Τρίτη 17 Μαΐου 2016

ΠΥΡΓΟΥΣΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ: Ζεστή εκδήλωση για «Ανθρώπων έργα»




Eνα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο για τα παραδοσιακά επαγγέλματα παρουσιάστηκε από τον Σύλλογο Πυργούσων Αττικής, επ’ ευκαιρία της εορτής του Αγίου Ισιδώρου αμέσως μετά τον εσπερινό και τη λιτάνευση της εικόνας στο εκκλησάκι του Δρομοκαΐτειου.
Η παρουσίαση του βιβλίου «ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΡΓΑ 296 παραδοσιακά επαγγέλματα και ασχολίες»-εκδόσεις ΑΛΦΑ ΠΙ της καταγόμενης από τα Καρδάμυλα Ευαγγελίας Παπαζή, έγινε στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος από τον δημοσιογράφο Γιώργο Μπαχά, ενώ αποσπάσματα διάβασε ο φιλόλογος και πρόεδρος του Δρομοκαΐτειου Ισίδωρος Πρώιος.
Η πρόεδρος του Συλλόγου των Πυργούσων Αττικής «Το Πυργί της Χίου» Μαρία Μπρη – Παπαμακαρίου, ευχαρίστησε όλους τους πολυπληθείς παριστάμενους προσφωνώντας προέδρους συλλόγων και προσωπικότητες της Χιακής και τοπικής κοινωνίας του Χαϊδαρίου.

Η συγγραφέας Ευαγγελία Παπαζή ανέφερε πως αισθάνθηκε μεγάλη χαρά που βρέθηκε ανάμεσα σε δραστήριους και δημιουργικούς συμπατριώτες της. Θεώρησε πως είναι εκείνοι που διατηρούν αναμμένη τη δάδα του πολιτισμού και μακριά από την πατρίδα τους. Ενωμένοι και αγαπημένοι κρατούν τους κρίκους μιας μακράς αλυσίδας που ταξιδεύει βουνά και θάλασσες και συνδέει τις ρίζες του Πυργιού και της Χίου. Δήλωσε πως ζει τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της συγγραφικής της καριέρας, παρουσιάζοντας το τρίτο κατά σειρά βιβλίο της, μέσα από τη ζεστή ατμόσφαιρα που της επιφύλαξαν.

Τα επαγγέλματα που κατέγραψε είναι τα επαγγέλματα που ασκούσαν οι δικοί τους άνθρωποι: οι προπαππούδες και οι παππούδες τους με τέχνη και μεράκι. Ο ιδρώτας τους ακουμπούσε πάνω στον πάγκο της εργασίας τους, στο ξερό χώμα, στον κορμό, στην πέτρα. Όλα όσα καταγράφει είναι αναμνήσεις που έζησε, εκείνη και η γενιά της. Κλείνοντας, εμφανώς συγκινημένη, ευχαρίστησε όλο το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου που δέχτηκε να φιλοξενήσει τον πνευματικό της κόπο και όλους τους παρευρισκόμενους από καρδιάς για την αθρόα προσέλευση τους.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκε χιώτικο κέρασμα.

(Φωτο: Μ. Καριάμης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου