Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Καθαρισμός της μαστίχας στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού Μαστιχοπαραγωγών, στην Καλαμωτή.


Ο φακός του χωριανού μας φωτογράφου Γιάννη Κωσταρή βρέθηκε στον Συνεταιρισμό Καλαμωτής και μίλησε με τις γυναίκες που εργάζονται κάθε πρωϊ  στον καθαρισμό τις μαστίχας.

- έχει αυξηθεί πολύ η παραγωγή, έχει φτάσει τους 150 τόνους. εγώ εργάζομαι 25 χρόνια στην ένωση, οι αποθήκες είναι γεμάτες με απούλητο μαστίχη. παλιά υπήρχαν πολλά κέντρα καθαρισμού στα χωριά. τώρα μόνο εδώ και στην καρδαμάδα.
κανονικά δουλεύουν 19 γυναίκες αλλά τώρα έρχονται λιγότερες. μέχρι πέρσι οι γυναίκες έβγαζαν καλό μεροκάματο μέχρι και σαράντα ευρώ τη μέρα. φέτος έγινε πολύ αυστηρός ο έλεγχος, καθαρίζουν λιγότερο, μπορούν να δουλεύουν για 10 ευρώ; κάποιες έρχονται από άλλα χωριά, πληρώνουν μεταφορικά, τι θα βγάλουν;
στα καρτελάκια σημειώνω πόσο καθάρισε καθεμιά, τα περνάω στο βιβλίο, πληρώνοντε κάθε δεκαπέντε. 

- α καλέ, άσπρος εγίνηκες. όλα είναι άσπρα από τη σκόνη. 
- βγάλεμε μια φωτογραφία να τη στείλω στη συμπεθέρα μου στη Νάξο.
- ούτε 10 ευρώ τη μέρα ε βγάλομε.

η τιμή της μαστίχας είναι 8Ο ευρώ το κιλό για την Α΄ ποιότητα, που είναι πολύ δύσκολο να την πιάσει ο παραγωγός, συνήθως πέρνει 70-74 ευρώ. ένα μέρος το παίρνει μετρητοίς, ένα άλλο σε μερικούς μήνες και η εξώφληση γίνεται μετά από δεκαοκτώ μήνες.


οι γυναίκες εργάζονται τις πρωινές ώρες καθαρίζοντας το μαστίχη Β΄ ποιότητας για να γίνει Α΄ έτσι ώστε να μπορεί να πουληθεί, πληρώνονται με 4 ευρώ το κιλό.
50 τόνους από την παραγωγή αγοράζεται από άραβα χοντρέμπορο που το πουλά στις αραβικές χώρες.

                                                                        ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου