Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Ένα σύντομο ταξίδι, για την ιστορία της Καλαμωτής με τον πολιτισμό και τα γράμματα


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ


ΚΑΛΑΜΩΤΗ





Η Καλαμωτή είναι ένα αντιπροσωπευτικό Μεσαιωνικό χωριό με πλούσια ιστορία, άρτια πολεοδομική οργάνωση και Αρχιτεκτονική φυσιογνωμία, που διατηρούνται μέχρι σήμερα, με πολλά χαρακτηριστικά ήθη και έθιμα και έντονη πολιτιστική και πνευματική δράση.



Στον κοινωνικό και πολιτιστικό στίβο της Καλαμωτής πρωτεύοντα ρόλο έχει ο Προοδευτικός Όμιλος Καλαμωτής.Σκοποί του Συλλόγου είναι η πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη της Καλαμωτής. Ειδικότερα ο Σύλλογος σκοπεύει και στον λαογραφικό τομέα, δηλαδή στην αναβίωση και διατήρηση ζωντανών ηθών και εθίμων του χωριού και στη συνέχιση της λαίκής παράδοσης. Η δράση του Συλλόγου στα χρόνια που πέρασαν από την ίδρυση του,  είναι αρκετά αξιόλογη. Οι σπουδαιότερες εκδηλώσεις και δραστηριότητες του Συλλόγου σχεδόν κάθε χρόνο είναι.


  • Η αναβίωση του Καλαμωτούσικου Γάμου. 
  • Αναβίωση του εθίμου ο Εμίνης 
  • Παρουσίαση του Θεατρικού έργου  "ΟΙ ΔΑΝΕΙΚΟΙ"  
  • Καλαμωτουσομαγειρέματα 
  • Γιορτή καρπουζιού  
  • Οργάνωση πληθώρας εκδηλώσεων σε συνεργασία με άλλους Συλλόγους του χωριού .



ΚΑΛΑΜΩΤΟΥΣΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ- ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ

ΟΙ ΔΑΝΕΙΚΟΙ


Ο ΕΜΙΝΗΣ

ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΡΠΟΥΖΙΟΥ



ΓΡΑΜΜΑΤΑ

Κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας πρίν το 1821 σε ολόκληρη την περιοχή των Μαστιχοχωρίων κυριαρχούσε η αγραμματοσύνη και η αμάθεια. Υπήρχε μόνο ένα σχολείο το "Δασκαλειό" που βρισκόταν στη Μονή Βρεττού, στ΄Αρμόλια, αλλά και αυτό διατηρήθηκε για λίγο καιρό.

Η ΜΟΝΗ ΒΡΕΤΟΥ ΕΔΡΑ ΤΟΥ  ΔΑΣΚΑΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΑ ΜΑΣΤΙΧΟΧΩΡΙΑ

ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓΡΕΛΩΠΟΥ, ΟΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ
Μετά την Επανάσταση του 1821 η εκπαιδευτική κατάσταση στη Χίο άρχισε να σημειώνει μια ανοδική πορεία. Στην Καλαμωτή ως πρώτο Σχολείο αναφέρεται το Μοναστήρι του Αγρελωπού που πρωτολειτούργησε γύρω στο  1830, με πρώτο Δάσκαλο τον παπά Σκλιβάνο. Τα παιδιά που φοιτούσαν σε αυτό το Σχολείο πλήρωναν για δίδακτρα ένα ψωμί την εβδομάδα.

Μετά τον θάνατο του παπά Σκλιβάνου, ανέλαβε Δάσκαλος ο Ιωάννης Τουτουρλής που δίδαξε μέχρι το 1840.Την ίδια χρονιά τελείωσε το πρώτο Σχολείο που κτίστηκε στο κέντρο του χωριού, δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής.  Είχε όμως σοβαρές ελλείψεις και λειτουργικές αδυναμίες. Μπροστά σ΄αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, ο πρώτος ευεργέτης του χωριού ο αείμνηστος Χατζής Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος με την δωρεά που έκανε αποκατέστησε της ελλείψεις που υπήρχαν.

ΠΑΡΘΕΝΑΓΩΓΕΙΟ
Σήμερα στεγάζεται το Εκκλησιαστικό Μουσείο, δωρεά του χωριανού μας Γιάννη Δημητράκη στη μνήμη του αείμνηστου πατέρα του, δασκάλου Χρήστου Δημητράκη, ανακαίνισε την αίθουσα η οποία λειτουργεί ως Εκκλησιαστικό Μουσείο.

Σκοπός του μουσείου είναι η περισυλλογή, διαφύλαξη, συντήρηση, έκθεση και προβολή των πάσης φύσης αντικειμένων που προβάλλουν την εκκλησιαστική τέχνη του ιερού Ναού. Το Εκκλησιαστικό Μουσείο τελεί υπό την άμεση εποπτεία του Ιερού Ναού - Αγίας Παρασκευής.



Το  1868 κτίστηκε λίγο έξω από το χωριό ένα δεύτερο Δημοτικό Σχολείο, η σημερινή Μορφωτική Ένωση" Για μερικά χρόνια δίδαξε ο Κωνσταντίνος Μισαηλίδης απόφοιτος του Γυμνασίου Σύρου 
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΙΣΑΗΛΙΔΗΣ
ΑΡΡΕΝΑΓΩΓΕΙΟ

Με την ανέγερση των δύο αυτών Σχολείων δόθηκε η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν το πρώτο ως Παρθεναγωγείο  και το δεύτερο ως   Αρρεναγωγείο.

Το 1912 παραμονές της απελευθέρωσης της Χίου από τον Τουρκικό ζυγό, υπηρετούσαν στο Αρρεναγωγείο της Καλαμωτής ο παπα - Λίναρης και ο Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος, ο μετέπειτα Συμβολαιογράφος των Μαστιχοχωρίων με έδρα την Καλαμωτή.

ΚΩΝ/ΝΟΣ Γ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ


ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ
Η ακαταλληλότητα των χρησιμοποιούμενων διδακτηρίων και η αύξηση των μαθητών, προβλημάτισε τους ιθύνοντες του χωριού και τους ανάγκασε να αντιμετωπίσουν αμέσως την κατάσταση με την ανέγερση ενός νέου διδακτηρίου. Πράγματι βρέθηκε ο κατάλληλος χώρος και οι απαραίτητοι για την έναρξη των εργασιών πόροι, τέθηκε ο θεμέλιος λίθος του σημερινού Δημοτικού Σχολείου τον Οκτώβριο του  1913.
Οι εργασίες συνεχίστηκαν με επιτόποιους πόρους, καθώς και με τη βοήθεια της Λονδίνιου Επιτροπής που την αποτελούσαν επιφανείς Χίοι εγκατεστημένοι στην Αγγλία. Οι πόροι όμως γρήγορα εξαντλήθηκαν και οι εργασίες σταμάτησαν.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ και ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ
Το 1920 επισκέφθηκε την γενέτειρα του ο Ιωάννης Μιχαλάκης πλούσιος επιχειρηματίας εγκατεστημένος μαζί με τον θείο του στην Ρουμανία. Ενημερώθηκε για τό πρόβλημα του Σχολείου και με την επιστροφή του στην Ρουμανία και μετά από συνεννόηση με τον θείο του, έστειλαν με το ατμόπλοιο Άρτεμις την απαραίτητη για την αποπεράτωση ξυλεία.

Το Δημοτικό Σχολείο αποπερατώθηκε το   1922 και η εγκατάσταση των πρώτον μαθητών έγινε το σχολικό έτος  1922 -  1923. Η ανέγερση του πολύτιμου αυτού κτιρίου έλυσε για πάντα το διδακτηριακό πρόβλημα της στοιχειώδους εκπαίδευσης  και εκόσμησε  την Καλαμωτή  μ΄ένα καλαίσθητο και επιβλητικό οικοδόμημα, που όμοιο του δύσκολα βρίσκει κανείς σε ολόκληρη τη Χίο.



ΜΑΘΗΤΕΣ του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ με τους ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ Β.ΠΙΚΟΥΝΗ, ΠΛΟΥΜΟΥ,Κ. ΕΠΙΤΡΟΠΑΚΗΣ. Έτος 1934 


Το Ηρώο
Νότια του Δημοτικού Σχολείου στήθηκε το Ηρώο της Κοινότητας. Κάτω σπό την ανάγλυφη μορφή είναι χαραγμένη η λέξη- ΔΟΞΑ-. Το γλυπτό είναι έργο του επιφανούς γλύπτη Μιχαήλ Τόμπρου.



ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΝΑΡΙΟΣ
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΑΜΑΛΑ
Οι Δάσκαλοι του Δημοτικού Σχολείου Αγγελική Δαμαλά και Γεώργιος Κανάριος συνέβαλαν σημαντικά στη δημιουργική δράση και πολιτιστική κίνηση της Καλαμωτής. 
 Εκεί όμως που προσέφεραν σημαντικό και πρωτότυπο έργο είναι στο Δημοτικό Σχολείο Καλαμωτής το οποίο μετέτρεψαν σε ένα εργαστήρι πνευματικής και πολιτιστικής δημιουργίας.




Την σκυτάλη παρέλαβαν οι Δάσκαλοι Μιχάλης Καλλέργης, Βασίλης Κριτής, Χρήστος Δημητράκης, που συνέχισαν με τον ίδιο ζήλο, ενωμένοι, δραστήριοι και δημιουργικοί, κατάφεραν να κρατήσουν αναμμένη την πνευματική δάδα της Καλαμωτής

Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά την δεκαετία  1921 -.1931 λειτούργησε στην Καλαμωτή διτάξιο Ημιγυμνάσιο, που στεγάστηκε στην Μορφωτική Ένωση. Το 1931 λόγω έλλειψης επαρκούς αριθμού μαθητών, το Σχολείο αυτό έκλεισε.

Η λιμνάζουσα πολιτιστική και μορφωτική απραξία που υπήρχε από την απελευθέρωση έως την κατοχή και στα δύσκολα χρόνια που επακολούθησαν, έδωσαν μια δημιουργική πνοή και νέες διαστάσεις στις δραστηριότητες και τα ενδιαφέροντα του πολυπληθούς πνευματικού κόσμου του χωριού και της ανήσυχης κοινωνίας του.

Η ΒΟΡΕΙΑ ΠΤΕΡΥΓΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Η σκέψη για την ανέγερση ενός σύγχρονου διδακτηρίου Μέσης Εκπαίδευσης ήταν ανάγκη πρώτης προτεραιότητας, λόγω του μεγάλου αριθμού μαθητών που ήθελαν να συνεχίσουν της σπουδές τους μετά την αποφοίτηση τους από το Δημοτικό Σχολείο.



ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΜΙΣΑΗΛΙΔΗΣ
Η πρώτη επίσημη ενέργεια για την ανέγερση στην Καλαμωτή Γυμνασιακού παρατήματος έγινε το 1947 από τον τότε Πρόεδρο της Κοινότητας Ισίδωρο Μισαηλίδη με αναφορά που υπέβαλε στη Γενική Επιθεώρηση της Σύρου, στην οποία υπαγόταν εκπαιδευτικά η Χίος.

Για την ανεύρεση των απαραίτητων οικονομικών πόρων συστήνεται το 1948, με πρωτοβουλία της Κοινότητας Ερανική Επιτροπή. Πρώτη ενέργεια της Επιτροπής η ενημέρωση των ομογενών της Αμερικής και η ενεργοποίηση  τους για την επίτευξη του μεγάλου στόχου. Άμεση ανταπόκριση, η ίδρυση αντίστοιχης Επιτροπής στην Αμερική.

Η δραστηριοποίση και των δύο Επιτροπών έφερε θετικά αποτελέσματα.
Την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να λειτουργήσει στην Καλαμωτή Γυμνασιακό Παράρτημα του Γυμνασίου Αρρένων Χίου.
Την εξεύρεση κατάλληλου οικοπέδου στη θέση Λιγαρή, που προσφέρθηκε πρόθυμα από τους ιδιοκτήτες  των αγροτεμαχίων και την αποστολή 25.000 δολαρίων από τον Πρόεδρο του  Συλλόγου Καλαμωτούσων Αμερικής, Γιάγκο Παρθενίδη.


ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΙΔΡΥΘΕΝΤΟΣ  ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ.

 Με τα χρήματα αυτά και με την προσωπική εργασία όλων των Καλαμωτούσων άρχισαν οι εργασίες το 1950 για την ανέγερση της βόρειας πτέρυγας του Γυμνασίου και τελείωσαν στο τέλος του έτους όπου η πτέρυγα παραδόθηκε για χρήση το  1951. Κατά το έτος 1953 - 1954 λειτούργησε για πρώτη φορά ως πλήρες εξατάξιο Γυμνασιακό Παραρτημα.


Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ   ΚΩΝ/ΝΟΣ Ξ.ΒΑΜΒΑΚΑΣ


Την ολοκλήρωση της κτιριακής υποδομής του εξατάξιου Γυμνασιακού Παραρτήματος η μοίρα επεφύλασε σε ένα άλλο μεγάλο  τέκνο της Καλαμωτής, τον μεγαλόψυχο και αλτρουιστή πρεσβύτη Κωνσταντίνο Ξ. Βαμβακά.

Μετά από σαράντα χρόνια επισκέφτηκε την αγαπημένη του Καλαμωτή τον Ιούλιο του 1953. Σκοπός του ταξιδιού αυτού δεν ήταν μόνο το ευλαβικό προσκύνημα στη γή των πατέρων του, αλλά και η υλοποίηση  μεγάλων κοινωφελών έργων από τον ίδιο, στο χωριό του.

Δύο ήταν τα μεγάλα έργα που έλειπαν από το χωριό ο ηλεκτροφωτισμός και η ανέγερση νέου διδακτηρίου για να στεγάσει τις νεοπροστιθέμενες τάξεις και τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό μαθητών του Γυμνασιακού Παραρτήματος.

Ο Κωνσταντίνος Ξ Βαμβακάς δέχθηκε να εκτελέσει και τα δύο έργα με δικές του αποκλειστικά δαπάνες. Ήταν 2 Αυγούστου 1953 ημέρα σταθμός στην ιστορία της Καλαμωτής, όπου ανακοινώνεται σε μεγάλη εκδήλωση που έγινε προς τιμή του το μέγεθος της προσφοράς για την εκτέλεση των δύο νέων κοινωφελών έργων, την ανέγερση της 2ης Πτέρυγας στο Γυμνάσιο, προύπολογισμού 30.000 δολαρίων, και την ηλεκτροδότηση του χωριού, προύπολογισμού 20.000 δολαρίων.


Στη συνέχεια της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ιωάννης Κριτής διαβάζει ψήφισμα του Κοινοτικού Συμβουλίου, με το οποίο η Κοινότητα  ανακηρρύσει τον ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ Ξ ΒΑΜΒΑΚΑ, μεγάλο της Κοινότητας Καλαμωτής  Ευεργέτηκαι αποφασίζει να στηθεί η προτομή του στην ομώνυμο πλατεία.


Ο  Πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμωτής Ιωάννης Ράγκος

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μεγάλου Ευεργέτη  Κωνσταντίνου Ξ Βαμβακά έγιναν στην ομώνυμο πλατεία, σε εκδήλωση στις 6 Αυγούστου 2014 -.με συνδιοργανωτές τον Προοδευτικό Όμιλο Καλαμωτής, το Φεστιβάλ Αξάνεμος - Γεώργιος Περαντάκος,- τον Σύλλογο Καλαμωτούσων Αττικής,και την Τοπική Κοινότητα Καλαμωτής, με τον Πρόεδρο Ιωάννη Ράγκο να κάνει τα αποκαλυπτήρια της προτομής, μαζί με την Πρόεδρο του Προοδευτικού Ομίλου Καλαμωτής  Ρούλα Βαρλά, τ.Δήμαρχος Μαστιχοχωρίων.

Η Πρόεδρος του Π.Ο.Κ.  Ρούλα Βαρλά
                                                              Μέλη του Δ.Σ. με το χορευτικό του  Π.Ο.Κ. 


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΩΑΝ ΔΑΜΑΛΑΣ

 Μεγάλη συμμετοχή στην κατασκευή της προτομής ήταν η προσφορά του εκλεκτού συγχωριανού μας και άξιου επιστήμονα Γεωργίου Ιωαν Δαμαλά με την έκδοση βιβλίου - Γυμνάσιο Καλαμωτής 60 χρόνια Πνευματικής και Πολιτιστικής προσφοράς στη Νότιο Χίο - 1950 - 2010, με σκοπό τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου να διατεθούν για την κατασκευή της προτομής του Μεγάλου Ευεργέτη της Καλαμωτής Κωνσταντίνου Ξ Βαμβακά. 


Η ΝΟΤΙΑ  - ΒΑΜΒΑΚΕΙΟΣ - ΠΤΕΡΥΓΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ


ΜΕΓΑΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ ΜΙΚΕΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ
ΜΕΓΑΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ ΝΙΚ.ΧΟΥΛΗΣ
Το 1955 ξεκινούν οι εργασίες για την ανέγερση της ΒΑΜΒΑΚΕΙΟΥ πτέρυγας του Γυμνασίου, οι οποίες με την ενεργό συμπαράσταση των κατοίκων του χωριού, περατώνονται τον επόμενο χρόνο, οπότε παραδίδεται το νέο διδακτήριο για χρήση.
Η νέα αυτή πτέρυγα αποτελείται από τρείς αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήριο φυσικής και χημείας. τρείς ημιυπόγειες αποθήκες και βοηθητικούς χώρους.
Ο Μεγάλος Ευεργέτης Νικόλαος Χούλης εξοπλίζει το Γυμνάσιο με βιβλιοθήκες, έπιπλα και βιβλία. Το ίδιο κάνει και ο Μικές Γρηγοριάδης.Ο αγρότης Ισίδωρος Τρουλάκης κληροδοτεί οκτώ αγρούς συνολικής έκτασης 9.000 τετρ. μέτρων, στο Γυμνάσιο Καλαμωτής. 


ΣΤΕΛΙΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ

Ο Στέλιος Τριαντάφυλλος ομογενής εξ΄Αμερικής, δώρισε μια πλήρη σειρά μουσικών οργάνων για τις ανάγκες του Σχολείου, ενώ η οργανοθήκη αγοράζεται με δωρεά του Νικολάου Φραγκούλη, εγκατεστημένου επίσης στην Αμερική.

Τον Μάρτιο του 1962  το Γυμνασιακό Παράρτημα Καλαμωτής προάγεται σε ανεξάρτητο εξατάξιο Γυμνάσιο. 

Η ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ



ΙΩΑΝΝΗΣ Μ ΜΑΪΣΤΡΟΣ


Σημαντική και καθοριστική η συμμετοχή του καθηγητή Ιωάννη Μαίστρου στη σταυροφορία  που έγινε για την ίδρυση του Γυμνασιακού Παραρτήματος στην Καλαμωτή.  Ήταν ο πρώτος Διευθυντής του Γυμνασιακού παραρτήματος την περίοδο 1951 - 1963. Αφιερώθηκε ψυχή και σώματι στην οργάνωση και επάνδρωση του νέου σχολείου. Χαρισματικός εκπαιδευτικός και ενάρετος άνθρωπος προσέφερε πολλά στα εκπαιδευτικά  δρώμενα της ευρύτερης περιοχής των Μαστιχοχωρίων.




ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΑΛΑΤΟΥΛΑΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΑΛΑΤΟΥΛΑΣ

Η προσφορά του καθηγητή Θεόδωρου Γαλάτουλα όλα τα χρόνια που δίδαξε στο Γυμνάσιο, υπήρξε ανεκτίμητη. Άνθρωπος με μεγάλη εγκυκλοπαιδική μόρφωση, με μεταδοτικότητα αλλά και χιούμορ, με μεγάλη αγάπη για τα παιδιά και τους συγχωριανούς του. Στον πνευματικό και πολιτιστικό στίβο της Καλαμωτής άφησε ανεξίτηλα την σφραγίδα του.






Την Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014 που έγινε η εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων της προτομής του Ευεργέτη Κωνσταντίνου Βαμβακά στην πλατεία ΒΑΜΒΑΚΑ - ΑΠΛΑΔΑ, έγινε και η εκδήλωση τιμής στα πρόσωπα του καπετάν Λουκά Κτιστάκη και της συζύγου του Κυριακής Κτιστάκη, με την ανακήρυξη τους ως Ευεργέτες της Καλαμωτής απο την Τοπική Κοινότητα της Καλαμωτής. 
  
Ο καπ.Λουκάς Κτιστάκης έχοντας υψηλό αίσθημα φιλοπατρίας, φιλανθρωπίας, κοινωνικής αλληλεγγύης , μας δίδαξε  με το δικό του μοναδικό τρόπο την προσφορά  στην Πατρίδα, τον άνθρωπο, στην παιδεία και στον Πολιτισμό. Ειδικά στον άνθρωπο έδειξε το μεγαλείο που τον διακρίνει, όταν πριν από λίγο καιρό τον πλησίασε ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Καλαμωτής και του ανακοίνωσε ότι μία μαθήτρια του Σχολείου υπέστη από ατύχημα σοβαρά εγκαύματα και ήταν άμεση η εισαγωγή της σε ειδικό Νοσοκομείο, επειδή κινδύνευε η ζωή του παιδιού.
Ο καπ.Λουκάς Κτιστάκης αμέσως φρόντισε να γίνει η εισαγωγή σε ειδικό Νοσοκομείο με δικά του έξοδα και σήμερα η μαθήτρια υγιέστατη παίζει ανέμελα με της φίλες της στο χωριό.
Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης το διδακτικό προσωπικό του Δημοτικού Σχολείου Καλαμωτής,αποφάσισαν ομόφωνα να τιμήσουν τον καπ.Λουκά Κτιστάκη, δίνοντας  το όνομα του στο Νηπιαγωγείο Καλαμωτής.
Ο καπ. Λουκάς Κτιστάκης ευεργετεί διακριτικά, χωρίς να επιζητά την εφήμερη δόξα και την τιμή,δαπανώντας εδώ και 25 χρόνια τεράστια ποσά για τον τόπο του.Ευχόμεθα ο Θεός να τον έχει καλά μαζί με την οικογένεια του.

Σε ένδειξη ηθικής αναγνώρισης της μεγάλης προσφοράς τους, το Τοπικό Συμβούλιο Καλαμωτής αποφάσισε ομόφωνα την ανακήρυξη τους ως Ευργέτες.
Δημοσιεύουμε την απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Καλαμωτής.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                   ΚΑΛΑΜΩΤΗ 08-01- 2012     -
                                                                  Αριθ.Πρωτ. 07/08-01-2012
ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ                                                                  ΠΡΟΣ  ΔΗΜΟ ΧΙΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣΤΙΧΟΧΩΡΙΩΝ        Κον Πρόεδρο Δημ. Συμβουλίου
ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ 
                                               
 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Νο 5/2012

 ΘΕΜΑ. ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ Κου ΛΟΥΚΑ ΚΤΙΣΤΑΚΗ και Κας ΚΥΡΙΑΚΗΣ  ΚΤΙΣΤΑΚΗ

 Το Τοπικό Συμβούλιο Καλαμωτής λαμβάνοντας υπ΄όψιν την μεγάλη προσφορά τους στο χωριό με σημαντικά ποσά για την κατασκευή διαφόρων κοινοφελών έργων κατά τα τελευταία 25 χρόνια αποφάσισε ομόφωνα την ανακήρυξη αυτών ως Ευεργετών της Καλαμωτής.
      


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ            ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ                      ΜΙΧΑΗΛ ΔΑΜΑΛΑΣ      ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΝΑΡΙΟΣ
 

Το μήνυμα που στέλνουμε, μας το έχουν δώσει οι παλαιότεροι που μέσα από δυσκολίες πάλεψαν και δημιούργησαν ένα καλύτερο χωριό για να το χαιρόμαστε εμείς σήμερα.
Μας έμαθαν ότι μπορούμε με την προσπάθεια και την επιμονή να ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες. Σε κάθε πρόβλημα υπάρχει λύση. Αρκεί να ψάξουμε να τη βρούμε. Μπορούμε κι εμείς να φιάξουμε πολλά. Μπορούμε και εμείς  να επινοήσουμε λύσεις. Γιατί η πρόοδος στο χωριό μας πρέπει να συνεχιστεί. Γιατί οι επόμενες γενιές περιμένουν ένα κόσμο καλύτερο από αυτόν που παραλάβαμε.

Πηγές: 
Γυμνάσιο Καλαμωτής 1950-2010, 60 Χρόνια  Πνευματικής και πολιτιστικής Προσφοράς στη Νότια Χίο, Προοδευτικός όμιλος Καλαμωτής-Σύλλογος Καλαμωτουσών Αττικής, Επιμέλεια: Γεωργίου Ιω. Δαμαλά, Αθήνα 2010

Καλαμωτή Ένα Παραδοσιακό Μεσαιωνικό Μαστιχοχώρι Της Χίου,Σύλλογος Καλαμωτουσών- Χίου Αττικής " Η Αγία Παρασκευή", Επιμέλεια: Γεωργίου Ιω. Δαμαλά, Αθήνα 1989

1 σχόλιο:

  1. Καλημέρα σας. Με αφορμή αυτή τη θαυμάσια ανάρτηση για την ΙΣΤΟΡΙΑ της ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ θα ήθελα θέσω μία έκκληση/ερώτημα για μια θερινή σύναξη για τη δημιουργία σύγχρονων πολιτιστικών & εκπαιδευτικών δομών, για την ανάδειξη του μεσσαιωνικού χωριού της Καλαμωτής? Είναι κρίμα κι άδικο να γίνονται αναφορές μόνο στα Μεστά, και τώρα όψιμα στους Ολύμπους και τη Βέσσα, κι όχι στην Καλαμωτή, το μεγαλύτερο Μαστιχοχώρι, με ένδοξη ιστορία από το Μεσσαίωνα (όπως αναφέρεται παραπάνω). Πχ. Δημιουργία/Αναβάθμιση βιβλιοθήκης με επιστημονικά συγγράμματα, εποπτικό υλικό που θα αναδεικνύει την ιστορία της περιοχής ανά εποχή (Αρχαία, Βυζαντινή, Νεότερη, Πρόσφατη), αλλά και τη λαϊκή της παράδοση (φορεσιές, αρχιτεκτονική, γεωργία,ασχολίες κατοίκων κ.λπ.). Έχουν γίνει προσπάθειες βραβευμένες από το Γιώργο Δαμαλά (Βιβλίο & Θεματικό Μουσείο), Εκκλησιαστικό Μουσείο Χρήστου Δημητράκη, και είναι η ώρα για ανάπτυξη Ψηφιακών υποδομών: Οπτικοακουστικό υλικό, διαδραστικοί πίνακες ξενάγησης (για επισκέπτες και μαθητές). Επίσης, δημιουργία Ακαδημίας Εναλλακτικής Γεωργίας και Επιχειρηματικότης σε σύνδεση με την παγκόσμια κοινότητα (βιολογικά - οργανικές καλλιέργειες= μακραιώνη παράδοση σε οπωροκηπευτικά & διεθνώς). Αυτά τα ολίγα προς το παρόν. Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας και το χρόνο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή