Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Μεγάλη επιτυχία είχε η Ημερίδα με θέμα - Νέες Τεχνολογίες και Αρχιτεκτονική Κληρονομιά, στα Μαστιχοχώρια - στο Μουσείο Μαστίχας


Μουσείο μαστίχας
Μεγάλη η ανταπόκριση των Μαστιχοχωρούσων στην ημερίδα που διοργανώθηκε από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού – Τοπική Επιτροπή Χίου και τον Προοδευτικό Όμιλο Καλαμωτής, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Ξεννάκη, του Δημάρχου Μανώλη Βουρνού, του Αντιδημάρχου Ν.Χίου Ανδρέα Βεργίτση, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Γεωργιάδη του Προέδρου του Ομηρείου και Δημοτικού Συμβούλου Ηλία Σμυρνιούδη, του Προέδρου της Ε.Μ.Χίου Γ. Τούμπου, της Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ανθίππης Ζαννάρα και πλήθος κόσμου. 

Τα αποτελέσματα μιας καινοτόμας πρακτικής αποτύπωσης παραδοσιακών οικισμών που εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά στην Καλαμωτή της Χίου (Φωτογραμμετρική Αποτύπωση Αναπτυγμάτων Όψεων) αλλά και η διάσωση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς των Μαστιχοχωρίων συζητήθηκαν στην Ημερίδα με θέμα «Νέες Τεχνολογίες και Αρχιτεκτονική Κληρονομιά» που πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2017 στις 11:00 πμ στο Μουσείο Μαστίχας.

Η ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμό του Δημάρχου Χίου Μανώλη Βουρνού, και  η παρουσίαση του προγράμματος ENtopia – στο πλαίσιο του οποίου υλοποιήθηκε η νέα πρακτική – από τον Κώστα Καρρά, Αντιπρόεδρο Europa Nostra και Ιδρυτή της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Διακεκριμένοι ομιλητές στη συνέχεια ανάλυσαν τη σημασία των αποτελεσμάτων της καινοτόμας πρακτικής, τις δυσκολίες και προκλήσεις που αντιμετώπισαν αλλά και τη δυναμική της νέας μεθοδολογίας: Θάνος Βλαστός, Συγκοινωνιολόγος-πολεοδόμος, καθηγητής ΕΜΠ, Ανδρέας Γεωργόπουλος, Τοπογράφος μηχ., Καθηγητής ΕΜΠ, Ολυμπία Κουρουνιώτη, Τοπογράφος μηχανικός ΕΜΠ, Ελένη Μαϊστρου, αρχιτέκτων μηχ., ομότιμος καθηγήτρια ΕΜΠ, Άννα Μισαηλίδου, Δρ. Αρχαιολόγος ΥΠΠΟΑΤ. Οι Βασίλης Μπάλλας, υπεύθυνος Τοπικής Επιτροπής Χίου της ΕΛΛΕΤ και Μιλτιάδης Λάζογλου, Δρ Χωροτάκτης-Πολεοδόμος παρουσίασαν το έργο της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και τη δραστηριότητα της τοπικής επιτροπής του νησιού. Συντονιστής της Ημερίδας ήταν ο Πρόεδρος του Προοδευτικού Ομίλου Καλαμωτής Καθηγητής Γεώργιος Σφήκας.
Έγινε προβολή video της Μαρίας Ντούζα με τις εργασίες φωτογραμμετρικής αποτύπωσης που έλαβαν χώρα στον οικισμό. 
Μια καινοτόμα πρακτική αποτύπωσης παραδοσιακών οικισμών εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά στην Καλαμωτή της Χίου από την ΕΛΛΕΤ και την Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ!
Στον ιστορικό πυρήνα της Καλαμωτής το ποσοστό των ερειπωμένων σπιτιών είναι πολύ υψηλό. Εκτός από κάποια σκαριφήματα όψεων κάποιων πολύ λίγων σπιτιών, από τα οποία δύσκολα μπορούν να εκτιμηθούν διαστάσεις χωρίς σοβαρές αποκλίσεις από την πραγματικότητα, για όλα τα υπόλοιπα δεν υπάρχουν στοιχεία. Ωστόσο ο ιστορικός πυρήνας, του οποίου η επιφάνεια αντιστοιχεί περίπου στο 80% της
συνολικής έκτασης του χωριού, είναι διατηρητέος και η αρχαιολογική υπηρεσία δικαίως επιδιώκει τα νέα έργα στο εσωτερικό του να περιορίζονται μόνο σε αποκατάσταση των αρχικών μορφών. Αυτό όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο, διότι μετρητικά στοιχεία δεν υπάρχουν. Δεδομένου ότι η αστάθεια των τοίχων των όψεων καθιστά τις αποτυπώσεις δια χειρός επικίνδυνες και χρονοβόρες, η μοναδική λύση στηρίζεται στην τεχνολογία των φωτογραμμετρικών αποτυπώσεων, δηλαδή φωτογραφήσεων με ειδικά όργανα, από τις οποίες μπορούν να λαμβάνονται ακριβείς διαστάσεις.
Το εγχείρημα της ΕΛΛΕΤ σε συνεργασία με την Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ επιδίωξε την χρησιμοποίηση για πρώτη φορά, ενός νέου οργάνου-σαρωτή, με το οποίο η ταχύτητα της αποτύπωσης αυξάνεται και επομένως μειώνεται το κόστος. Πρόκειται για τεχνολογία που δεν έχει
δοκιμαστεί ξανά σε παρόμοιες συνθήκες. Για αυτό κρίθηκε σκόπιμη σε Α’ Φάση η εκπόνηση διπλωματικής εργασίας από δυο σπουδαστές της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ. Η επίβλεψή τους έγινε από τον καθηγητή Ανδρέα Γεωργόπουλο, υπεύθυνο του Εργαστηρίου Φωτογραμμετρίας της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ. Εμπνευστής και συντονιστής του εγχειρήματος είναι ο Θάνος Βλαστός, Καθηγητής της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ.
Αντικείμενο της προσπάθειας αυτής είναι η φωτογραμμετρική αποτύπωση ενός τμήματος του πυρήνα του παραδοσιακού οικισμού της Καλαμωτής μέσω του προσδιορισμού κατάλληλης μεθοδολογίας αξιοποίησης του συγκεκριμένου εξοπλισμού.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε χάρις στην γενναιόδωρη χορηγία της Αλεξάνδρας Μαμαλίγκα-Προκοπίου. ενώ η ημερίδα έκλεισε με ανοιχτή συζήτηση για προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς των Μαστιχοχωρίων. 
Μετά το τέλος της Ημερίδας ο Πρόεδρος του Προοδευτικού Ομίλου Καλαμωτής και το Δ.Σ. παρέθεσαν γεύμα στους διοργανωτές και ομιλητές στην αίθουσα εκδηλώσεων στην Καλαμωτή, με ωραία εδέσματα μαγειρεμένα από της γυναίκες του συλλόγου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου