Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Εορτή του Αγίου Ανθίμου του εν Χίω του Θαυματουργού 1869 - 1960




Σήμερα Τετάρτη 15-2-2016 στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Βοήθειας στη Χίο, τελέσθηκε πανηγυρική Αρχιερετική Θεία Λειτουργία από τον Μητροπολίτη Χίου κ.κ.Μάρκο, με την συμμετοχή πολλών Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως .
Πολλοί χριστιανοί προσήλθαν από διάφορα μέρη της Χίου για να προσκυνήσουν τα Ιερά Λείψανα του Αγίου και να λάβουν τη χάρη  και την ευλογία Του.   
             
Οι ψαλμωδίες κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης στους πιστούς που με μεγάλη ευλάβεια τίμησαν την μνήμη του Αγίου Ανθίμου.
Μετά την θεία κοινωνία ετοιμάστηκαν τα εξαπτέρυγα και τα λάβαρα για την περιφορά της Αγίας Κάρας του Αγίου στο προαύλιο χώρο του μοναστηριού. Όταν πήραν οι Ιερείς στα χέρια τους την Αγία Κάρα για να βγούν στο προάυλιο του Ναού, εκείνη την στιγμή η καντήλα που βρίσκεται πάνω από την εκόνα του Αγίου άρχισε να τρέμει και σταμάτησε όταν μπήκε η Αγία Κάρα στο Ναό.
Το θαύμα αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο, την ημέρα της γιορτής του Αγίου Ανθίμου και κουνιέται η ίδια καντήλα την ώρα της περιφοράς.

 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  μετά την ομιλία του , έδωσε στην Ηγουμένη το μετάλλιο της Μητρόπολης και τόνισε μεταξύ άλλων ότι η μοναχική ζωή είναι πορεία διαρκούς πνευματικής ανόδου και αγιασμού.  

Την Θεία Λειτουργεία τίμησε με την παρουσία του ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου  κ. Σταμάτης Κάρμαντζης.







Ο Αγιος Άνθιμος είναι ο Αγιος της αγάπης και της θυσίας, Υπηρέτησε τον ασθενή συνάνθρωπο, στο Νοσοκομείο και στο Λεπροκομείο της Χίου. Είναι ο Ιδρυτής και Κτήτορας της Ιεράς Μονής "ΠΑΝΑΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ".
Απολυτίκια Αγίου Ανθίμου Χίου
Ήχος γ'.



Νέον στήριγμα ορθοδοξίας, νεοκόσμητον άνθος αγνείας, Νικομηδείας Ανθίμου συνώνυμος, των αρετών δε εκείνου ομότροπος, νέων οσίων σφραγίς και αγλάισμα, πάτερ Άνθιμε της Χίου πάσης το καύχημα, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.

Έτερον Απολυτίκιον


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου