Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2016

Μνημόσυνο για τα 11 χρόνια της μακαριστής Γερόντισσας Βρυαίνης, Καθοδηγούμενη της Ιεράς Μονής Παναγίας Βοήθειας Χίου.


Σήμερα Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016, τελέσθηκε Μνημόσυνο για τα 11 χρόνια που έφυγε η Αγία Ηγουμένη - Βρυαίνη - στον Ιερό Ναό Ναό του Αγίου Ανθίμου ιερουργούντος του π.Γεωργίου Χανδρή, προσευχήθηκαν όλοι υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της. 


Εγεννήθηκε στη Μ. Ασία (Καράβουρνα) στο τέλος της δεκαετίας, του 1910. Το όνομά της ήταν Νίκη. Ενωρίς έχασε τον πατέρα της.Μετά τους πρώτους διωγμούς ήλθε ορφανή πλέον περί το 1925 στη Χίο.
Εφοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο και στο Ανώτερο Παρθεναγωγείο. Ήταν επιμελής και άριστη μαθήτρια, αλλά δεν το ετελείωσε˙ εφοίτησε μέχρι και την πέμπτη τάξι˙ αφωσιώθηκε στην Παναγία μας.

Εγνώρισε τον Γέροντα, ο οποίος επροστάτευσε την οικογένειά της, έγινε μοναχή κατά τη δεκαετία του 1930. Εξελέγη ηγουμένη τον Δεκέμβριο του 1986.
Τα εγκώμια που είπαν οι μοναχές της Ιεράς Μονής την ημέρα της χειροτονίας της επιβεβαιώνουν την 20ετή πορεία της αείμνηστης Βρυαίνης, στο τιμόνι της Ιεράς Μονής της Παναγίας Βοήθειας.                                              ...................
Ιδού, η μέρα έφθασε η τρισευλογημένη κι ανέβηκε στο θρόνο της η νέα Ηγουμένη. Σήμερα φεγγοβόλησε όλη η Εκκλησία, γιατί ο λύχνος στήθηκε επάνω στη λυχνία.
                                               
Όλη η φύσις σκίρτησε, όλη η Χίος χαίρει κι έτρεξαν όλοι ν' ασπασθούν το άγιο της χέρι.Ιδιαιτέρως χαίρεται όλη η Αδελφότης, γιατί πάλι, ανέλαβε τον θείο οδηγό της.

Κι ο Άγιος μας Γέροντας σήμερα στη χαρά μας ευφραίνεται και εύχεται εις την Γερόντισσα μας.Το είχε πεί πολλές φορές πως θέλει Ηγουμένη να βάλη στη Βοήθεια την ταπεινή Βρυαίνη.

Πάντα μαζί μας βρίσκεται κι όλα τα επιβλέπει,αλλά ιδίως σήμερα εδώ κοντά μας στέκει.Και χαίρεται κι αγάλλεται δια το ποίμνιο του, που είδε πως πληρώθηκε το θείο όνειρο του.
Εκοιμήθη τη 10η Φεβρουαρίου 2005.

Ήταν φύσις καλλιτεχνική˙ είχε το τάλαντο της ζωγραφικής και της καλλιγραφίας και ήταν διευθύντρια του «Πολυτεχνείου της Μονής».

Συνέγραψε:

1. Ο Γέροντας, Αρχιμανδρίτης Άνθιμος Κ. Βαγιάνος (1963/1970/19982).

2. Οι Λόγοι του Γέροντος.

3. Ακολουθία του οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Ανθίμου του Χίου (1993).

4. Κανών Παρακλητικός και Οίκοι του οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Ανθίμου της Χίου του θαυματουργού (2000).

5. Στοχασμοί – Ευχές – Προτροπές.

Στο διοικητικό της έργο εντάσσονται:

1. Η προσπάθεια αναγορεύσεως του Γέροντος ως Αγίου (1993)

2. Η ανέγερσις του ναου του Αγίου Ανθίμου στα πατρικά του κτήματα (1992)

Ήταν σκεύος εκλογής του Γέροντος

Ως ηγουμένη ήταν εντυπωσιακά προσιτή, φιλική, καταδεκτική, απλή. Η ταπεινοφροσύνη της αξιοθαύμαστη. Στις μοναχές στοργική και γλυκύτατη μητέρα, χαρούμενη, πρόθυμη πάντοτε να βοηθήση, να συμπαρασταθή, να ενισχύση, να συμμερισθή τον πόνο των μοναχών και των προσκυνητών.

Ήταν μία όασις μέσα στη Μονή.

Ο Θεός την έχει ήδη αναπαύσει εν σκηναίς των δικαίων του και εκεί δέεται υπέρ της σωτηρίας πάντων ημών.Πηγή: Αγίου Ανθίμου της Χίου, Διδαχές Πνευματικές – Άρτος Ζωής, Επιμέλεια: Αντωνίου Ν. Χαροκόπου, τόμος Τρίτος, Ιερά Μονή Παναγίας Βοηθείας Χίου, Αθήναι 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου