Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Συνέντευξη του Ευθύμη Μονίαρου, στο politischios.gr




«Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών και οι δυνατότητές της δεν έχουν ταβάνι» 

Μ ε σαφή προσανατολισμό στα όσα η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου έχει να κάνει τα επόμενα χρόνια και χωρίς καμία διάθεση να τοποθετηθεί «λαϊκίστικα και εγωκεντρικά» όπως σύμφωνα με τον ίδιο πράττουν άλλοι εντός του Συνεταιρισμού, ο πρόεδρος της Ε.Μ.Χ., Ευθ. Μονίαρος, μίλησε στο politischios.gr, λίγες ώρες πριν ολοκληρωθούν οι εκλογές ανάδειξης των αντιπροσώπων στο Συνεταιρισμό.
Ο κ. Μονίαρος απάντησε σε ένα σύνολο ζητημάτων που αφορούν την Ένωση, χαρακτηρίζοντας τη διοίκηση επί των ημερών του λογική, οικονομικά εύρωστη και με διαδικασίες που έφταναν ως τον παραγωγό, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να το αναιρέσουν. «Καθιερώθηκε 2 φορές το χρόνο να μιλάμε απευθείας με τους παραγωγούς. Το κάναμε παντού. Μπορεί η συμμετοχή να μην ήταν η επιθυμητή, ωστόσο έγινε. 6-7 φορές επισκεφθήκαμε κάθε Συνεταιρισμό και ακούσαμε απορίες, λύνοντας διάφορα θέματα. Σε όλα αυτά βέβαια προσκεκλημένα όλα τα μέλη του Δ.Σ. Κάποιοι δεν έρχονταν και σήμερα έχουν πάρει τις ράχες και τα βουνά και λένε διάφορα, επιλεκτικά. Παράλληλα έχουμε κάνει 9 Γενικές Συνελεύσεις, 71 συνεδριάσεις του Δ.Σ. με πρόσβαση στις αποφάσεις από όλους. Έχουμε ήδη ηλεκτρονικό μητρώο και επικοινωνούμε και ηλεκτρονικά. Όλα αυτά λοιπόν είναι ενέργειες που κάποιος μπορεί να τις παραβλέψει; Ήταν λοιπόν φειδωλή η διοίκηση ως προς την ενημέρωση;», ανέφερε χαρακτηριστικά, απαντώντας στο κατά πόσο η Ένωση παρέχει ενημέρωση.

«Πήραµε µια σηµαντική απόφαση» 

Αναφορικά με το αν οι αυξήσεις στην τιμή της μαστίχας που δόθηκε αρχές του μήνα έχουν προεκλογικό χαρακτήρα, ο πρόεδρος της Ένωσης καταθέτει τη δική του εκτίμηση. «Είναι απόφαση που λαμβάνεται συνήθως με εγκύκλιο κάθε Μάιο. Θέλοντας να διαφυλάξω το κύρος του Δ.Σ. και μη έχοντας συνολικά τα δεδομένα, ζήτησα την απόφαση αυτή να τη λάβουμε αφού προηγουμέ- νως έχει τελειώσει η σεζόν, υπό τον κίνδυνο να είχαμε ζημιές και βροχές. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά και ως εκ τούτου προέκυψε και η σχετική απόφαση για τα 2 ευρώ», τόνισε ο κ. Μονίαρος. «Η Ένωση έχει ανάγκη από καθαρό μαστίχι. Πολύ καθαρό. Άποψή μου είναι ότι αυτός ο παραγωγός πρέπει να αμείβεται. Και αυτό θα κάνουμε», συμπλήρωσε.

«Μία ή άλλη» 

Αναφορικά με τα αποθέματα, ο πρόεδρος παρουσίασε στοιχεία των τελευταίων ετών αναφορικά με την παραγωγή και την πώληση. «Το 2012 παράξαμε 152 τόνους και πουλήσαμε 138. Το 2013, 147 τόνους και πουλήθηκαν 142. Το 2014, 145 τόνους και πουλήσαμε 133 και το 2015 παράξαμε 125 τόνους και θα πουλήσουμε 144. Είναι μια ή άλλη τα τελευταία 4 χρόνια. Στο απόθεμα βέβαια υπάρχει πάντα ένα υπόλειμμα από οποιαδήποτε επεξεργασία έχει γίνει στη μαστίχα. Αυτό δεν είναι προς πώληση, παρά το ότι τα στελέχη κάνουν προσπάθειες εμπορικής αξιοποίησής του» υποστήριξε.

«∆εν υπάρχει ταβάνι»

 Ο κ. Μονίαρος αναφέρθηκε και στην πρόοδο των εξαγωγών. Το 2009 εξάγαμε στο εξωτερικό 64 τόνους φυσικού προϊόντος. Το 2015 θα πουλήσουμε 109 τόνους. Αυτό είναι αποτέλεσμα σωστής διαδικασίας, με τα στελέχη να οργώνουν τις αγορές και το προϊόν να διακινείται. Η Ένωση και η μαστίχα δεν έχουν ταβάνι, έχουν απεριόριστες δυνατότητες. Και σε αυτό τον κανόνα πρέπει να κινούμαστε.

Τέλος ο Πρόεδρος της Ένωσης στη συνέντευξή του, αναφέρθηκε στην οικονομική ευρωστία του Συνεταιρισμού, στην απόφασή του σύντομα να ξεκινήσει η αξιολόγηση δομών και προσωπικού, όπως και στην ανάγκη η έρευνα να επεκταθεί και στο χωράφι, στην διερεύνηση της πιθανότητας να υπάρχουν νέα μέσα, νέες διαδικασίες που να βοηθούν στο έργο των παραγωγών. «Μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί ότι δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες για ριζικές αλλαγές στη καλλιέργεια. Το ψάχνουμε όμως», ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι οι προκλήσεις για τη συνεταιριστική ιδέα και την συλλογική διεκδίκηση ανήκουν στις προκλήσεις του μέλλοντος. π.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου