Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Με μεγαλοπρέπεια και θρησκευτική τάξη,τιμήθηκε το Γενέθλιον της Θεοτόκου στην Ελάτα





Την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017 όπως κάθε χρόνο,τιμήθηκε το Γενέθλιον της Θεοτόκου με κατανυκτική θεία λειτουργία μετ’αρτοκλασίας, στην πανέμορφη ομώνυμη εκκλησία της Παναγιάς της Φανερωμένης στην Ελάτα.
Πλήθος προσκυνητών από όλο το νησί, παραβρέθηκαν στον εορτασμό και προσευχήθηκαν στην εικόνα της Παναγίας Η χάρη της Παναγίας να τους φωτίζει και να τους προστατεύει.

Στην Εκκλησία παραβρέθηκαν αρκετά μέλη του Κοινωνικού και Ψυχαγωγικού Συλλόγου Καλαμωτής - Η ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ-. 
Ο δραστήριος Πρόεδρος του Συλλόγου Αντώνης Κοσσένας, μαζί με το Δ.Σ διοργάνωσαν την εκδρομή και τίμησαν με την παρουσία τους την εορτή. Μετά την Θεία Λειτουργία απόλαυσαν σύμφωνα με το έθιμο το ρεβιθοπίλαβο που πρόσφεραν οι Λατούσοι μαζί με μπόλικο κρασί.
Επίσης τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Ξενάκης και η Πρόεδρος του Συλλόγου Πυργούσων Αττικής - ΤΟ ΠΥΡΓΙ της ΧΙΟΥ, Μαρία Μπρή Παπαμακαρίου με αρκετά μέλη του Συλλόγου.

Ξεχωριστή και ευχάριστη νότα στην εορτή έδωσαν τα παλληκάρια του χωριού, καβάλα στα άλογα και στα μουλάρια τους, φορώντας τις παραδοσιακές μαντίλες με τα χειροποίητα σαζάκια που είχαν πάνω κεντημένα  τα αρχικά τους, ξεκίνησαν από το χωριό στη Μονή και επέστρεψαν πάλι μετά στο χωριό αναβιώνοντας την παραδοσιακή μουλαροδρομία.

Το Μοναστήρι της Παναγίας της Φανερωμένης χτίστηκε τον 16ο αιώνα. Η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε στην τοποθεσία Σταχτός μέσα σε ένα πρίνο και έτσι έχτισαν εκεί το Μοναστήρι και το αφιέρωσαν στη Γέννηση της Θεοτόκου.
Μέσα στο Ναό υπάρχει ωραίο και παλαιό ξυλόγλυπτο τέμπλο. Γύρω από την αυλή της Μονής υπάρχουν αρκετά κελιά, όπου κατοικούσαν καλόγεροι και καλλιεργούσαν χωράφια του Μοναστηριού.
Η εικόνα της Παναγίας έχει κάνει πολλά θαύματα, γι΄αυτό οι πιστοί του χωριού πήγαιναν εκεί γονατιστοί.
Οι Τούρκοι το 1822 πυρπόλησαν το Μοναστήρι, κατέστρεψαν τα πάντα και διεσώθη μόνο η Ιερά Εικόνα την οποία μαχαίρωσαν.
Στο πρόσωπο της υπάρχουν και σήμερα τα χτυπήματα των Τούρκων.
Τα Μαστιχοχωρούσικα Νέα εύχονται στους διοργανωτές της εορτής να είναι γεροί και να ξαναζήσουν του χρόνου την εορτή της Παναγίας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ








































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου