Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Να μην καθησυχάσουμε, ο κίνδυνος άρσης της αναγκαστικότητας της Ε.Μ.Χ. δεν εξέλιπε, του Σταμάτη Ε. Βαρλά


Τα οφέλη του καθεστώτος της αναγκαστικότητας της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου (Ε.Μ.Χ.)
είναι πολλά και σημαντικά. Ήδη τα έχουν εκθέσει δημόσια στελέχη της Ε.Μ.Χ. και δε χρειάζεται να τα επαναλάβω και εγώ. Εξάλλου, οι ίδιοι οι Μαστιχοπαραγωγοί τα ζουν και τα απολαμβάνουν μέχρι σήμερα κι έχουν γευθεί σε μεγάλο βαθμό τόσο τα οικονομικά, όσο και τα ποιοτικά και ηθικά οφέλη της.
Ιδιαίτερα σήμερα, που οι συνθήκες της αγοράς απαιτούν υψηλό ποιοτικό έλεγχο του παραγόμενου προϊόντος, αναβάθμιση του τρόπου καλλιέργειας, συλλογής και καθαρισμού του, αξιοποίηση στη χρήση του, σήμερα ως παραφαρμακευτικού  και αύριο - γιατί όχι; - ως φαρμακευτικού προϊόντος ( κάτι που απαιτεί ακόμη μακρά επιστημονική έρευνα), σήμερα που ο αγρότης γενικότερα βάλλεται (αντί να στηρίζεται), σήμερα η ύπαρξη της «Ένωσης» καθίσταται, πιο
πολύ από άλλοτε, αναγκαία και απαραίτητη. Όμως, για να συνεχίσει να υφίσταται η «Ένωση», είναι προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ να διατηρηθεί το καθεστώς αναγκαστικότητας, που την διέπει.

Το έναυσμα γι ́ αυτήν την παρέμβαση μου το έδωσε τόσο η σχετική ανακοίνωση (περί του ότι εξέλιπε ο κίνδυνος άρσης της αναγκαστικότητας της Ε.Μ.Χ.) του βουλευτή κ. Ανδ. Μιχαηλίδη, όσον και το σχετικό άρθρο της εφημερίδας «π», με τον τίτλο «Τέλος στα σενάρια της αναγκαστικότητας βάζει η κυβέρνηση».
Παρακολούθησα τηλεοπτικά τη συζήτηση στη Βουλή της σχετικής ερώτησης του κ. Μιχαηλίδη προς τον υπουργό Αγρέκλεισε το θέμα οριστικά. Ο ίδιος ο υπουργός είπε ότι προς το παρόν δεν τίθεται τέτοιο θέμα και δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου, όμως δεν απέκλεισε να υπάρξει θέμα και στο μέλλον, θυμίζοντας μάλιστα ότι έχει εκδοθεί αρνητική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετά από προσφυγή παραγωγού – μέλους άλλου Συνεταιρισμού.

Εξάλλου και παλαιότερα είχαμε αντιμετωπίσει (ως Διοίκηση της Ε.Μ.Χ.) τον ίδιο κίνδυνο, τον οποίο και τότε είχαμε προσωρινά αποσοβήσει. Θα είναι συνεπώς λάθος να εφησυχάσουμε και να θεωρήσομε ότι το θέμα έχει τελειώσει.
Θεωρώ ότι ο πλέον ενδεδειγμένος και επιβαλλόμενος τρόπος για να εξασφαλιστεί η διατήρηση του καθεστώτος αναγκαστικότητας των πρωτοβάθμιων Συνεταιρισμών και της Ενωσης είναι η άμεση και ρητή νομοθετική ρύθμιση και σ ́ αυτό μπορούν να βοηθήσουν και οι δύο βουλευτές του νησιού μας και ιδιαίτερα βέβαια ο κ. Ανδρ. Μιχαηλίδης. Με την ευκαιρία του νέου νόμου «περί Συνεταιρισμών», που ετοιμάζει η Κυβέρνηση (όπως διαβάζω), η Ε.Μ.Χ. πρέπει να απαιτήσει και να παλέψει να συμπεριληφθεί στη νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα προβλέπεται ευθέως και ρητώς ότι των διατάξεων περί ελευθέρων Συνεταιρισμών εξαιρείται η Ε.Μ.Χ. και οι πρωτοβάθμιοι Συνεταιρισμοί
Μαστιχοπαραγωγών και διατηρείται σε ισχύ το καθεστώς αναγκαστικότητας που τους διέπει. Δεν είναι φρόνιμο λοιπόν να εφησυχάσουμε, γιατί ο κίνδυνος άρσης της αναγκαστικότητας, για την Ένωση, εξακολουθεί να υφίσταται.

Η παρέμβασή μου αυτή μοναδικό σκοπό έχει να ενώσει την φωνή μου μ ́ αυτήν των άλλων, για να μη χαθεί η πολύτιμη ασπίδα της αναγκαστικότητας της Ε.Μ.Χ.
Η πολύχρονη ενασχόληση μου με «τα της Ενώσεως» νομίζω ότι μου δίνει αυτό το δικαίωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου