Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Το νησί στο επίκεντρο της Ορθοδοξίας



ΠΛΗΘΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ ΚΑΤΑΦΘΑΝΟΥΝ ΣΤΗ ΧΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΟΙΚ. ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΕΝΩ ΑΥΡΙΟ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΒΑΣ. ΘΑΝΟΥ

Δεν είναι μια συνηθισμένη επίσκεψη και αυτό εύλογα δημιουργεί κλίμα «πυρετού» στις αναγκαίες προετοιμασίες για την υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, που καταφθάνει στις 17.00 το απόγευμα στο αεροδρόμιο «Όμηρος» της Χίου, για τετραήμερη επίσκεψη.
Την τελευταία φορά που ο κ.κ. Βαρθολομαίος βρέθηκε στο νησί μας ήταν στο όχι πολύ μακρινό 1997, οπότε και προσκεκλημένος του μακαριστού Διονυσίου επισκέφθηκε τον τόπο μας, φροντίζοντας να αφήσει στο πέρασμα του απόλυτα θετικές εντυπώσεις.
Τώρα, 18 χρόνια μετά, την σκυτάλη της πρόσκλησης την έλαβε ο Πατριάρχης από τον Μητροπολίτη κ.κ. Μάρκο και φυσικά θα συναντήσει νέα πρόσωπα στον θρησκευτικό, πολιτικό και επιχειρηματικό κύκλο του νησιού.
Όλοι εδώ
Για την επίσκεψη του Πατριάρχη έχουν προηγηθεί πολύμηνες προετοιμασίες το βάρος των οποίων σηκώνει κυρίως η Μητρόπολη Χίου σε συνεργασία με την τοπική Αυτοδιοίκηση. Από την διαμονή του, μέχρι τις επισκέψεις και τις Θείες Λειτουργίες που θα τελεστούν στις εκκλησίες του νησιού, ο κ. Βαρθολομαίος θα βρεθεί από το κέντρο του νησιού στο νότο (Βέσσα), στο βορά (Καρδάμυλα), ενώ θα παραστεί και σε πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί.
Δίπλα του θα βρεθεί μια 20μελής αποστολή Μητροπολιτών, ιερέων και πολιτικού προσωπικού που τον συνοδεύει, ενώ στη Χίο θα έλθουν για την παραμονή του Πατριάρχη και προσωπικότητες από όλο το φάσμα της κοινωνίας.
Συγκεκριμένα: Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο αναπλ. Υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Μουσουρούλης κατά την υποδοχή, ενώ το Σάββατο αναμένεται στη Χίο και η Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου. Την Παρασκευή το βράδυ ωστόσο αναμένεται στη Χίο η υπουργός Πολιτισμού Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα και η Ντόρα Μπακογιάννη.
Τις Ένοπλες Δυνάμεις θα εκπροσωπήσει ο Αρχηγός ΑΣΔΕΝ Ευαγγ. Μεϊμάρης, ενώ στο νησί βρίσκονται και οι δύο βουλευτές, ο Νότης Μηταράκης από τη Ν.Δ. και ο Ανδρ. Μιχαηλίδης από το ΣΥΡΙΖΑ. 
Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Χίου κ.κ. Μάρκος δηλώνει ικανοποιημένος από τον συντονισμό και το ενδιαφέρον των φορέων. «Με τη δύναμη του Θεού όλα πήγαν καλά στην προετοιμασία. Τώρα εστιάζουμε στο ουσιαστικό μέρος της επίσκεψης που τιμά τον τόπο μας, την πατρίδα μας, την ιστορία μας ως Έθνος και Γένος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος φθάνει στο αεροδρόμιο σήμερα στις 17.00 το απόγευμα με ιδιωτική πτήση. Αμέσως μετά την υποδοχή θα μεταβεί στην Πλατεία Βουνακίου (17.45) όπου θα τον υποδεχθεί ο Δήμαρχος Χίου ενώ θα ακολουθήσει μια σύντομη ομιλία από τον Μαν. Βουρνού και μία αντιφώνηση του κ.κ. Βαρθολομαίου.
Στη συνέχεια ο πατριάρχης θα μεταβεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, όπου θα τον υποδεχθεί ο Μητροπολίτης Χίου κ.κ. Μάρκος. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί για την Παρασκευή με την επίσκεψη του Πατριάρχη στις Αρχές.
Το Σάββατο, στις 10.00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί Ιερατική Σύναξη στον Μητροπολιτικό Ναό όπου ο κ. κ. Βαρθολομαίος θα πραγματοποιήσει ομιλία.
Στις 12.00 θα μεταβεί στο Αρχοντικό Αντουάνικο στον Κάμπο όπου και θα παραδώσει το βραβείο 2015 Europa Nostra για την Πολιτιστική Κληρονομιά.
Αμέσως μετά ξεκινά η περιοδεία του στη νότια Χίο. Από την Καλλιμασιά θα απευθύνει χαιρετισμό και θα τελεστεί Τρισάγιο στη μνήμη των Πατριαρχών Κων/πολεως Ιωακείμ Β ΄και Ιωακείμ Δ΄, ενώ θα επισκεφθεί και τον σκίνο που κέντησε κατά την πρώτη του επίσκεψη στη Χίο το 1997.
Η πομπή θα μεταφερθεί στη Βέσσα, όπου ο κ. κ. Βαρθολομαίος θα φυτεύσει ένα σκίνο στην πυρόπληκτη περιοχή και θα ευλογήσει τις Εθελοντικές Ομάδες Δασοπυρόσβεσης. Αμέσως μετά θα μεταβεί στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Βέσσας όπου θα τελεστεί Τρισάγιο στη μνήμη του Βεσσιανού Πατριάρχη Κων/πολεως Κωνσταντίνου Ε΄ (Βαλλιάδη).
Την Κυριακή, από τις 07.00 έως τις 11.30 θα τελεστεί Όρθρος και Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό, ανήμερα της εορτής των Αγίων της Χίου, προεξάρχοντος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Στις 12.30 θα επισκεφθεί την Δασκαλόπετρα και την Πέτρα του Ομήρου, όπου θα ξεναγηθεί από την δρ. Ιστορίας Αθ. Ζαχαρού – Λουτράρη. Αμέσως μετά θα μεταβεί στη Νέα Μονή όπου θα τελεστεί Δοξολογία και το βράδυ θα επισκεφθεί το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» εγκαινιάζοντας την έκθεση ζωγραφικής του Κων/νου Παρθένη. 
Την Δευτέρα ο Πατριάρχης θα Χοροστατήσει στον πανηγυρίζοντα Ναό Τιμίου Σταυρού Καρδαμύλων, θα επισκεφθεί την Μαθητική Στέγη Καρδαμύλων «Το Σπίτι της Μαρίας». Το απόγευμα θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στο Ξενοδοχείο «Χανδρής», ενώ αμέσως μετά θα μεταβεί στο αεροδρόμιο «’Ομηρος» π.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου