Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016

Εορτή του Αγίου Ιωάννη του φανιστή στην Καλαμωτή
Σήμερα Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στον εορτάζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη του φανιστή στην Καλαμωτή.
Το κατανυκτικό της Θείας Λειτουργίας, ιερουργούντος του παπά Απόστολου Γαλάτουλα, η προσέλευση πολλών συγχωριανών μας, που πήγαν να τιμήσουν με την παρουσία τους την μνήμη του Αγίου Ιωάννη, έκανε όλους να αισθανθούν την χάρη του.

Η γιορτή του Αγίου Ιωάννη του φανιστή είναι μία από τις πιό πλούσιες σε δοξασίες και λατρευτικά έθιμα, είναι η γιορτή της Γεννήσεως του Ιωάννου του Προδρόμου στις 24 Ιουνίου.
Παλιά στην Καλαμωτή την παραμονή το βράδυ άναβαν φωτιές σε όλες τις γειτονιές στις οποίες έκαιγαν ξερά κλαδιά και έριχναν να καεί και το στεφάνι του Μάη.
Επίσης υπήρχε  το έθιμο του Κλήδονα και το αμίλητο νερό για τις κοπέλες.

Ηγούμενος φέτος της Εκκλησίας ήταν ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμωτής Νικόλαος Γαλάτουλας, ο οποίος μετά την Θεία Λειτουργία πρόσφερε παραδοσιακό φαγητό με αρκετό ούζο και γλυκά στον κόσμο. Φεύγοντας οι προσκυνητές ευχήθηκαν στον ηγούμενο και στην οικογένεια του να είναι γεροί για να ξανακάνουν την γιορτή.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου