Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Εκκλησιαστικό Μουσείο Καλαμωτής




Το Εκκλησιαστικό Μουσείο του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής στην Καλαμωτή,στεγάζει τη συλλογή εκκλησιαστικών αντικειμένων και βρίσκεται στην βορεινή πλευρά του Ιερού Ναού, σε αίθουσα που με την δωρεά του χωριανού μας  Γιάννη Δημητράκη, στην μνήμη του αείμνηστου πατέρα του, δασκάλου Χρήστου Δημητράκη ανακαίνισε την αίθουσα η οποία  λειτουργεί ως Εκκλησιαστικό Μουσείο.

Με την συνδρομή του Εφημέριου Απόστολου Γαλάτουλα και του εκκλησιαστικού συμβουλίου της περιόδου 1996 - 2004, που ήταν ο Σταθόπουλος Ανδρέας, ο αείμνηστος Κριτής Βασίλειος, ο αείμνηστος Τομάζος Τάκης και Φραγκούλης Μιχαήλ, ολοκληρώθηκε το εκκλησιαστικό Μουσείο,με την επιμονή και ενεργή συμμετοχή του ακούραστου Ανδρέα Σταθόπουλου και εν συνεχεία του Γιάννη Γαλάτουλα. 

Η συντήρηση και η φροντίδα σήμερα γίνεται απο το εκκλησιαστικό συμβούλιο που το απαρτίζουν ο Δαμαλάς Γεώργιος,ο Στεφάνου Νικόλαος,ο Γιάννης Γαλάτουλας και η Δέσποινα Καζά.


Ο κύριος όγκος των έργων χρονολογείται στο 18ο και 19ο αι. Οι φορητές εικόνες αποτελούν τον πυρήνα της συλλογής του μουσείου και ταυτόχρονα το σπουδαιότερο και μεγαλύτερο τμήμα της και εκπροσωπούν κάθε κατηγορία.
Επίσης υπάρχουν δύο ομοιώματα , άνδρα και γυναίκας με της παραδοσιακές στολές της Καλαμωτής.

Το Εκκλησιαστικό μουσείο τελεί υπό την άμεση εποπτεία του Ιερού Ναού «Αγίας Παρασκευής».
Σκοπός του μουσείου είναι η περισυλλογή, διαφύλαξη, συντήρηση, έκθεση και προβολή των πάσης φύσης αντικειμένων που προβάλλουν την εκκλησιαστική τέχνη του ιερού Ναού.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου