Τετάρτη, 25 Μαΐου 2016

Έκτος σταθμός Ολύμποι. Γνωριμία με τα χωριά του Δ.Δ. Μαστιχοχωρίων
Οι Ολύμποι βρίσκονται στη νοτιοδυτική πλευρά της Χίου και σε απόσταση 31 χιλιομέτρων απο την πόλη της Χίου, είναι ένα απο τα 24 χωριά της νότιας Χίου όπου καλλιεργείται η Μαστίχα.  Το πλησιέστερο χωριό είναι τα Μεστά, που απέχει 3,5 χιλιόμετρα.  

Στους Ολύμπους διασώζεται,αν και σε μικρότερο βαθμό απο ό,τι στα Μεστά η μορφή του μεσαιωνικού «χωριού-κάστρου», κλειστού με τείχος που διαμορφώνουν οι ίδιοι οι τοίχοι των εξωτερικών σπιτιών, τα οποία ήταν ενωμένα μεταξύ τους, όπως ενωμένα στο ύψος του πρώτου ορόφου είναι και τα σπίτια του χωριού αφήνοντας απο κάτω τα εσωτερικά δρομάκια να σχηματίζουν κάπου-κάπου μικρές σήραγγες.  Η ίδια μορφή σώζεται στα Μαστιχοχώρια Ελάτα και Πυργί. Οφείλεται στον φόβο των πειρατών, που αποβιβάζονταν κατά τον μεσαίωνα και μέχρι την τουρκοκρατία στις ακτές, και έκαναν επιδρομές στα χωριά για να λεηλατήσουν τη μαστίχα και τα άλλα προϊόντα τους.

Η χωριοεκκλησιά των Ολύμπων τιμάται στο όνομα του Αγίου Γεωργίου. Αξιοθέατη είναι η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με το ξυλόγλυπτο τέμπλο, καθώς και η Τράπεζα των Ολύμπων, ένα διώροφο κτήριο με μακρόστενες αίθουσες που σώζεται απο τον Μεσαίωνα σε καλή κατάσταση. 

Στην περιοχή, και σε απόσταση 3 χιλιομέτρων υπάρχει το σπήλαιο των Ολύμπων, με αξιόλογο φυσικό διάκοσμο απο σταλακτίτες,που εξερευνήθηκε μόλις το 1985.
  


Στο χωριό υπάρχουν 5 παραλίες, πάρα πολύ όμορφες.
Αγία Δύναμη, Χονδρή άμμος, Σαλάγωνα,  Αγγελιά, Κάτω Φανά


Παραπομπές


                                                  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου