Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Αναδάσωση του Κοντυλόπου.Τα μέλη των Συλλόγων πυροπροστασίας Καλαμωτής - Αρμολίων - Καλλιμασιάς προσπαθούν να ζωντανέψουν πάλι την περιοχή των Μαστιχοχωρίων.

Να αναζωογονήσουν και να παραδώσουν στους απόγονους μας δασωμένες  και πάλι, όσο είναι δυνατόν, τις περιοχές των μαστιχοχωρίων που κάηκαν από την πυρκαγιά του 2012, έχουν θέσει ως μακροπρόθεσμο στόχο οι διοικήσεις και τα μέλη του  Συλλόγου Καλαμωτής «Ώρα για Δράση» και των Εθελοντών Πυρόσβεσης  Καλλιμασιάς. Πρώτη επιλογή είναι η αποκατάσταση για δεύτερη φορά της περιοχής του Κοντυλόπου στα Αρμόλια, για να αποφευχθεί, αν είναι δυνατόν,  η οριστική αποψίλωση της, αφού είναι η δεύτερη φορά που αποτεφρώνεται και επαναλαμβάνεται η προσπάθεια αναζωογόνησης. Αν έχει δυνάμεις πια το χώμα που έχει απομείνει από τις συνέπειες της αποσάθρωσης του χώματος και της αποστράγγισης του υπεδάφους.
Με την έγκριση, τροφοδοσία και εποπτεία της Διεύθυνσης Δασών, πρώτοι εξόρμησαν την Κυριακή 12 Ιανουαρίου στην περιοχή του Κοντυλόπου  στα Αρμόλια τα μέλη του Συλλόγου της Καλαμωτής και ακολούθησαν στις 19 οι Καλλιμασιώτες.
Σειρά παίρνουν και πάλι αυτή την Κυριακή και πάλι οι Καλαμωτούσοι.

Επιλεγμένα δέντρα

Η αναδάσωση γίνεται πάντα με ελεγμένα δενδρύλλια από τα κρατικά φυτώρια. Προς το παρόν έχουν φυτευτεί σχεδόν τα μισά από τα 2.000 δέντρα που έχουν παραχωρηθεί, αλλά για να καλυφθεί η περιοχή του Κοντυλόπου χρειάζονται πολύ περισσότερα.
«Η εμπειρία από την πρώτη δενδροφύτευση δείχνει ότι η περιοχή χρειάζεται δεκάδες χιλιάδες φυτά για να καλυφθεί, κάτι που δεν μπορεί να γίνει γρήγορα και εύκολα. Όμως ξέρουμε τι πρέπει να γίνει και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε», τονίζει ο ταμίας του Συλλόγου, Νίκος Μονέζης.

Η νοοτροπία

Το παράπονο των μελών του Συλλόγου είναι ότι στην εξόρμηση δεν συμμετείχε κανένας άλλος εθελοντής, παρά μόνο 33 από τα ενεργά μέλη, λίγοι ευαίσθητοι πολίτες για μια τόσο μεγάλη περιοχή.
«Δυστυχώς οι περισσότεροι κάτοικοι δεν σηκώνονται από τον καναπέ, υπάρχει μια νοοτροπία εφησυχασμού και κριτικής εκ του ασφαλούς και από μακριά. Ο κόσμος πρέπει να  συνειδητοποιήσει ότι η ποιότητα της ζωής μας και η ζωή των παιδιών μας είναι άμεσα εξαρτημένες από την φύση», τονίζει, καλώντας τους συντοπίτες του να ενεργοποιηθούν.
Ραντεβού την Κυριακή, σε τόπο και ώρα που θα ανακοινωθούν έγκαιρα.
Πηγή Πολίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου