Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2017

”Πνευματικό Κέντρο Καλαμωτής Χίου Μιχαήλ Καζά και Αγλαΐας Φραγκούλη”.




Επανέρχομαι ξανά στο θέμα του Πνευματικού κέντρου Καλαμωτής, δίνοντας μου αφορμή η αγωνία της νεολαίας της Καλαμωτής που δεν βρίσκουν χώρο να στεγαστεί η βιβλιοθήκη του χωριού.  

Έχουν περάσει 34 χρόνια που έφυγε από κοντά μας η Αγλαΐα Φραγκούλη και 36 χρόνια που έφυγε ο ανηψιός της Μιχαήλ Καζάς. Η Αγλαΐα κληρονόμησε τον ανηψιό της καί άφησε όλη την περουσία τους στο χωριό, με την προϋπόθεση την ανέγερση και συντήρηση Πνευματικού κέντρου που θα φέρει το όνομα τους.

Τον Ιούλιο του Ι987 συστήνεται το < ΙΔΡΥΜΑ - ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΖΑ - ΑΓΛΑΙΑΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ >βάσει της δημόσιας διαθήκης της Αγλαΐας Φραγκούλη που δημοσιεύθηκε στο < Φ.Ε.Κ. 368/ 20.7.87. >

Το Ίδρυμα θα διοικείται από πενταμελή επιτροπή, που θα απαρτίζεται από  από τους εκάστοτε . Πρόεδρο της Κοινότητας, Ιερέα, Διευθυντή Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασιάρχη και Λυκειάρχη.

Έχουν καθυστερήσει σε μεγάλο βαθμό οι εκάστοτε εκτελεστές της διαθήκης να προχωρήσουν στην εκποίηση της σημαντικής περιουσίας της διαθέτου σε οικόπεδα, ακίνητα και χωράφια.
Επικαλούνται ότι ο λόγος οφείλεται στις γραφειοκρατικές διαδικασίες που έχουν καθυστερήσει σημαντικά την εξέλιξη και ολοκλήρωση της μεγάλης αυτής προσφοράς στη νεολαία της Καλαμωτής.

Ως εκδότης των Μαστιχοχωρούσικων Νέων, καθώς και ως άτομο που έχω ασχοληθεί πολλά χρόνια με τα κοινά του χωριού, κάνω έκκληση στην πενταμελή επιτροπή του ιδρύματος να ξεπεράσουν της γραφειοκρατικές διαδικασίες και να πραγματοποιήσουν πρός όφελος του χωριού το όραμα των εκλιπόντων.

Το μήνυμα, μας το έχουν δώσει οι παλιότεροι που μέσα από δυσκολίες πάλεψαν και δημιούργησαν ένα καλύτερο χωριό για να το χαιρόμαστε εμείς σήμερα. Μας έμαθαν ότι μπορούμε με την προσπάθεια και την επιμονή να ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες .Σε κάθε πρόβλημα υπάρχει λύση. Αρκεί να ψάξουμε να τη βρούμε.Μπορούμε κι εμείς να φιάξουμε πολλά. Μπορούμε και εμείς να επινοήσουμε λύσεις. Γιατί η πρόοδος στο χωριό μας πρέπει να συνεχιστεί. Γιατί οι επόμενες  γενιές περιμένουν ένα κόσμο καλύτερο από αυτόν που παραλάβαμε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου