Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Αρχαιολογική αυτοψία στα ερείπια της μεσαιωνικής Καλαμωτής, άμεση η αντίδραση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Χίου, μετά την δημοσίευση του προβλήματος από τα Μαστιχοχωρούσικα Νέα




Πράγματι βρήκε ανταπόκριση η αγωνία όλων των κατοίκων της Καλαμωτής, οι ενέργειες του Αντιδημάρχου Νότιας Χίου και χωριανού μας, Ανδρέα Βεργίτση και του εκδότη των Μαστιχοχωρούσικων Νέων, στο χρόνιο και επικίνδυνο πρόβλημα των ετοιμόρροπων και γρεμισμένων κτιρίων, του διατηρητέου παραδοσιακού οικισμού της Καλαμωτής και με την συνδρομή της ημερήσιας εφημερίδας της Χίου,-ΠΟΛΙΤΗΣ- με την βοήθεια του φίλου δημοσιογράφου Δήμήτρη Μιωτέρη, θα πραγματοποιήσει αυτοψία την ερχόμενη Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου κλιμάκιο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Χίου, για να αποτυπώσει τα προβλήματα που υπάρχουν και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποκατάστασης των φθορών από τον Δήμο και την Τοπική Κοινότητα.
Η Υπηρεσία κινείται με χαρακτηριστική βραδύτητα, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Μαστιχοχωρίων Ανδρέα Βεργίτση, ο οποίος γνωστοποιεί ότι έχει υποβάλλει το αίτημα από το Δεκέμβρη του 2016 και η αυτοψία θα γίνει μόλις  τώρα.
«Δεν είναι πρωτόγνωρη η κατάσταση, για αιτήματα που είχαν υποβληθεί από την περίοδο 2011 – 2012 πήραμε τις οδηγίες και υλοποιήσαμε τα έργα εμείς, πριν από λίγους μήνες. Η Αρχαιολογία σπάνια χρηματοδοτεί τα έργα που μας υποχρεώνει να κάνουμε, πάντα πληρώνουν ο Δήμος και οι εκάστοτε τοπικές κοινότητες», συμπληρώνει.
«Δεν δέχεται προτάσεις που υποβάλλουν οι μηχανικοί μας, πάντα εμμένει στις δικές της επιλογές χωρίς να υπολογίζει κόστος και χρόνο», προσθέτει.  

Κεντρικοί δρόμοι
Η Τοπική Κοινότητα επεσήμανε έγκαιρα ότι οι δρόμοι που οδηγούν στην πάνω πλατεία από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής αρχίζουν ένας - ένας να κλείνουν από γκρεμίσματα ετοιμόρροπων εγκαταλειμμένων οικιών.
Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών τα ακατοίκητα σπίτια που βρίσκονται στο έλεος της φθοράς του χρόνου  έχουν γίνει βραδυφλεγείς βόμβες που μπορεί να  προκαλέσουν ατυχήματα. Τα περισσότερα  απ΄ αυτά ανήκουν σε ιδιώτες που τα έχουν εγκαταλείψει, είτε γιατί δεν μπορούν να τα αναπαλαιώσουν λόγω του υψηλού κόστους, αφού έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα, είτε γιατί είναι πολλοί κληρονόμοι και δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου