Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Δικογραφία από τη Δ/νση Δασών για περίπτωση μαστιχοκλοπής στα Νένητα




Κ. Μπέλλας - Δ/ντής Δασών Χίου:"Έχουμε 22 καταγγελίες από τις 11 Αυγούστου, αλλά οι περισσότεροι μένουν στα λόγια και δεν πάνε τους δασοφύλακες ούτε στο χωράφι "

Και αστυνομικοί προστέθηκαν τις τελευταίες ημέρες στα περίπολα των δασοφυλάκων που γίνονται στα νοτιόχωρα με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου των μαστιχοκλοπών και ήδη, όπως ανέφερε στην «Α» ο Δ/ντής Δασών, Κώστας Μπέλλας, το δρόμο της δικαιοσύνης αναμένεται να ακολουθήσει ένας συλληφθείς στα Νένητα, που εντοπίστηκε "επί τω έργω" από δασοφύλακα, μετά από καταγγελία πολίτη.
«Από τις 11 Αυγούστου μέχρι τώρα έχουν καταγγελθεί στην υπηρεσία μας 22 περιπτώσεις κλοπής μαστιχιού, συνήθως από μικρό αριθμό μαστιχοδέντρων, σε Νεχώρι, Πατρικά, Βουνό κ.α. αλλά αρκετοί από τους καταγγέλλοντες δεν συμμετέχουν στη συνέχεια της διαδικασίας, δηλαδή να οδηγήσουν στο αγρόκτημα τον δασοφύλακα για να διαπιστώσει την απώλεια», σημείωσε ο Κ. Μπέλλας επιμένοντας κι εκείνος –το ίδιο έκανε χθες και ο Πρόεδρος της ΕΜΧ– ότι πρέπει να συμβάλλουν οι καλλιεργητές ώστε να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία των μαστιχοκλεφτών. Επίσης τους συνέστησε, εκτός της άμεσης καταγγελίας –που γίνεται και τηλεφωνικά στην υπηρεσία– να μην αλλοιώνουν τον χώρο που έδρασαν οι κλέφτες μέχρι να μεταβούν οι δασοφύλακες για να συλλέξουν στοιχεία.
Ο ίδιος θεωρεί πάντως ότι οι κλοπές δεν είναι σε έξαρση, τουλάχιστον σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, και διευκρινίζει ότι τα περίπολα της δασικής γίνονται πρωί, απόγευμα, αλλά και βράδυ στα Μαστιχοχώρια.
.Πηγή. Αλήθεια

Γεώργιος Τούμπος Πρόεδρος Ε.Μ.Χίου

Υπό το φως του ήλιου δρουν οι περισσότεροι μαστιχοκλέφτες.

Δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γεώργιος Τούμπος, τονίζοντας ότι «οι περισσότερες κλοπές, στατιστικά, γίνονται υπό το φως του ήλιου. Εκείνο που πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί είναι να τις καταγγέλλουν στη Διεύθυνση Δασών (αν το προϊόν έχει κλαπεί από το χωράφι) και στην Αστυνομία (αν η κλοπή έγινε από το σπίτι, αποθήκη κ.λ.π.).», ανέφερε ο κ. Τούμπος σε δηλώσεις του στην «Α» επισημαίνοντας ότι στη σωστή κατεύθυνση κινείται η απόφαση που έλαβαν την περασμένη Παρασκευή οι Καλλιμασιώτες να περιφρουρούν εθελοντικά τις καλλιέργειες, ως μέσο αποτροπής των επίδοξων μαστιχοκλεφτών. Άλλωστε – όπως λέει- και το σύστημα των μαστιχοφυλάκων που εφαρμόζουν χρόνια τώρα στα Νένητα, φαίνεται να αποδίδει.
Επισήμανε για μια ακόμη φορά ότι εκτός της φύλαξης και της λειτουργίας τους ως μάρτυρες, σε περίπτωση κλοπής οι Μαστιχοφύλακες δεν έχουν καμία άλλη δικαιοδοσία.Πηγή Αλήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου