Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Η Εθνική παρακαταθήκη του Μητροπολίτη Σάμου Ειρηναίου για το Προσφυγικό πρόβλημα στα Ελληνικά νησιά, του Κώστα Προμπονά



Γνώρισα πρώτα τη Φωνή του Ιεράρχη. Μέσα από τις ηχογραφήσεις της εθνικής μας μουσικολόγου, της Μέλπως Μερλιέ, συζύγου του αείμνηστου Οκτάβιου Μερλιέ, διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου που του χρωστάμε την διάσωση από την πείνα και ενδεχομένως τον θάνατο στην Κατοχή ενός Κορνήλιου Καστοριάδη και μιας πλειάδας εκλεκτών νέων που αργότερα διέπρεψαν. Ο Ειρηναίος αντιπροσωπεύει για την Μερλιέ το κλίμα του Οικουμενικού θρόνου. Πρόκειται για τον μόνο «ψάρτη»-όπως ονομάζουν οι κάτοικοι του Πυργίου τους παραδοσιακούς, αυστηρούς και βροντόφωνους υπηρέτες μιας τέχνης λαϊκής,  που αποδίδει, στις σπάνιες ηχογραφήσεις, επακριβώς και με στιβαρότητα τους ύμνους του μεγάλου Πέτρου Πελοποννησίου, του Λαμπαδαρίου, ενός μείζονος του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Λίγα ακόμη: 20 Χρονών μόλις, αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Πατριαρχείου-σα να λέμε καθηγητής στο Harvard στα 25. Στα 30 του, νεαρός ανδροπρεπής διάκος τον εντέλλουν να διδάσκει στα Παρθεναγωγεία της Πόλης έφηβες λαϊκών συνοικιών.  Μητροπολίτης Ελασσόνας αμέσως μετά με τεράστιο έργο αρωγής στους πρόσφυγες του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Φεύγει για σπουδές στη Σορβόννη όπου παρακολουθεί μαθήματα φιλοσοφίας από τον περίφημο Ν. Μπερντιάεφ. Είναι ο πρώτος Έλληνας μεταφραστής του υπαρξιστή φυγάδα . Ο Πόλεμος τον βρίσκει Μητροπολίτη Σάμου. Σύμφωνα με τον καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Μ. Μπαρμπούνη ο βίος και η πολιτεία του άφησε εντυπώσεις στο Σαμιακό ποίμνιο «που κυμαίνονται από θετικές έως εγκωμιαστικές».

Φωτιά από αμέλεια στην περιοχή - Τρυφερά - στην Καλαμωτή





Φωτιά ξέσπασε χθές το μεσημέρι στην περιοχή Τρυφερά στην Καλαμωτή. Η φωτιά αντιμετωπίστηκε έγκαιρα από την εθελοντική ομάδα πυρόσβεσης -  ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ - και με την συνδρομή της Πυροσβεστικής ,της Αστυνομίας και κατοίκων του χωριού, η φωτιά δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις.
Η φωτιά εκδηλώθηκε από κάτοικο της περιοχής όπου έκαιγε ξερά κλαδιά και χόρτα με αποτέλεσμα να του ξεφύγει........Προανάκριση για την εξακρίβωση των αιτιών που προκάλεσαν την πυρκαγιά διενεργεί  η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου.







Εθελοντική αιμοδοσία στην Καλαμωτή


ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ


Πολλοί εθελοντές αιμοδότες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Κοινωνικού και Ψυχαγωγικού Συλλόγου Καλαμωτής «Αγία Κυριακή» και έδωσαν αίμα για τους συνανθρώπους μας την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017 από το πρωί έως αργά το μεσημέρι.
 Για άλλη μια φορά οι υπεύθυνοι της αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Χίου στάθηκαν αρωγοί στο έργο αυτό και εξυπηρέτησαν τους προσερχόμενους δίδοντάς τους ιατρικές συμβουλές.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αντώνης Κοσσένας ευχαριστεί θερμά τους εθελοντές αιμοδότες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του:

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Η Εκδήλωση της κοπής πίτας του Προοδευτικού Ομίλου Καλαμωτής





Αρκετά μέλη και φίλοι του Προοδευτικού Ομίλου Καλαμωτής, παραβρέθηκαν στην ζεστή εκδήλωση της κοπής της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο τό απόγευμα 28 Ιανουαρίου 2017 στην αίθουσα της Μορφωτικής Ένωσης στην Καλαμωτή.
Ο Πρόεδρος του Προοδευτικού Ομίλου, Γεώργιος Σφήκας καλωσόρισε τους προσκεκλημένους 
και ευχήθηκε σε όλους η νέα χρονιά να είναι καλύτερη απο την προηγούμενη, στην συνέχεια τόνισε ότι η συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις του Ομίλου, δίνει δύναμη στα μέλη του Δ.Σ. να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την ανάδειξη και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού. Επίσης ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για την παρουσία τους, τα μέλη του Δ.Σ για όλες τις δραστηριότητες του Ομίλου, τον Πρόεδρο της Κοινότητας, καθώς και τον εκδότη των Μαστιχοχωρούσικων Νέων.
Τήν πίτα ευλόγησε ο Ιερέας του χωριού Απόστολος Γαλάτουλας.Τα δύο τυχερά φλουριά τα βρήκαν, ο Μιχάλης Βαρλάς και ο Μικές Σταμούλας.
Τέλος οι παριστάμενοι απόλαυσαν τα πλούσια εδέσματα προσφορά του Ομίλου κάτω από τους μουσικούς ήχους της Αγγελικής Μπουλμέτη και του Μιχάλη Καλούπη σε ένα μοναδικό Live.

                                           ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ











Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. από τον Προοδευτικό Όμιλο Καλαμωτής



                                                                 
                                                              ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Ιανουαρίου και ώρα 18:00 στη Μορφωτική Ένωση Καλαμωτής.

Η παρουσία σας θα δώσει τιμή και χαρά σε όλους μας.


Το Διοικητικό Συμβούλιο


Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Μεγάλη επιτυχία είχε η θεατρική παράσταση, Ένας βλάκας και μισός στην Καλαμωτή




Το ομώνυμο θεατρικό έργο του Δημήτρη Ψαθά, παρουσίασε το Σάββατο το βράδυ στην Μορφωτική Ένωση Καλαμωτής, η θεατρική ομάδα Νεοχωρίου Ρότα, στην εκδήλωση που πραγματοποίησαν ο Κοινωνικός και Ψυχαγωγικός Σύλλογος Καλαμωτής, μαζί με τον Προοδευτικό Όμιλο Καλαμωτής.
Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της Μορφωτικής Ένωσης, οι ηθοποιοί έδωσαν τον καλύτερο  εαυτό τους εισπράτοντας στο τέλος το παρατεταμένο χειροκρότημα του κόσμου.
Το έργο του Ψαθά, Ένας βλάκας και μισός, θα παίζεται διαρκώς όσο υπάρχει θέατρο. Εξάλλου, όσες φορές και να το δεί κανείς, είναι βέβαιο ότι θα γελάσει, ακόμη κι αν το έχει μάθει απ΄έξω.
Οι δύο Σύλλογοι του χωριού, ευχαριστούν την θετρική ομάδα του Νεοχωρίου, Ρότα και τους εύχονται να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο, νά έχουν πάντοτε επιτυχίες και να σκορπάνε απλόχερα γέλιο και χαρά.















Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Π.Ο.Δάφνη Δαφνώνα - Α.Ε.Καλαμωτής 0 - 0


 Σήμερα το απόγευμα στο Δαφνώνα η τοπική ομάδα αναδείχθηκε ισόπαλη χωρίς τέρματα με την Καλαμωτή, που συνεχίζει να παίζει ωραίο ποδόσφαιρο και να εντυπωσιάζει με τις καλές εμφανίσεις τόσο στο Κύπελο, όσο και στο πρωτάθλημα.
Στο  πρώτο  20΄ η ομάδα του Δαφνώνα μπήκε δυνατά στο παιχνίδι, όπου είχε δύο δοκάρια ένα με απευθείας φάουλ και το άλλο με κεφαλιά.Στή συνέχεια η ομάδα της Καλαμωτής ανέβασε στροφές και είχε σωρεία χαμένων ευκαιριών.Μία μεγάλη ευκαιρία σε τετ-α-τετ με τον Ρενάτο και στο τέλος του Α΄ημιχρόνου μία χαμένη ευκαιρία από τον Στάμαργα.
Στο Β΄ημίχρονο η Καλαμωτή πίεσε πολύ για το γκόλ αλλά δεν τα κατάφερε.Στο 60΄δυνατό σούτ του Χατζηλάμπρου απέκρουσε δύσκολα ο τερματοφύλακας της Δάφνης. Στο 65΄μεγάλη ευκαιρία για τον Μάριο Γκοτζάι να σκοράρει, εξ επαφής με κεφαλιά έστειλε την μπάλα άουτ. Στο 75΄ο Σπυράκης με κεφαλιά απέναντι από τον τερματοφύλακα της Δάφνης δεν κατάφερε να σκοράρει. Στο 80΄ήταν η σειρά του Γαλάτουλα να χάσει μεγάλη ευκαιρία μέσα από την περιοχή. Στην τελευταία φάση του αγώνα σουτ του Κανάριου πέρασε μόλις άουτ.
Η διαιτησία του Επιτροπάκη ήταν κακή λόγω του ότι δεν βρέθηκε σε καλή ημέρα, με αποτέλεσμα να έχουν πολλά παράπονα η ομάδα της Καλαμωτής.
                                     ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Ηλία Σαραντινούδη









Σήμερα επέστρεψε στην ομάδα της Καλαμωτής ο Θανάσης Ορφανούδης μετά από 8 αγωνιστικές λόγω τιμωρίας στον αγώνα Κυπέλου με την Αναγέννηση Θολοποτομίου.



Δεν αλλάζει τίποτα με τους συνταξιούχους Μαστιχοπαραγωγούς λέει ο Α. Μιχαηλίδης




Αναφορικά με το ζήτημα του ύψους των συντάξεων των συνταξιούχων που δηλώνουν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα, μετά από επικοινωνία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη με τον αρμόδιο υφυπουργό Εργασίας κ. Πετρόπουλο θα θέλαμε να να γνωστοποιήσουμε τα εξής στους μαστιχοκαλλιεργητές και το ευρύτερο κοινό προς αποφυγή συγχύσεων αλλά και προς απάντηση σε υστερόβουλες παρερμηνείες:
-         Πρώτον, επαναβεβαιώθηκε ότι για όσους ήταν ήδη συνταξιούχοι όταν εκδόθηκε ο νόμος 4387 για το νέο ασφαλιστικό (Μάιος 2016) δεν επέρχεται καμία μεταβολή σε σχέση με ό,τι ίσχυε ως τότε. Σημειώνουμε ότι αυτό ακριβώς, το οποίο άλλωστε ορίζεται ρητά στο άρθρο 20 του ανωτέρω νόμου, είχαμε επισημάνει επανειλημμένως με δελτία Τύπου μας (βλέπε π.χ. 14/7/16) το προηγούμενο καλοκαίρι.
-         Επιπροσθέτως, δεν επέρχεται καμία μεταβολή με τα όσα ίσχυαν για όσους βγήκαν στη σύνταξη έως τις 31/12/16 και ασκούν παράλληλα κάποια αγροτική δραστηριότητα.
-         Τρίτον, με διευκρινιστική εγκύκλιο η οποία θα εκδοθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, θα παρατείνεται το υφιστάμενο καθεστώς και για όσους βγουν στη σύνταξη έως το 2021 και παράλληλα συνεχίσουν ή ξεκινήσουν κάποια αγροτική δραστηριότητα.Πηγή.Alithia.gr

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Α.Ο.Πύργος Πυργίου - Α.Ε.Καλαμωτής 0 - 3




Σήμερα το απόγευμα στο γήπεδο ΛΩ στο Πυργί, η ομάδα της Καλαμωτής νίκησε τον Πύργο 0 - 3 για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Χίου.
Η ομάδα του Γ Κακούσιου συνεχίζει τις καλες εμφανίσεις και στο Κύπελλο και θα αντιμετωπίσει στα ημιτελικά τον Κανάρη Νενήτων.
Στό Α΄ημίχρονο μια χαμένη ευκαιρία από τον Ορφανούδη Μ, κεφαλιά εξ΄επαφής βρήκε το δοκάρι στο 20΄. Στο 27΄κεφαλιά του Στάμαργα απέκρουσε ο τερματοφύλακας και ο Χατζηλάμπρου από κοντά πήρε το ρομπάουντ και έκανε το 1 - 0 .Δύο λεπτά αργότερα σέντρα ακριβείας από τον Κάμπουρα και  κεφαλιά από κοντά ο Ρενάτο έκανε το 0 - 2. Λίγο πριν την λήξη του Α΄ημιχρόνου μετά από ωραίο συνδυασμό των παικτών της Καλαμωτής, ο Χατζηλάμπρου για δεύτερη φορά σκοράρει με ωραίο πλασέ το 0 - 3.
Στο Β΄ημίχρονο η ομάδα της Καλαμωτής έσβησε τις μηχανές και έκανε συντήρηση δυνάμεων με σωστή διαχείριση του έμψυχου υλικού της από τον Γ. Κακούσιο κάνοντας τρείς αλλαγές, βάζοντας στον αγώνα τον Κανάριο, Σπυράκη και Σαραντινούδη, εν όψει του δύσκολου εκτός έδρας αγώνα το εχόμενο Σάββατο με την Δάφνη.












Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Ένας βλάκας και μισός, 21 Ιανουαρίου στην Καλαμωτή




Μετά τις παραστάσεις στο Νεοχώρι και στο Ομήρειο η γνωστή  κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά ,  « Ένας Βλάκας και Μισός »  , Θα παρουσιασθεί στις 21 Ιανουαρίου και ώρα 20:00 στην Μορφωτική Ένωση Καλαμωτής ,  μετά απο πρόσκληση του Κοινωνικού και Ψυχαγωγικού Συλλόγου Καλαμωτής , '' Η Αγία Κυριακή'' και του Προοδευτικού Ομίλου Καλαμωτής. 
Η παράσταση ανεβαίνει από τη θεατρική ομάδα ΡΟΤΑ  του Πολιτιστικού Επιμορφωτικού Συλλόγου Νεοχωρίου « Άγιος Μηνάς» σε σκηνοθεσία Σταύρου Σπυράκη.



Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Α.Ε Καλαμωτής Λέων 2 - 0


ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ


Στο Ισιδωρίδειο Γήπεδο στην Καλαμωτή σήμερα το απόγευμα, έγινε ο αγώνας Καλαμωτή Λέων 2-0. Η Καλαμωτή μπήκε δυνατά στο παιχνίδι και είχε τον πλήρη έλεγχο. Το σκορ άνοιξε στο 40΄ο Ρενάτο με δυνατό σουτ έξω από την περιοχή 1 -  0. Το τελικό σκορ διαμόρφωσε ο Στάμαργας 2-0  στο 60΄. Η ομάδα του Γ.Κακούσιου συνεχίζει τις καλές εμφανίσεις και παραμένει στην πρώτη τετράδα του πρωταθλήματος.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ



Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Ο Σύλλογος Πυργούσων Αττικής «ΤΟ ΠΥΡΓΙ ΧΙΟΥ» έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του, σε μια πανέμορφη εκδήλωση!!!




Παρά το τσουχτερό κρύο και τις δύσκολες καιρικές συνθήκες μεγάλη ήταν η προσέλευση και η συμμετοχή του κόσμου στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΥΡΓΟΥΣΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ «ΤΟ ΠΥΡΓΙ ΧΙΟΥ».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Χαϊδαρίου και είχε και πάλι όλα τα χαρακτηριστικά των εκδηλώσεων του Συλλόγου  των ΠΥΡΓΟΥΣΩΝ .  Η προσέλευση ήταν αθρόα και ο σύλλογος απέδειξε ότι παράδοση και χορός καλά κρατούν. 
Η  πρόεδρος του Συλλόγου Μαρία Μπρή-Παπαμακαρίου, "άνοιξε" τη βραδιά μνημονεύοντας τις πλούσιες  δράσεις του Συλλόγου,αφού καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους,ευχόμενη το 2017 να είναι γεμάτο υγεία, οικογενειακή ευτυχία, δημιουργία, αγάπη και προσφορά για τους συνανθρώπους μας που την έχουν ανάγκη, τονίζοντας  πως ο σύλλογος σε μια πραγματικά δύσκολη συγκυρία προσπαθεί να επενδύσει στον πολιτισμό και κύρια αποστολή του είναι η ανάδειξη του χωριού τους και της Χίου μέσα από αυτόν. Όλα αυτά γίνονται μέσα από την οικονομική συνδρομή των μελών και την ηθική στήριξη των μελών και των φίλων του Συλλόγου,και  πάντα προσπαθούν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. 
Για το λόγο αυτό ευχαρίστησε όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου για τη συνεργασία τους!!!Η χορευτική ομάδα, ντυμένη με τις πανέμορφες παραδοσιακές φορεσιές έψαλλε τα παραδοσιακά κάλαντα ΧΙΟΥ μαζί με την Κα Ντόρις Κούνη- Θεοτοκά συνοδεία αρμονίου,και χόρεψε  παραδοσιακούς Χιώτικους χορούς!!! Την πίτα ευλόγησε ο αιδεσιμώτατος πατέρας Γεώργιος Φραγκιαδάκης, και αφιέρωσε το κομμάτι στους Χιώτες της διασποράς και μια μαντινάδα:Αγαπητοί Πυργούσοι,φίλοι και όλοι οι άλλοι,Να έχετε υγεία κι όλης της γής τα κάλη. Ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου  Κος  Μιχάλης  Σελέκος,έδωσε συγχαρητήρια στους Πυργούσους για τις πρωτοβουλίες που έχουν πάρει και για τις πολύ καλές εκδηλώσεις που κάνουν,και υποσχέθηκε πως φέτος θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των Πυργούσων, στην οδό Στρατάρχη  Καραϊσκάκη. Ο Βουλευτής Χίου Κος Νότης Μηταράκης,τόνισε πως οι εκδηλώσεις του συγκεκριμένου συλλόγου είναι πάντα πετυχημένες και ο δυναμισμός των Πυργούσων γνωστός σε όλους.Εκτός του Δημάρχου και του Βουλευτή,κομμάτι της πίτας έκοψαν,ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου,δημοτικοί Σύμβουλοι-επικεφαλής δημοτικών κινήσεων,αντιδήμαρχοι, ο πρόεδρος της Χιακής ομοσπονδίας Κος Αργύρης Κοκκινάκης,εκπρόσωποι Χιακών και τοπικών Συλλόγων Χαϊδαρίου. Όπως κάθε χρόνο δόθηκε έπαινος στα ΠΥΡΓΟΥΣΑΚΙΑ που εισήχθησαν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ!!Ο  Σύλλογος επίσης βράβευσε τον Κο  Νέστωρα Αυγουστίδη,σαν μέλος της προπονητικής ομάδας της Εθνικής Ελλάδος Μπάσκετ Κωφών Γυναικών, που στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξήχθη το περασμένο καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.
Την εκδήλωση τίμησαν ακόμα με την Παρουσία τους, ο επίτιμος πρόεδρος του ΨΝΑ Δρομοκαϊτειον Κος Νίκος Τσικής, ο πρόεδρος του ΨΝΑ Κος Ισίδωρος Πρώϊος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κος Βασίλης Παντελάρος, οι αντιδήμαρχοι: Κος Πάνος Μοσχονάς, Κος Κώστας Βορέας, Κος Ναουάφ Δαουάχερ, Κος  Νίκος Καραγιάννης και Μόσχος  Χουδελούδης οι Δημοτικοί  Σύμβουλοι  επικεφαλής  δημοτικών κινήσεων: Κος Μποζίκας Ανδρέας, ο ΚοςΒαγγέλης Ντηνιακός,ο Κος Θοδωρής Σπηλιόπουλος και ο Κος  Ηρακλής Δρούλιας. Επίσης  οι δημοτικοί Σύμβουλοι: Κα Ειρήνη Γεωργιάδη, ο Κος  Ηλίας Βαρυτιμιάδης, η Κα Αγγελική Γκανά –Ρηγάκη, η  Κα  Δημουλά Μαρία, η Κα Ελένη Θερμού,η Κα Αλεξία  Παναγοπούλου. Ο Πρόεδρος του Χριστοδουλείου  Ιδρύματος ΚοςΓεώργιος Χριστοφοράκης,η γραμματέας του μορφωτικού Συλλόγου Πυργίου»Γ. Θεοτοκάς»Κα  Μαρία Παντελάρου- Μπρη,και από τους  Χιώτικους Συλλόγους ΑττικήςΚος  Αιμιλιανός  Ευαγγελινός(Καλλιμασιωτών),ο Κος   Ευάγγελος  Μέλης(Δαφνούσων),ο Κος   Ισίδωρος  Σταμούλης(Νεοχωρούσων), ο Κος  Κώστας Μαλαχιάς(Χιακή  Ένωση  Ελευσίνος), ο Κος  Νίκος Κεφάλας(Κουρουνιωτών-Εγρηγοριανών),ο Κος Αυγουστής  Πατατουκάκης(Μεστούσων)ο Κος  Γιώργος Λουφάκης(Ολύμπων)¨Από τους τοπικούς Συλόγους:ο Κος  Δημήτρης  Σούκης(Ηπειρωτών),ο Κος Κώστας  Τσιώρας(Θεσσαλική γή), ο Κος  Γιώργος  Βελέντζας(Νεοφωκαέων),η Κα  Γεωργία  Ερμίδου(Ποντίων),η ΚαΤόνια Φώτη(Οικόπολις), ο Κος   Ιωακείμ  Παπαδόπουλος(Φίλοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου) ο  Κος Δεσάντης  Πλάτων (ΠΗΓΑΣΟΣ) και ο πρόεδρος του αθλητικού συλλόγου ράγκμπυ, Κος Νικηφόρος Μάντικας. Χαιρετισμούς έστειλαν ο αντιπερειφερειάρχης Χίου Κος Σταμάτης Κάρμαντζης και ο δήμαρχος Αθηναίων Κος Γιώργος Καμίνης.
     Ο κόσμος ανταπέδωσε με "θερμό" χειροκρότημα. Όλοι άφησαν τα προβλήματα για λίγο, και απόλαυσαν μια "πλούσια" βραδιά, γεμάτη χορό και παράδοση!!!

                  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ










Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

Εκδρομή του 2ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Χίου στην Καλαμωτή




Το 2ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Χίου πραγματοποίησε 3ήμερη εκδρομή στην Καλαμωτή, στις  5 - 6 -7 -  Ιανουαρίου 2017. Η Κοινότητα Καλαμωτής παρεχώρησε την αίθουσα της Μορφωτικής Ένωσης για την παραμονή της ομάδας.

Την ομάδα του 2ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Χίου, την αποτελούν οι τρείς ενωμοτίες - Βατραχιών - Καρχαριών - και Γλάρων και τους συνοδεύουν ενήλικα στελέχη, ο Αρχηγός της ομάδας Τζάλλας Κωνσταντίνος, οι υπαρχηγοί Ελευθερία Μπινίκου, Νίκος Μαθιούδης, Μαρκέλλα Βουγαζιανού και ο ΄Εφορος Γιώργος Καλλιμασιάς, που όλοι μαζί έζησαν στο 3ήμερο της παραμονής τους στην Καλαμωτή, στιγμές μοναδικές γεμάτες παιχνίδι, τραγούδι και εξερεύνηση.

Την πρώτη ημέρα είχαν μια πρώτη γνωριμία με το χωριό και το βράδυ έψαλαν τα κάλαντα στην πλατεία του χωριού, παρουσία του Βουλευτή Χίου κ. Νότη Μηταράκη και του Προέδρου της Κοινότητας κ. Νικολάου Γαλάτουλα. 

Την δεύτερη ημέρα,  στην εορτή των Θεοφανείων εκκλησιάστηκαν στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής. Η συμμετοχή τους στον Αγιασμό των Υδάτων ζέστανε την γιορτινή ατμόσφαιρα με την παρουσία τους. Μετά την Θεία Λειτουργία επισκέφθηκαν το Εκκλησιαστικό Μουσείο και είχαν την δυνατότητα να γνωρίσουν τα ιερά αντικείμενα που προβάλλουν την εκκλησιαστική τέχνη του Ιερού Ναού καθώς και τις παραδοσιακές ενδυμασίες του χωριού.

Την τρίτη ημέρα το πρωί έκαναν πορεία προς το μοναστήρι της Παναγίας της Αγρελωπούσενας.
Το μοναστήρι χτίστηκε κατά τον 13ο ή 14ο αιώνα. Γλυπτά διακοσμούν τον εξωτερικό χώρο της εκκλησίας, τα οποία είναι, το μαρμάρινο πλαίσιο της πόρτας εισόδου και οι δύο ανάγλυφες πλάκες στο δυτικό τείχο. Το εσωτερικό κοσμούν τοιχογραφίες και ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο, σπουδαίο δείγμα της λαίκής τέχνης του 19ου αιώνα.
Οι άσκημες καιρικές συνθήκες ματαίωσαν την πορεία προς το φράγμα Κατράρη και στα Πατρικά.
Η επιστροφή για τη Χίο έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου, αφού ευχαρίστησαν τους φορείς του χωριού για την άριστη φιλοξενία τους, προσφέροντας τους αναμνηστικά δώρα.

                                                  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ