Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Βρέχει ο ουρανός ακρίδες στη νότια Χίο.

Επιδρομή 30 εκατ. ακρίδων στην Αίγυπτο! (ΒΙΝΤΕΟ)
 

Ανησυχητική διάσταση λαμβάνει η παρουσία μεγάλουσμήνους ακρίδων στη νότια Χίο δημιουργώντας αναστάτωση κυρίως στους αγρότες για τις παραγωγές τους.
Οι ακρίδες έκαναν την εμφάνιση τους σε σμήνη ήδη από την Κυριακή. Tα φτερωτά έντομα έχουν κάνει έντονη τηνπαρουσία τους στη Κώμη, τον Λιλικά, και την Καλλιμασιά. Οι κάτοικοι βλέπουν προβληματισμένοι το φαινόμενο όμως επίσημη ενημέρωση- καταγγελία στο αρμόδιο τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, δεν έχει γίνει ακόμη.
«Ακούσαμε κάποιες φήμες αλλά επίσημα οι αγρότες μας δεν έχουν απευθυνθεί στην υπηρεσία για το θέμα. Για παν ενδεχόμενο πάντως η υπηρεσία θα στείλει κάποια συνεργεία να ελέγξουν γιατί αν ένα σμήνος των ακριδών «πέσει» στις καλλιέργειες δε θα αφήσει τίποτα», δήλωσε ο προϊστάμενος του Τμήματος Μ.Γκολέμης.
Θεωρητικά πάντως, βασική προϋπόθεση για την πρόληψη των ζημιών από ακρίδες αποτελεί ο εντοπισμός των ''κηλίδων'' με τις νεαρές ακρίδες και η έγκαιρη καταπολέμησή τους, πριν αρχίσουν να πετούν.
Επιπλέον οι γεωπόνοι εξηγούν ότι οι ακρίδες γεννούν συνεχώς αβγά, τα μικρά τους αναπτύσσονται πολύ γρήγορα και μπαίνουν κι αυτά στη διαδικασία της αναπαραγωγής κι έτσι δημιουργείται μια αλυσίδα αβγών και νέων ακρίδων που σε δύο μήνες ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες – και από εκεί και πέρα σε ασύλληπτους αριθμούς.
Σε αυτό το επίπεδο η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη με πολλούς κινδύνους για τις καλλιέργειες αλλά και τη δημόσια υγεία.
Το πλέον σοβαρό δε είναι, ότι σ’ αυτή την εξελιγμένη φάση δεν υπάρχει κανένας τρόπος αντιμετώπισης τωνακρίδων, όσα φάρμακα κι’ αν χρησιμοποιηθούν.
Μόνη άμεση λύση είναι η συγκρότηση επιτροπών ανάδημοτική ενότητα και η καταγραφή και εξέλιξη του φαινόμένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου