Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Ομιλία Νότη Μηταράκη στην κεντρική προεκλογική του εκδήλωση στη Χίο


Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Υποψήφιος Βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, πραγματοποίησε σήμερα τη κεντρική προεκλογική του ομιλία στην Χίο.
"Φίλες και Φίλοι,
Σας ευχαριστώ θερμά για την σημερινή σας παρουσία. Αυτές τις κρίσιμες στιγμές, η πατρίδα μας και τα νησιά μας χρειάζονται την υπέρβαση από όλους μας. Όλοι πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, το κάτι παραπάνω από τις δυνάμεις μας. Ο καθένας στο τομέα ευθύνης του, ο καθένας ανάλογα με τις δυνάμεις του. Και γι' αυτό το λόγο ζήτησα από τον Πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον Αντώνη Σαμαρά να είμαι υποψήφιος βουλευτή στο τόπο μου. Εδώ που είναι οι ρίζες μου και γνωρίζω την ψυχή του νησιού. Και σε αυτές τις εκλογές, σας ζητώ να με τιμήσετε με την εμπιστοσύνη σας.
Να μου δώσετε τη δύναμη να αγωνιστώ και να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για τα νησιά μας. Να μου δώσετε τη δυνατότητα να προσφέρω στους συμπολίτες μου και να είμαι χρήσιμος. Να δώσω το κάτι παραπάνω που αξίζει στα νησιά μας.
Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ίσως στις πιο κρίσιμες εκλογές από τη Μεταπολίτευση, στις εκλογές όπου αναμετράται η ευθύνη με την ανευθυνότητα, η σταθερότητα με την περιπέτεια,  η αλήθεια με τον λαϊκισμό. Η Νέα Δημοκρατία δίνει τη μάχη ενωμένη και συσπειρωμένη, μία γροθιά. Αυτήν την Κυριακή, δεν καλούμαστε ψηφίσουμε για να τιμωρήσουμε το παρελθόν, αλλά για να αποφασίζουμε για το αύριο.
Σε αυτό το περιβάλλον, σήμερα παρουσιάζονται στον Ελληνικό λαό δύο επιλογές: Πρώτον, η υπεύθυνη και ρεαλιστική θέση που προτάσσει την σταθερότητα, την πρόοδο της χώρας μας και την αποφυγή κάθε Εθνικού Κινδύνου. Δεύτερον, ο λαϊκίστικος αλλά ταυτόχρονα επικίνδυνος δρόμος της καταγγελίας του Μνημονίου, της επιλεκτικής αποπληρωμή του χρέους, των επαναδιαπραγματεύσεων των επενδυτικών συμφωνιών, των κρατικοποιήσεων και άλλων τέτοιων υποσχέσεων σοβιετικού τύπου, που το μόνο που θα πετύχουν είναι να μας οδηγήσουν στο παρελθόν. Στο κρατικοδίαιτο οικονομικό μοντέλο που χρεοκόπησε πανηγυρικά.
Όσοι τον προτείνουν ισχυρίζονται τάχα  ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα ρισκάρουν την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη. Νομίζουν ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση της χώρας μας παρά το γεγονός ότι εμείς – οι Έλληνες- δεν θα τηρούμε  τις υποχρεώσεις μας.
Πρόκειται για μια συνειδητή εξαπάτηση της κοινής γνώμης. Αυταπάτες δεν χωρούν.  Σας μιλώ ειλικρινά, η σχέση μας με την Ευρώπη είναι πολύπλευρη, είναι ουσιαστική. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για το χρέος και τους τόκους. Δεν σας λέει όμως πόσο αυτοί οι τόκοι μειώθηκαν, ελαφρύνοντας μας. Δεν σας λέει ότι από την Ευρώπη η Ελλάδα λαμβάνει κάθε χρόνια δις για αγροτικές επιδοτήσεις, ΕΣΠΑ, εξαγωγές προϊόντων, τουρισμό, στήριξη των καταθέσεων μας. Εμείς δεν παίζουμε με το μέλλον της χώρας.
Δεν θέλουμε να μπούμε σε νέες περιπέτειες. Η μέση οικογένεια που ήδη δυσκολεύεται, ήδη τα βγάζει δύσκολα,  θα πληγεί ακόμη περισσότερο και θα δημιουργηθεί ένα νέο κύμα νεόπτωχων. Οι δε ήδη φτωχοί, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι θα βρεθούν σε ακόμα πιο δεινή θέση. Και τελικά, αντί να δούμε φορολογικές ελαφρύνσεις, τελικά θα δούμε αύξηση φόρων.
Επίσης, γεωπολιτικά η χώρα θα βρεθεί σε δυσχερή θέση έναντι κάποιων γειτόνων της και μπορεί να οδηγηθεί σε επώδυνους συμβιβασμούς.


Κυρίες και Κύριοι,
Πίστεψε με δεν τα λέω όλα αυτά για να σας φοβίσω, και να σας προτρέψω να ψηφίσετε την Νέα Δημοκρατία. Σας τα λέω γιατί έχω την Ευθύνη αλλά και την Υποχρέωση ως πολιτικός να σας πω την αλήθεια κατάματα, και να σας παρουσιάσω τις επιλογές που έχετε μπροστά σας. Διότι μετά τις εκλογές, δεν θα μπορέσει κανένας να ισχυριστεί  ότι δεν ήξερε. Η Ελλάδα της οργής, της φτώχειας, και της αναρχίας, δεν είναι η Ελλάδα που ονειρευόμαστε για εμάς και τα παιδιά μας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε Λαϊκιστές και δημαγωγούς να γκρεμίζουν το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς.
Όπως γνωρίζετε το 2012 η κυβέρνηση που σχηματίστηκε υπό τον Αντώνη Σαμαρά ανέλαβε να κρατήσει όρθια τη χώρα. Και είχα την τιμή να αποτελώ μέρος αυτής της Κυβέρνησης από την πρώτη μέρα. Τα δεδομένα τότε, ήταν εντελώς διαφορετικά από σήμερα. Βρισκόμασταν στο χείλος του γκρεμού και με το ένα πόδι έξω από την Ευρώπη και την ευρωζώνη. Αναλάβαμε μια μεγάλη πρόκληση και μια ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη.
Να δουλέψουμε με σχέδιο και με πρόγραμμα για να αποκαταστήσουμε την χαμένη αξιοπιστία της χώρας και να διασφαλίσουμε τη παραμονή μας στην ΕΕ και στο ευρώ. Και με συγκεκριμένο σχέδιο, με κινήσεις βήμα-βήμα και την μεγάλη αντοχή και υπομονή του ελληνικού λαού, τα καταφέραμε. Τελειώνουμε οριστικά από τα Μνημόνια. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη μιλάει για παράταση! Γιατί δεν ξέρει πώς να αντιμετωπίσει την κρίση!
Κυρίες & Κύριοι,
Οι τέσσερις λόγοι που μας έβαλαν στο Μνημόνιο έχουν πλέον αντιστραφεί. Πρώτον, το δημοσιονομικό έλλειμμα του χτες έγινε το πρωτογενές πλεόνασμα του σήμερα.  Δεύτερον, το έλλειμμα εισαγωγών-εξαγωγών έγινε πλεόνασμα από το 2013 (για πρώτη φορά από το 1948)! Φέτος, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ανήλθε στο 3% του ΑΕΠ στο 9μηνο. Τρίτον, μετά από έξι συναπτά χρόνια ύφεσης, φέτος επιστρέφουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η αύξηση του ΑΕΠ  είναι Εντυπωσιακή: (σε σταθερές τιμές του 2010) αυξήθηκε  κατά +1.9% στο 3ο τρίμηνο του 2014  και κατά 0,7% στο 9μηνο του 2014. Για πρώτη φορά από το 2007. Τέλος, η Ελλάδα, επέστρεψε στις αγορές για πρώτη φορά ύστερα από το Μάιο του 2010, με πενταετές ομόλογο €3δις, με επιτόκιο 4,75%.
Έχουμε έτοιμο το Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων και Ανάπτυξης. Ένα πλήρες αναπτυξιακό σχέδιο που θα στηρίζεται: σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα φέρουν ανταγωνιστικότητα, σε ένα πρόγραμμα φορολογικών μειώσεων και στη συγκρότηση ενός δίκαιου κράτους που θα στηρίζει τους αδύναμους. Ένα σχέδιο που θα φέρει σταδιακά μέχρι το 2021, 54 δις στο ΑΕΠ της χώρας και 770.000 νέες θέσεις εργασίας. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επόμενη μέρα. Για την Ελλάδα της μετά των μνημονίων εποχής.
Ήδη για παράδειγμα ο Πρωθυπουργός μίλησε για άμεσες παρεμβάσεις ανακούφισης από τα φορολογικά βάρη αι συγκεκριμένα για:
  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να αποφέρει έσοδα κάτω από το 1% του ΑΕΠ από το 1,43% σήμερα και μετατροπή του σε έσοδο της Αυτοδιοίκησης. Από φέτος το πρώτο 7% μείωση.
  • Μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων, έτσι ώστε ο ανώτατος συντελεστής του 42% να μειωθεί στο 32%.
  • Μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος των επιχειρήσεων σταδιακά,  έτσι ώστε να φθάσει τελικά στο 15%.
  • Καθιέρωση φορολογικής έκπτωσης και σε εισοδήματα από ατομικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα.
  • Με τα σύγχρονα ελεγκτικά εργαλεία που έχουμε ήδη υιοθετήσει, μπορούμε επιτέλους να καταργήσουμε τα τεκμήρια διαβίωσης και το φόρο που προκύπτει από τέτοια ξεπερασμένα «τεκμήρια».
  • Επίσης θα καταργήσουμε «το πόθεν έσχες» για την πρώτη κατοικία.
  • Διερευνούμε την επέκταση της απαλλαγής ΦΠΑ από την πρώτη κατοικία, για Έλληνες και ξένους πολίτες, για να τονώσουμε τον κατασκευαστικό κλάδο.
  • Προχωράμε σε κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό, όπως έχουν κάνει αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με τεράστια μάλιστα επιτυχία. Όπως συνέβη στο Βέλγιο και την Ιταλία. Αυτό θα ενισχύσει την κεφαλαιακή βάση του τραπεζικού μας συστήματος και την απαραίτητη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.
  • Και φυσικά δεσμευόμαστε για την διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά μας.
Τέλος, θα ήθελα να πω δυο λόγια για τους συνταξιούχους ναυτικούς που υπέστησαν σοβαρές μειώσεις στις συντάξεις τους. Το να υποσχεθεί κανείς άμεση επαναφορά, είναι απλώς ένα τεράστιο ψέμα. Η επαναφορά θα γίνεται όσο η οικονομία μας σταθεροποιείται και αναπτύσσεται. Το γεγονός ότι καταφέραμε να έχουμε δύο πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και όσο συνεχίζουμε σε αυτό το δρόμο είναι που δημιουργούν τη βεβαιότητα για αποκατάσταση των περικοπών.  Όπως και η ανάγκη να στηρίξουμε την περίθαλψη των ναυτικών πολύ πιο ενεργά. Τώρα που πάλι μπορούμε.
Καταφέραμε λοιπόν να σταθεροποιήσουμε την οικονομία και να θέσουμε σταδιακά τις βάσεις για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Μεσοπρόθεσμα αυτό που αναζητεί η χώρα είναι η μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, το μόνο που μπορεί να προσφέρει, το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί βιώσιμη ευημερία. Πλέον συζητάμε  για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης - που σε αντιπαραβολή με το παρελθόν - δεν θα χαρακτηρίζεται  από την κατανάλωση, τις δημόσιες δαπάνες και τα δανεικά, αλλά θα προτάσσει την εξωστρέφεια, τις επενδύσεις, την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία . Ένα μοντέλο που θα ξεφεύγει από την πολυνομία και την γραφειοκρατία και στηρίζεται κυρίως στον Ιδιωτικό τομέα και στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Με το κράτος να έχει ρυθμιστικό ρόλο. Που θα δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για να αναδειχτούν οι πολίτες. Ένα δρόμο που ήδη χαράξαμε από το 2012 και βλέπουμε τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Βλέπουμε το καράβι να γυρίζει προς πιο απάνεμα λιμάνια.
Σε αυτό το πλαίσιο η Ναυτιλία παίζει ένα ειδικό ρόλο. Είναι η μεγάλη παρακαταθήκη της Ελλάδος, είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Στηρίζουμε την ναυτιλία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να καταργήσει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.
Στο νέο μοντέλο ανάπτυξης πρέπει να εντάξουμε το νησί μας. Εκμεταλλευόμενοι τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και σεβόμενοι το χαρακτήρα και την ιστορία του.
Προτεραιότητες μου είναι:
  • Το αεροδρόμιο και τα υδατοδρόμια για να συνδεθούν τα τρία νησιά μας.
  • Οι υποδομές στο κεντρικό λιμάνι και στα Μεστά, έτσι ώστε να λειτουργούν ως ενιαίο σύστημα και με τη δίδυμη μαρίνα στη Χίο.
  • Ένα ειδικό ασφαλιστικό πρόγραμμα για τη μαστίχα και νέους τρόπους προώθησης.
  • Ένα διαχειριστικό σχέδιο για τα φράγματα και συνολικά για τα νερά μας.
  • Η σύνδεση των ναυτιλιακών μας σχολών με συνέργειες που θα αυξήσουν το κύρος τους. Οφείλουμε να κινητοποιήσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να διατηρήσουμε και να αναβαθμίσουμε τις δομές της ναυτικής εκπαίδευσης. Να δημιουργήσουμε συνέργειες που να οδηγούν στο να αποκτήσουμε ποιοτικό πλεονέκτημα στον τομέα, ώστε να γίνουμε παγκόσμιο σημείο αναφοράς.
  • Η ουσιαστική ενίσχυση του Πανεπιστημίου στοχεύοντας και στην προσέλκυση φοιτητών και ερευνητών αλλά κυρίως στην δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων, ώστε να δημιουργήσουμε ποιοτικές θέσεις εργασίας για τα νέα τα παιδιά.
  • Η αναβάθμιση της ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης.
Ήδη εργάστηκα και κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για αυτές τις προτεραιότητες. Εν συντομία, ξεκινώντας από το χρονίζον ζήτημα του αεροδρομίου. Στη πρώτη μου συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς τον περασμένο Απρίλιο, θέσαμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δράσεων μέχρι το τέλος του 2014. Εργαστήκαμε συστηματικά πάνω σε αυτό και πλέον είμαστε εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Το έργο της επέκτασης του αεροδιαδρόμου, μπαίνει επιτέλους στη φάση της υλοποίησης. Η γη πλέον έχει παραδοθεί προς χρήση στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Επιταχύναμε την διαδικασία για την μελέτη περίφραξης του χώρου και μέσα σε διάστημα μικρότερο των 3 μηνών θα πραγματοποιηθεί η δημοπράτηση του έργου. Έπειτα από 20 χρόνια στασιμότητας το έργο προχώρησε.
Δεύτερη βασική προτεραιότητα με μεγάλη αναπτυξιακή σημασία, αποτέλεσε η ανάπτυξη των υδατοδρομίων. Το θεσμικό πλαίσιο για τα υδατοδρόμια σχεδιάστηκε και θεσμοθετήθηκε με το νόμο 4146/2013 του Υπουργείου Ανάπτυξης, που εμείς προωθήσαμε προς ψήφιση. Τώρα έχει ήδη εκδηλωθεί σχετικό επενδυτικό ενδιαφέρον ώστε και η Χίος να μπει στον χάρτη των μετακινήσεων με υδροπλάνα, τα οποία θα λειτουργούν συμπληρωματικά με την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία και θα συνδέσουν το νησί με τα Ψαρά και τις Οινούσσες.
Τρίτον, ζητήσαμε μαζί με τον κ. Τριαντάφυλλο από τον κ. Λοβέρδο την ίδρυση ξενόγλωσσου τμήματος ναυτιλίας στη Χίο, σε αντιστάθμισμα της απόφασης για το τμήμα τουρισμού. Θεσμοθετήθηκε τον Δεκέμβριο και το στοίχημα τώρα είναι να λειτουργήσει σύντομα.
Αποτελεί πεποίθησή μου ότι η αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας είναι βασικό εργαλείο τουριστικής ανάπτυξης. Γι’ αυτό το λόγο διασφαλίσαμε την απρόσκοπτη χρηματοδότηση του έργου του Μουσείου της Μαστίχας, με το ποσό των 2,9 εκατ. ευρώ, από το ΕΣΠΑ. Όπως επίσης ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την έναρξη του έργου της αποκατάστασης του Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Συκούση και αντιμετωπίσαμε τα εμπόδια για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση του έργου στο Κάστρο, από το ΕΣΠΑ.
Με τροπολογία που πέρασε στα τέλη του έτους ρυθμίσαμε τα χρέη της Δημόσιας Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Χίου. Δώσαμε με αυτόν τον τρόπο μια οριστική λύση σε αυτό το χρόνιο ζήτημα, χωρίς να επιβαρυνθούν οι πολίτες της Χίου.
Παράλληλα το τελευταίο εξάμηνο, μόνο από το Υπ. Ανάπτυξης και για τη Χίο προκηρύξαμε έργα ύψους άνω των 3 εκατ. ευρώ έργα που αφορούν:
  • Στην  προβολή,  τεκμηρίωση και  ψηφιοποίηση Ι. Ναών και ιερών κειμηλίων του τόπου μας ώστε  να ενισχύσουμε τον θρησκευτικό και πολιτισμικό τουρισμό.
  • Στη δημιουργία και την παροχή νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών από την περιφέρεια προς τους πολίτες.
  • Στην τοποθέτηση κεραιών για την ενίσχυση του ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος πού σε πολλά σημεία του τόπου μας είναι ασθενές.
  • Στην  προμήθεια κουπονιών ψηφιακής αλληλεγγύης για 4.000, περίπου, συμπολίτες μας στη Χίο.
  • Στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για την καλλιέργεια της μαστίχας που θα αφορά και στην ένωση και στον κάθε μαστιχοπαραγωγό ξεχωριστά, αλλά και  στις δημόσιες υπηρεσίες του τόπου μας (αστυνομία, πυροσβεστική κλπ). Το πρόγραμμα αυτό θα δίνει  πληροφορίες και για την καλλιέργεια και για να προλαμβάνουμε και να αποφεύγουμε τις συνέπειες των καταστροφικών καιρικών φαινομένων.
Η Χίος, τα Ψαρά και οι Οινούσσες μπορούν να αξιοποιήσουν τις σημαντικές επιχειρηματικές δυνάμεις που διαθέτουν και να διαμορφώσουν συνθήκες ανάπτυξης. Τώρα πρέπει να ενθαρρύνουμε και να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις αυτές, αξιοποιώντας στο έπακρο τα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το νέο ΕΣΠΑ, το Περιφερειακό Πρόγραμμα και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Να δημιουργήσουμε ένα ελκυστικό περιβάλλον, προκειμένου να προσελκύσουμε υπηρεσίες προς τη ναυτιλία ή ακόμη και τμήματα από ναυτιλιακές εταιρίες που μπορούν στη σημερινή εποχή του διαδικτύου να λειτουργήσουν αποκεντρωμένα. Να αξιοποιήσουμε τους τομείς που παρουσιάζουν σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες όπως:
  • Η Αγροδιατροφή
  • Ο Τουρισμός
  • Οι Πολιτιστικές & δημιουργικές βιομηχανίες
  • Οι Τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ)
  • Τα Logistics
Φίλες & Φίλοι,
Έζησα 15 χρόνια στο εξωτερικό, σπουδάζοντας και δουλεύοντας στον Ιδιωτικό Τομέα. Σε δύσκολο και απαιτητικό περιβάλλον. Όπως έκαναν και κάνουν δεκάδες χιλιάδες Χιώτες, αναζητώντας το μέλλον τους. Επέστρεψα στην Ελλάδα μέσα στην κρίση, το 2010, για να εργαστώ δίπλα στον Αντώνη Σαμαρά ως αναπληρωτής του ως Τομεάρχης Οικονομικών. Το 2012 εκλέχθηκα με την πρώτη στην πρώτη Αθηνών. Δεν ήρθα τότε στην πατρίδα μου να αναδειχθώ. Έρχομαι τώρα έχοντας ήδη πετύχει στόχους. Είμαι ο πρώτος εν ενεργεία Υπουργός που αφήνει την μεγάλη περιφέρεια για την ιδιαίτερη πατρίδα του, για τον τόπο του, και είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος για αυτό. Παρά τις δυσκολίες.
Γνωρίζω τον τόπο μας. Αλλά αυτό δεν φτάνει. Δεν έφτασε στο παρελθόν. Και για ότι δεν ξέρω, ακούω τον κόσμο και μαθαίνω. Και θα συνεχίσω να το κάνω συστηματικά.
Αγαπάω τον τόπο. Όπως ο κάθε ένας και η κάθε μια από εσάς. Κανείς δεν έχει αποκλειστικότητα, όλοι έχουμε πάθος για τον νησί μας. Και εμείς οι Έλληνες που ζήσαμε στο εξωτερικό ένα ιδιαίτερο συναισθηματισμό. Αναπολώντας τις παιδικές μου μνήμες στο περιβόλι στο Κάμπο, Δημότης Χίου από την γέννηση μου.
Το κρίσιμο λοιπόν, το ζητούμενο είναι πλέον όχι τι ξέρεις, όχι τι αγαπάς αλλά τι μπορείς να προσφέρεις. Με τις γνώσεις σου, τις εμπειρίες σου, τις επαφές σου εντός και εκτός Ελλάδος, με το ήθος σου. Όλοι κρινόμαστε για το ήθος μας. Και όλοι εδώ γνωριζόμαστε. Ο καθένας έχει την διαδρομή του. Εγώ πάντως δεν δουλεύω για κανέναν, δεν χρωστάω σε κανέναν. Και ποτέ δεν φοβήθηκα τις δυσκολίες. Γύρισα στην Ελλάδα το 2010 σε μία από τις δυσκολότερες στιγμές της ιστορίας μας.  Αφήνοντας, εγώ και η σύζυγος μου, σίγουρες και επικερδείς καριέρες.
Και ήρθα εδώ για να μείνω και σας ζητώ να με κρίνετε για το έργο μου. Αν άλλοι απέτυχαν στο παρελθόν, αν δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους, αυτό κρίνει αυτούς, όχι εμένα. Κανείς δεν είναι ίδιος. Επαναλαμβάνω λοιπόν, σκοπεύω να μείνω και να ολοκληρώσω αυτό που τόσο δυναμικά ξεκινάμε. Και σε αυτό τον αγώνα σας θέλω όλους δίπλα μου.
Αγαπητοί συμπατριώτες,
Για να είμαστε στο κέντρο των επενδύσεων και των εξελίξεων στους τομείς που έχουμε το πλεονέκτημα, χρειάζεται να μιλήσουμε σε πολλές «γλώσσες». Στη «γλώσσα» των επενδυτών και της αγοράς. Στη «γλώσσα» της αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων. Στη «γλώσσα» της διεκδίκησης στο πολιτικό πεδίο. Στη «γλώσσα» της κοινωνίας. Και κυρίως στη γλώσσα της συνεργασίας. Όλοι οι Χιώτες, όλοι οι φορείς, βουλευτές, τοπική αυτοδιοίκηση, ιδιωτικός τομέας, προσωπικότητες που συνδέονται με το νησί μας.
Και να πούμε συγκεκριμένα πράγματα. Να τους βάλουμε χρονοδιάγραμμα, να αναλάβουμε ο καθένας μια αποστολή για τη Χίο. Σήμερα όλοι κρινόμαστε από το τι μπορούμε να πράξουμε και από την αποτελεσματικότητά μας και όχι από την ανάπτυξη θεωρητικών σχεδίων ή και πειραματισμών. Οι πολιτικοί οφείλουμε να είμαστε χρήσιμοι για τους πολίτες και πάνω από όλα να είμαστε συγκεκριμένοι και αποτελεσματικοί. Αν επιθυμούμε να δούμε προκοπή και προοπτική για τους πολίτες της Χίου, των Ψαρών και των Οινουσσών οφείλουμε όχι να υποσχόμαστε αλλά να υλοποιούμε συγκεκριμένα σχέδια. Σχέδια που μπορούν να γίνουν και να έχουν άμεσο αποτέλεσμα.
Η εποχή των μεγάλων υποσχέσεων έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Αν θέλουμε να υπηρετήσουμε τον άνθρωπο, δεν μπορούμε ως νέοι μάγοι να περιγράφουμε λύσεις που δεν υπάρχουν ή να μένουμε στις διαπιστώσεις. Έχουμε αγωνιστεί και έχουμε θεμελιώσει, με μεγάλες θυσίες όλων, την οριστική έξοδο από την κρίση. Οφείλουμε να διατηρήσουμε αυτά τα θεμέλια και να μην μπούμε σε νέες, ακόμη χειρότερες περιπέτειες που επιθυμούν να μας οδηγήσουν οι αναπαλαιωμένοι μαθητευόμενοι μάγοι. Αυτόν τον αγώνα πρέπει να συνεχίσουμε. Και να τον δώσουμε ενωμένοι ενάντια στον λαϊκισμό και την υποκρισία.
Σας καλώ να στηρίξετε την Νέα Δημοκρατία την Κυριακή. Σας καλώ να στηρίξετε την υποψηφιότητα μου. Δεσμεύομαι απέναντι σας για δύο πράγματα. Τα οποία θα τηρήσω ευλαβικά. Πρώτον θα παλέψω για το νησί μας και δεύτερον ότι θα είμαι συστηματικά κοντά σας.
Εδώ πλέον μιλάμε για το μέλλον του τόπου μας. Εδώ μιλάμε για το νησί μας. Για τους ανθρώπους μας. Για την επένδυση της ζωής μας. Επένδυση στη Χίο."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου