Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2018

Στρογγυλό έτος γενεθλίων για την Ε.Μ.Χ. το 2018. Συμπλήρωσε τα 80 χρόνια από την ίδρυση της και θα το γιορτάσει με πληθώρα εκδηλώσεων

Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου,  κλείνει φέτος τα 80 χρόνια διαρκούς παρουσίας και συνεισφοράς, όχι μόνο στον αγρότη των νοτιοχώρων αλλά και στην τοπική οικονομία και την προβολή του νησιού στο εξωτερικό..
Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών έχει πολλούς λόγους να γιορτάζει, εκτός των γενεθλίων της, αφού με την πάροδο των χρόνων ανέπτυξε, εξέλιξε και έκανε γνωστή τη μαστίχα και τα παράγωγά της σε όλον τον κόσμο. .
Για να φτάσει όμως στα σημερινά δεδομένα και να υλοποιήσει  όλα τα παραπάνω, δόθηκαν αγώνες από τους νοτιοχωρούσους, αφού μέχρι και τη δεκαετία του 1930 η πώληση της μαστίχας γινόταν από διάφορους εμπόρους και λαθρεμπόρους, κάτι που καθιστούσε τους Χιώτες καλλιεργητές αντικείμενο εκμετάλλευσης.
Η ίδρυσή της  επικυρώθηκε νομικά στις 3 Οκτωβρίου του 1938, κάτι που δεν θα είχε συμβεί αν ο Γεώργιος Σταγκούλης, νεαρός γιατρός και διανοούμενος της εποχής, δεν είχε  χειραφετήσει τους παραγωγούς της μαστίχας να συνεταιριστούν.
Το πρόγραμμα εκδηλώσεων έχει ως εξής:
 • 15 Ιουλίου, Καλλιμασιά
  Σε συνεργασία με το Εκπολιτιστικό Σωματεία της Καλλιμασιάς «Η Πρόοδος» θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της θυγατρικής της ΕΜΧ, Mediterra A.E, εκδήλωση αφιερωμένη στον ιδρυτή της ΕΜΧ, Γεώργιο Σταγκούλη
 • 25 Ιουλίου, ΝένηταΘα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Σχολείο Νενήτων εκδήλωση αφιερωμένη στον Ζ’ τόμο του έργου της κα Ζαχαρού – Λουτράρη «Κωνσταντίνος Κανελλάκης, Άγνωστα στοιχεία για την Μαστίχα κατά την τελευταία Οθωμανική περίοδο». Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από παράλληλη έκθεση αρχειακού υλικού του Συνεταιρισμού και δρώμενα από τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Βοκαριά».
 • 27 Ιουλίου, Mastiha – Opera στους Ολύμπους
  Πρόκειται για σύγχρονη όπερα, βασισμένη στο έργο «Δρίματα» του Νίκου Λατουσάκη, σε μουσική του καταξιωμένου Χιώτη συνθέτη Λευτέρη Βενιάδη και σκηνοθεσία του Διευθυντή Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Αλέξανδρου Ευκλείδη.
 • 28 Ιουλίου, Μουσείο Μαστίχας
  Η κεντρική εορταστική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μαστίχας σε συνεργασία με το ΠΙΟΠ. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης αρχειακού υλικού της ΕΜΧ.
 • 2,3 Αυγούστου, Εργοστάσια ΕΜΧ
  Open Day στα εργοστάσια μαστίχας και τσίκλας της ΕΜΧ στην Καρδαμάδα και στην Καλλιμασιά αντίστοιχα.
 • 10 Αυγούστου, Μουσείο Μαστίχας
  Cocktail Party στο Μουσείο Μαστίχας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου