Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Μπιλιράκης Μιχαήλ του Λεωνίδα. 1927 - 1996


Ο Μπιλιράκης Μιχαήλ του Λεωνίδα γεννήθηκε το 1927 στο χωριό Βουνό της Χίου, όπου τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο.Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αρρένων της Χίου το 1944.Λόγω της κατοχής έδωσε εισαγωγικές εξετάσεις στο πανεπιστήμιο της Αθήνας το 1946 και εισήχθη στην Ιατρική Σχολή.

Το 1949 αναγκάστηκε λόγω του εμφυλίου να διακόψει της σπουδές του.Στρατεύθηκε μέχρι το 1952.Μετά την απόλυση του από τον στρατό συνέχισε τις σπουδές του και πήρε το πτυχίο του το 1956.
Την ειδικότητα του Ακτινολόγου απέκτησε στο Νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού, όπου υπηρέτησε από το 1956 μέχρι το 1960 με ένα εμβόλιμο εξάμηνο στο Νοσοκομείο" Άγιος Σάββας".
Στη Χίο εγκαταστάθηκε το 1960,όπου παντρεύεται την Καλαμωτούσαινα Ασπασία Καλλέργη κόρη του αείμνηστου Ιατρού Λύσανδρου Καλλέργη και της Κυριακής Μονιάρου.Μαζί αποκτούν τρία παιδιά την Λιάνα,την Κορίνα και τον Λεωνίδα καταξιωμένα σήμερα και προβεβλημένα μέλη της κοινωνίας μας.
Εκτός το ιδιωτικό του ιατρείο υπηρέτησε στο Ι.Κ.Α. από το 1960 μέχρι το 1984.Επίσης διετέλεσε Διευθυντής του Ακτινολογικού του Νοσοκομείου Χίου από το 1966 μέχρι το 1972, περίοδος κατά την οποία δεν υπήρχε άλλος Ακτινολόγος στο νησί και εξυπηρετούσε ταυτόχρονα το Ι.Κ.Α. το Νοσοκομείο και το ιατρείο του επί 24ώρου βάσεως.
Συνταξιοδοτήθηκε για λόγους υγείας το 1992.
Υπηρέτησε τον ιατρικό χώρο και τον Χιώτικο λαό με ανθρωπιά και αυταπάρνηση επί 32 συναπτά έτη.Υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη της Ιατρικής Εταιρείας και μέλος της Διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου Χίου.
Πιστός στο Ιατρικό λειτούργημα αρνήθηκε να πολιτευθεί μετά από επίσημες προτάσεις του κόμματος των Προοδευτικών και της Νέας Δημοκρατίας.Είχε έντονη συμμετοχή στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Χίου και της Καλαμωτής.
Υπήρξε Αντιπρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου,Πρόεδρος του Φιλοτεχνικού Ομίλου Καλαμωτής,Πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Χίου,Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Χίου,Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Κώμης, όπου λόγω της προσφοράς του ανακηρύχθηκε "Επίτιμος Πρόεδρος".Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Χίου.
Πέθανε σε ηλικία 69 ετών το 1996 και η οικογένεια του έχασε τον προστάτη της, το στήριγμα της και η Καλαμωτή και η Χίος γενικότερα ένα δραστήριο και προοδευτικό άνθρωπο της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου