειλικρινά για τη θετική ανταπόκρισή σας, προκειμένου να δοθεί πολιτική λύση σε ένα μείζον ανθρωπιστικό ζήτημα που έχει εξουθενώσει ψυχικά δυο Ελληνικές οικογένειες.
Με τιμή


Κωστής Μουσουρούλης
Βουλευτής Ν.Χίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου