Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Αυξημένο ενδιαφέρον για μια νέα όμορφη Πόλη. Η Δημοτική Αρχή παρουσίασε την μελέτη βιώσιμης αστικής ανάπτυξης στο Ομήρειο




Μια όμορφη πόλη, ελκυστική στους επισκέπτες, σύγχρονη και φιλική, φιλοδοξεί να φτιάξει η δημοτική αρχή Βουρνού, παρουσιάζοντας την μελέτη βιώσιμης αστικής ανάπτυξης το βράδυ της Πέμπτης στο Ομήρειο.
Η γεμάτη ασφυκτικά αίθουσα από ανθρώπους κάθε ηλικίας έδειξε και το ενδιαφέρον των κάτοικων του κέντρου της πόλης για τις αλλαγές που θα παρουσιάζονταν και θα επηρεάσουν την καθημερινότητα της ζωής τους.

Η μελέτη παρουσίαζε σημαντικές αλλαγές στην όψη της πόλης που μέχρι τώρα ξέρουμε και κυρίως στην περιοχή από την Πόρτα Ματζόρε μέχρι την είσοδο της Απλωταριάς, και όλη την περιοχή περιμετρικά του δημοτικού κήπου.
Πολύ επιγραμματικά να αναφέρουμε ότι η οδός Πολυτεχνείου θα γίνει  δρόμος ήπιας κυκλοφορίας, με φυσικά «εμπόδια» που θα αναγκάζουν τα αυτοκίνητα να έχουν χαμηλή ταχύτητα, η οδός Δημοκρατίας θα είναι διπλής κατεύθυνσης , ενώ θα μετακινηθεί η πιάτσα των ταξί από την πλατεία Nικολάου Πλαστήρα, σε μια μικρή απόσταση , η αφετηρία των λεωφορείων θα μετακινηθει απο το  σημείο που βρισκεται λίγο βορειότερα στην οδό Δημοκρατίας,  σε μια προσπάθεια να υπάρχει μεγαλύτερος χώρος για πεζούς και ποδήλατα.

 Επίσης όψη θα αλλάξει ο δημοτικός κήπος, καθώς στη εναρμόνιση με το υπόλοιπο σύνολο θα αφαιρεθεί η περίφραξη και η υψομετρική διαφορά, ενώ η παιδική χαρά και το σινεμά θα μεταφερθούν σε αλλά σημεία κήπου.
Παράλληλα θα δημιουργηθεί ένας μικρός χώρος εκδηλώσεων με κερκίδες, διάδρομος για σκέιτ, θα φυτευτούν λουλούδια και νέα δέντρα.
Έτσι , όπως κατάλαβαν όσοι παρακολούθησαν την παρουσίαση της μελέτης θα αλλάξει εντελώς η όψη που σήμερα παρουσιάζει το κέντρο της πόλης.
Όπως είναι φυσικό οι άλλαγές αυτές δημιουργούν ερωτηματικά κυρίως σε περιοίκους και επαγγελματίες της περιοχής ,καθώς δεν είναι ευδιάκριτα αρκετά σημεία, ενώ μια σειρά από ερωτήσεις που τέθηκαν στους μελετητές είχαν ακριβώς αυτό τον στόχο. Να αποσαφηνίσουν πλήρως σημεία που θα δημιουργήσουν προβλήματα στην καθημερινότητα.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, ανέφερε ότι οι δημόσιοι χώροι μιας πόλης δείχνουν και την κοινωνία της , ενώ τόνισε ότι στόχος όλης αυτής της μελέτης είναι η ανάδειξη της ταυτότητας της Χίου ως μια σύγχρονη πόλη.
Για μια πόλη που θα διευκολύνει όλους όσους ζουν και εργάζονται σε αυτή λειτουργώντας παράλληλα και ως πόλος έλξης για επισκέπτες , μίλησε η περιφερειάρχης Χριστίνα Καλογήρου που χαρακτήρισε συνειδητή δική της επιλογή την ένταξη στο πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης τόσο της πόλη της Χίου όσο και της Μυτιλήνης.

Οι πολίτες  πάντως που παρακολουθήσαν την παρουσίαση , κάτοικοι  και επαγγελματίες οι περισσότεροι της περιοχής, δεν φάνηκε να συμμερίζονται με τόσο ενθουσιασμό την «νέα όψη» της πόλης καθώς εκτιμούν ότι θα αλλάξει αρνητικά την καθημερινότητας τους.
Η δημοτική αρχή  έχει πολύ δρόμο ακόμη μπροστά της προκειμένου να καταφέρει την τοπική κοινωνία να συναινέσει σε μια τόσο μεγάλη αλλαγή, ενώ και η δια η μελέτη θα τεθεί σε διαβούλευση ,πιθανά να δεχτεί και διορθωτικές αλλαγές έως ότου φτάσει στην υλοποίηση.Πηγή.Alithia.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου