Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Δύο βραβεία στη Ρουμανία για τον Καλαμωτούση Στρατή Βογιατζή.


ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ECOFEST Η ΑΠΟΝΟΜΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΧΡΥΣΟ ΔΑΣΟΣ» ΚΑΙ ΤΗ «ΜΑΥΡΗ ΓΗ»

Στο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στη Ρουμανία Ecofest που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 9 και 14 Απρίλη στη πόλη PiatrΜeants απονεμείθηκαν δυο βραβεία στα φιλμ του Στρατή Βογιατζή και του Caravan Project.
Το βραβείο της επιτροπής του φεστιβάλ για καλύτερο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους απονεμείθηκε στο φιλμ «Χρυσό Δάσος» και το βραβείο της επιτροπής των μαθητών απονεμείθηκε στο φιλμ «Μαύρη Γη».

Το Χρυσό Δάσος

Το Ντοκιμαντέρ ¨Χρυσό Δάσος" καταγράφει την ιστορία του Γιώργου Καλύβα ενός αγρότη –μελισσουργού, που ζει μόνος του σε μία απομονωμένη καλύβα στην καρδιά του δάσους των Σκουριών.Ένα από τα πιο αρχέγονα και πολύτιμα δάση της Ελλάδας κινδυνεύει να αφανιστεί λόγω του ορυκτού πλούτου που κρύβεται στο  υπέδαφος του.   Η ιστορία και η μοίρα του Γιώργου είναι βαθιά ριζωμένη και αλληλένδετη μ’ αυτή του δάσους, άλλωστε είναι ο τελευταίος κάτοικος του δάσους  καθώς τα περισσότερα κτήματα έχουν πλέον πουληθεί ή εγκαταλειφθεί. Η πρόθεση μιας πολυεθνικής να κατασκευάσει μεταλλείο εξόρυξης χρυσού στο δάσος έχει δημιουργήσει μια άνιση μάχη, διαταράσσοντας την βιοποικιλότητα του δάσους, διαρρηγνύοντας την κοινωνική συνοχή στην τοπική κοινωνία αλλά και τη μέχρι τώρα αρμονική και αυτάρκη ζωή του Γιώργου. Ο ίδιος, θα βιώσει ένα αγωνιώδες υπαρξιακό αδιέξοδο καθώς τα όρια του έργου για την εξόρυξη χρυσού απέχουν ελάχιστα από το κτήμα του, αναγκάζοντάς τον εφόσον ολοκληρωθεί να εγκαταλείψει την πατρογονική του γη. Το ντοκιμαντέρ «ΧρυσόΔάσος» βυθίζεται στο αρχέγονο δάσος των Σκουριών με ξεναγότον Γιώργο και του ανθρώπους από την τοπική κοινωνία που τον περιβάλλουν και αγωνίζονται μαζί του ενάντια στην εξόρυξη χρυσού,αναδεικνύοντας τη σπάνια ομορφιά και τον φυσικό του πλούτο που κινδυνεύουν να χαθούν.    Για το «Χρυσό Δάσος» έγραψε ο ΚώσταςΓαβράς: "Ένα ποιητικό φιλμ για μια τραγωδία που με άγγιξε πολύ".

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Στρατής Βογιατζής Φωτογραφία: Στρατής Βογιατζής, Θέκλα Μαλάμου Έρευνα / Κάμερα:Θέκλα Μαλάμου Σενάριο:Αλεξάνδρα Σαλίμπα, Θοδωρής Αρμάος, Στρατής Βογιατζής Μοντάζ: Θοδωρής Αρμάος Μουσική: Χρύσανθος Χριστοδούλου

Έπαιξαν οι μουσικοί:
Δημήτρης Τάτσης: ηλεκτρική κιθάρα Χρύσανθος Χριστοδούλου: electronics & κιθάρες Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Σαλίμπα, Χρύσανθος Χριστοδούλου Μιξάζ: Θανάσης Σπυρόπουλος, Χρύσανθος Χριστοδούλου, ΓιάννηςΧρηστίδης Mεταφράσεις.Υποτιτλισμός: Κατερίνα Παπαχρήστου − Γεωργία Τσισμετζόγλου Παραγωγή: «The Caravan Project –Ένας Άλλος Κόσμος Είναι Εδώ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου