Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Σκοταδισμός και Πολιτική,του Αιμιλιανού Κ. Ευαγγελινού




Το 2019 είναι έτος πολλαπλών εκλογών. Θα κληθούμε όλοι να καθορίσουμε το μέλλον με την ψήφο μας μέσα σε ένα ζοφερό τοπίο πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης. Τοπική Αυτοδιοίκηση, ευρωεκλογές, βουλευτικές εκλογές… Οι πολίτες αισθάνονται εγκλωβισμένοι αλλά και οργισμένοι με την ασύλληπτα δυσάρεστη τροπή της ζωής τους που δεν τους αφήνει ούτε να ονειρεύονται κάτι θετικό για το μέλλον…
Αθεράπευτη νοσταλγία αποτυχημένων μοντέλων εξουσίας, τυχοδιωκτισμός, προσπάθεια χειραγώγησης θεσμών για εξυπηρέτηση ίδιου ή στενού κομματικού συμφέροντος συνθέτουν το αρνητικό πλαίσιο της πολιτικής επικαιρότητας στην Ελλάδα, λίγο διάστημα πριν τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά στη λαϊκή δυσαρέσκεια για την παταγώδη αποτυχία της με παλιές συνταγές διχασμού και απίστευτης πόλωσης εμφυλιοπολεμικού χαρακτήρα αδιαφορώντας για τις συνέπειες σε εθνικό και κοινωνικό επίπεδο.
Δυστυχώς όμως και η εικόνα στην Ενωμένη Ευρώπη δεν είναι και ιδιαιτέρως θετική.
Προφανώς κάτι δεν λειτούργησε σωστά. Η ενοποίηση προωθήθηκε αρχικά για να εκλείψουν οι εθνικισμοί και οι διχασμοί. Η ιδέα της ενιαίας Ευρώπης αναδύθηκε από τις στάχτες των Παγκοσμίων Πολέμων του 20ου αιώνα με το σύνθημα: Ποτέ ξανά! Τα όργανα της Ε.Ε. θεσμοθέτησαν την ενοποίηση των αγορών, την ανάπτυξη κοινών πολιτικών για τη συλλογική ευημερία, την κινητικότητα, την πολιτισμική και κοινωνική ανοχή. Όμως οι δυνατότητες της ΕΕ  είναι εκείνες που τα κράτη-μέλη της επιτρέπουν να έχει!  Τα αποτελέσματα των οξυμμένων προβλημάτων που δεν χειρίστηκαν με σωστό τρόπο οι κυβερνήσεις φάνηκαν στα γεγονότα που ζούμε τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη: το Brexit, οι καταστροφικές διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων στη Γαλλία, οι έντονες αντιπαραθέσεις της ιταλικής κυβέρνησης με τους εταίρους της και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δολοφονίες ή απειλές κατά της ζωής μετριοπαθών  πολιτικών ή δημοσιογράφων…
Πρέπει η ΕΕ να αντιληφθεί  ότι οι αδυναμίες κοινής ευρωπαϊκής δράσης ωθούν τους πολίτες προς λαϊκιστές, δημαγωγούς και εθνικιστές πολιτικούς. Διευρύνθηκαν οι ανισότητες, ενώ οικονομικοί εθνικοί εγωισμοί και καχυποψία έδιναν τον τόνο στις κινήσεις και αποφάσεις των συλλογικών ευρωπαϊκών οργάνων. Σε συνάρτηση με την ανεξέλεγκτη μετανάστευση οι κακοί πολιτικοί χειρισμοί οδήγησαν στην κυριαρχία του λαϊκισμού και των ακραίων φωνών, που θέλουν την κατεδάφιση της Ευρώπης και την επιστροφή στη βαρβαρότητα! Δεν υπάρχει τίποτα προοδευτικό, φιλολαϊκό σε μια πολιτική ρητορεία που κολακεύει την άγνοια, την προκατάληψη, τα ακραία συναισθήματα και  προσφέρει απλοϊκές και ισοπεδωτικές απαντήσεις αντί για ανθρώπινες λύσεις.
Οι εκλογές που έχουμε μπροστά μας είναι ύψιστη δημοκρατική διαδικασία σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη καμπή της ελληνικής και της ευρωπαϊκής ιστορίας. Με την ψήφο μας καθορίζουμε το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων, όχι μόνο της χώρας μας. Με υπευθυνότητα και ωριμότητα η  συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θα πρέπει   να απομονώσει τις σειρήνες του μίσους και τα κηρύγματα της εκδίκησης, του σκοταδισμού και της τυφλής βίας.
Το ήθος στην πολιτική είναι ύψιστη αξία!
Πρέπει να κλείσουμε οριστικά την πόρτα στο παρελθόν και τους θιασώτες του σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Να υπογραφεί ένα νέο «συμβόλαιο» για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη που ονειρευόμαστε!
Έτσι, θα επανέλθουν στο προσκήνιο οι υγιείς και δημιουργικές δημοκρατικές δυνάμεις που προτάσσουν την πρόοδο, τη συλλογική ευημερία, τα κοινά συμφέροντα και το κοινό όφελος.
Αιμιλιανός Κ. Ευαγγελινός

Πολιτικό Στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου