Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Ονοματοδοσία πλατείας στη μνήμη του αείμνηστου ΙΑΚΩΒΟΥ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ για το κοινωνικό και ανθρωπιστικό του έργο στην Καλαμωτή



Αίτηση για  ονοματοδοσία πλατείας στη μνήμη του αείμνηστου ΙΑΚΩΒΟΥ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ για το κοινωνικό και ανθρωπιστικό του έργο,έστειλε στο νέο Κοινοτικό Συμβούλιο Καλαμωτής ο Μιχάλης Κανάριος του Γεωργίου. 

Ο Ιάκωβος Αμύγδαλος,ήταν υιός του Τρύφωνα Αμύγδαλου, Γέροντα του χωριού Έξω Διδύμας επί Τουρκοκρατίας, γεννήθηκε στο τέλος του 1896 στην Έξω Διδύμα της Χίου. Το 1913 απεφοίτησε από το Γυμνάσιο Αρρένων Χίου και το 1918 από την Ιατρική Σχολή Αθηνών με "Άριστα". Υπηρέτησε στην συνέχεια  σαν έφεδρος Ανθυπίατρος στην Μικρασιατική εκστρατεία (1920-1922) όπου τιμήθηκε με το "ΧΡΥΣΟΥΝ ΑΡΙΣΤΕΙΟΝ ΑΝΔΡΕΙΑΣ" για την δράση του στους προκεχωρημένους υγειονομικούς σταθμούς του μετώπου και ειδικότερα την αποτελεσματική αντιμετώπιση των τραυματιών των ιστορικών μαχών ( Σαγγάριου , Αφιόν Καραχισάρ κτλ).

Από το 1922 άσκησε την Ιατρική στα Μαστιχοχώρια, επισκεπτόμενος έφιππος, ημέρα και νύχτα, υπό βροχήν και χιόνι τους ασθενείς του και στους πιο απομακρυσμένους οικισμούς. Μαζί με τον Λ. Μπιλιράκη και Γ. Θεοτοκά υπήρξαν οι πρώτοι μαστιχοχωρίτες ιατροί που άσκησαν την ιατρική στην Νότια Χίο .

 Το 1934 παντρεύεται την καλαμωτούσαινα Καλλιόπη Κων. Γαλάτουλα και εγκαθίσταται οριστικά στην Καλαμωτή. Μαζί αποκτούν τρία παιδιά, τον Νίκο τον Άγγελο και τον Γιώργο .

Ο Ιάκωβος Αμύγδαλος συνέδεσε το όνομά του και με ένα τολμηρό εγχείρημα για την εποχή του στο χώρο της υγείας. Συνέλαβε την ιδέα για δημιουργία της πρώτης Κλινικής στην ύπαιθρο της Χίου για την περίθαλψη των ασθενών των Νοτιοχώρων. 

Επρόκειτο για ένα σημαντικό έργο υποδομής υγείας της περιοχής, με ευοίωνες προοπτικές για την λειτουργία του, αν σκεφτούμε ότι η ύπαιθρος χώρα και ειδικά αυτή των Μαστιχοχωρίων έσφυζε τότε από ζωή .
Στον πόλεμο του 1940 υπηρέτησε στην θέση του Διοικητή του 13ου ορεινού χειρουργείου με τον βαθμό του Λοχαγού κατ’αρχήν και αργότερα Ταγματάρχη Υγειονομικού και τιμήθηκε με το "ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΕΞΑΙΡΕΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ" (1941) για την ιατρική του δράση αλλά και την διοικητική του ικανότητα, αρνούμενος το χειμώνα του 1941 την ευνοϊκή μετάθεση στα έμπεδα σαν Διοικητής αντίστοιχου στρατιωτικού υγειονομικού σταθμού . 

Μετά τον πόλεμο συνέχισε και πάλι την δραστηριότητα του σαν ιατρός και πάλι στα Μαστιχοχώρια με έδρα την Καλαμωτή.

Το κοινωνικό του έργο δεν περιορίζεται μόνο στην άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος. Συμμετέχει ενεργά σε όλα τα δρώμενα του χωριού. Ιδιαίτερη ήτανε η συμβολή του στην ίδρυση και λειτουργία του εξατάξιου Γυμνασίου Καλαμωτής, καθ’ότι υπήρξε ενεργό μέλος της επιτροπής που δημιουργήθηκε το 1948 με πρωτοβουλία της κοινότητος για την ανεύρεση των απαραίτητων οικονομικών πόρων. Η επιτροπή αποτελείτο από τους Κ. Τριαντάφυλλο, πρόεδρο, Ισ. Μισαηλίδη, Ιακ. Αμύγδαλο, Μιμ. Τριαντάφυλλο, Γ. Κανάριο, Δ. Τριαντάφυλλο, Γ.Μ. Σαρρή και Μ.Γ. Σχουρσίδη,Αγγελική Δαμαλά μέλη. Από της ενάρξεως της λειτουργίας του Γυμνασίου και μέχρι του θανάτου του εδίδασκε στους μαθητές των μεγάλων τάξεων, το μάθημα της Υγιεινής αμισθί

Και όχι μόνο. Συμμετείχε στην προσωρινή επιτροπή που συστάθηκε το1950 για τον ηλεκτροφωτισμό της Καλαμωτής . Η επιτροπή αποτελείτο από τους Ισ. Μισαηλίδη, Ν. Δενδρινό, Κων. Τριαντάφυλλο, Ιακ. Αμύγδαλο, Γ. Κανάριο, Ιων. Μαΐστρο, Παν. Καραγιαννάκη, Ν. Γιαννουλλάκη  Γ. Τσαμπά και Αγγελική Δαμαλά.

Η συμμετοχή του και στις δύο επιτροπές ήταν καταλυτική. Λόγω και της συγγένειας με τον μεγάλο ευεργέτη του χωριού μας Κωνσταντίνο Βαμβακά, ασκούσε μια θετική επιρροή στον ούτως η αλλιώς μεγαλόψυχο και αλτρουιστή ευεργέτη, με αποτέλεσμα την υλοποίηση και των δύο προαναφερθέντων στόχων .

Ιδιαίτερη όμως μνεία πρέπει γίνει για την συμμετοχή του στην ίδρυση και λειτουργία της ΕΝΩΣΗΣ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΧΙΟΥ, της οποίας υπήρξε  ιδρυτικό μέλος  και μέλος του πρώτου Διοικ. Συμβουλίου,αλλά και επί σειρά ετών Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου. Οι θετικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την οικονομική αναβάθμιση των Μαστιχοχωρίων με την ίδρυση και λειτουργία της Ε.Μ.Χ. έγιναν άμεσα αισθητές, συνεχώς διευρύνονται  και εξελίσσονται σε κυριαρχικές για την Χιώτικη οικονομία αλλά και για την Ελληνική οικονομία γενικότερα.

Ο αιφνίδιος θάνατός του στις 7 Μαΐου το 1957, σε ηλικία 60 ετών, έθεσε πρόωρα τέρμα στο κοινωνικό και ανθρωπιστικό του έργο. Η οικογένειά του έχασε τον προστάτη της, το στήριγμά της και η Καλαμωτή και η Χίος γενικότερα ένα δραστήριο και προοδευτικό άνθρωπο.

Η αίτηση έχει ως εξής.

                                                 ΑΙΤΗΣΗ

Χίος 8-Οκτωβρίου- 2019

Μιχάλη Κανάριου του Γεωργίου κατοίκου Χίου, οδός Ιωαν. Χαβιάρα 17,82100 Χίος

Προς. Το Κοινοτικό Συμβούλιο Καλαμωτής.

Θέμα. Ονοματοδοσία πλατείας στη μνήμη του αείμνηστου ΙΑΚΩΒΟΥ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ του ΤΡΥΦΩΝΑ για το κοινωνικό και ανθρωπιστικό του έργο στην Καλαμωτή.

Παρακαλώ  όπως γνωμοδοτήσετε θετικά στην επιτροπή ονοματοθεσίας του Δήμου Χίου για να τιμηθεί η μνήμη του αείμνηστου ΙΑΚΩΒΟΥ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ δίνοντας το όνομα του στην πλατεία που βρίσκεται στην Αγία Κυριακή.

                                                  Διατελώ με τιμή



                                        ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΝΑΡΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου