Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Περιβαλλοντική υποβάθμιση στην Δημοτική Ενότητα Μαστιχοχωρίων.


Η ενδεχόμενη λειτουργία νέου λατομείου στην περιοχή =Περδικάς= ξεσήκωσε όλους τους κατοίκους των γύρω περιοχών και κυρίως τους κατοίκους της Κώμης και Καλαμωτής και με μπροστάρη το Τοπικό Συμβούλιο Καλαμωτής θα προσπαθήσουν με όλες τους της δυνάμεις να αποτρέψουν την λειτουργεία νέου λατομείου.
Το περιβάλλον,κατά γενική ομολογία αποτελεί την πηγή της ζωής και την απαραίτητη προϋπόθεση της ύπαρξης για τον άνθρωπο,κατά κύριο λόγο,αλλά και στα άλλα όντα του πλανήτη μας, όπως τις τελευταίες δεκαετίες του αιώνα που πέρασε, το περιβάλλον σε παγκόσμια κλίμακα έχει υποστεί πολύ μεγάλες παρεμβάσεις με καταστρεπτικές συνέπειες.
Κύριες αιτίες της μολύνσεως του περιβάλλοντος αποτελούν η πυρηνική ενέργεια, οι δοκιμές των οπλικών συστημάτων, η χημική μόλυνση από τις βιομηχανίες και τα απόβλητα τους, η ανεξέλεγκτη
εκμετάλλευση των φυσικών πόρων  και η ατμοσφαιρική αλλοίωση απο τις παντοειδείς εκπομπές των μηχανών.Όλα αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω, αλλά και άλλα πολλά, μικρότερης η μεγαλύτερης εμβέλειας, συνέβαλαν  στο να οδηγήσουν την περιβαλλοντική επιβάρυνση σε ένα αδιέξοδο δρόμο, ένα δρόμο χωρίς επιστροφή.
Η διαπίστωση των στοιχείων της καταστροφικής επίδρασης στο περιβάλλον και στον άνθρωπο έχει γίνει με μεγάλη δημοσιότητα, σε παγκόσμιες συνόδους και συνέδρια που κατά κανόνα γίνονται με της χορηγίες αυτών που προκαλούν την καταστροφή!!!.Αλήθεια τι όμορφος και συγχρόνως διαπλεκόμενος είναι ο κόσμος!!!
Η μόλυνση του περιβάλλοντος αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής.

Η λειτουργία και η εκμετάλλευση ενός ακόμη νέου λατομείου στην περιοχή μας,απέχοντος λίγων μόλις μέτρων από το ήδη λειτουργόν λατομείο,θα υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο την περιοχή μας και θα έχει δυσμενεί αποτελέσματα για όλους μας.
Πλήττεται μ'αυτό τον τρόπο η πιο πλούσια υδροφόρα λεκάνη των Μαστιχοχώρων κι ο εύφορος κάμπος Καλαμωτής - Κώμης με την πιο υψηλή παραγωγικότητα του νησιού μας σε αγροτικά, κηπευτικά, κτηνοτροφικά και άλλα προϊόντα.
Πλήττονται πλήθος ιστορικών διατηρητέων μνημείων που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από την λατομική περιοχή και προστατεύονται από τον ισχύοντα αρχαιολογικό νόμο [ 3028/2002]
Πλήττονται οικισμοί και τουριστικές περιοχές που βρίσκονται σε μικρές αποστάσεις από το λατομικό χώρο και προπαντώς πλήττεται η υγεία μας.
Επίσης θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην μαστιχοκαλλιέργεια μοναδικό παγκόσμιο προϊόν και στα ελαιόδενδρα.
Για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει να επαναξεταστεί το νομοθέτημα αυτό του 1987 που ορίζει λατομική ζώνη τη συγκεκριμένη περιοχή μας και να αρχίσει η νόμιμη διαδικασία αποχαρακτηρισμού της.
Ευτυχώς η δυστυχώς στο νησί μας υπάρχουν αρκετές απομακρυσμένες ορεινές περιοχές, που μπορούν να λειτουργήσουν ως λατομικοί χώροι χωρίς να δημιουργούνται όλα τα παραπάνω προβλήματα.

Ο ΕΚΔΟΤΗΣ ΤΩΝ  =MASTICNEWS.COM=

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΝΑΡΙΟΣ

ΤΟΠΙΚΟΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
                    ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου