Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Περί παρανόησης, του Γιάννη Ξενάκη

 Ανταπαντώντας στον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Δήμου Χίου, τον συμπαθή προσωπικά κ. Α. Γαϊτάνο δεν θα υποστηρίξω όπως έκανε εκείνος, ότι παρανόησε τα γραφόμενα μου. Γιατί για να παρανοήσει κάποιος τα αυτονόητα θα πρέπει να είναι ή παρανοϊκός, ή Οργουελιστής, ή παρωπιδοφόρος, πράγμα που δεν πιστεύω για τον ίδιο. Απλά αυτά ήθελε να υποστηρίξει, αυτά ήθελε να προβάλει και αυτά απάντησε. Δικαίωμα του, όμως δεν είναι δεοντολογικό και υπεύθυνο να βάζει στην απάντηση του φράσεις και απόψεις που εγώ δεν έκθεσα, δεν έθιξα και δεν έκρινα, όπως είναι το θέμα των δικαστικών αποφάσεων σε σχέση με την καταβολή των δεδουλευμένων σε όσους εργάσθηκαν, ανεξαρτήτως σύμβασης και νομιμότητας της πρόσληψης τους που πρέπει να πληρωθούν.
 Δεν θα αμφισβητήσω αγαπητέ Αλέκο ότι οι λόγοι αυτών των προσλήψεων είναι η δημιουργία πελατειακών σχέσεων, άθλημα με υψηλές επιδόσεις στην Ελλάδα μας, αλλά να ξέρεις πως η σχέση θέλει δυο, ούτε πως οι βασικοί πυλώνες του διάτρητου πελατειακού συστήματος είναι τα δυο πρώην κόμματα εξουσίας, αφού αυτά κυβέρνησαν μέχρι σήμερα την χώρα. Επίσης δεν αμφιβάλλω πως πολλοί από τους σημερινούς επικριτές αυτού του διάτρητου πραγματικά συστήματος, το εκμεταλλεύτηκαν προς ίδιον όφελος και τώρα φωνασκούν εκ του ασφαλούς. Να είσαι όμως βέβαιος πως δεν απεμπόλησα ποτέ την υποχρέωση της αυτοκριτικής και έχω αποδείξει και στα σχόλια μου, αλλά πρωτίστως στην πράξη πως υπάρχει περίσσευμα και αυτοκριτικής και κινήτρου αλλά και διάθεσης να κοιτάζω τακτικά τον καθρέπτη της αντικειμενικής πραγματικότητας και των προσωπικών πεπραγμένων.
 Αυτό γιατί πιστεύω και αναγνωρίζω στον καθένα το δικαίωμα της προσωπικής του ιδεολογικής προσέγγισης, όπως στον εαυτό μου, αλλά όχι της απόλυτης εξάρτησης και της τυφλής υποταγής όταν πρόκειται ιδιαίτερα για το Εθνικό συμφέρον και την πρόοδο του τόπου μας.
 Αν την αποκατάσταση του δικαίου και την προσήλωση στην αξιοκρατία θέλετε Αλέκο να τα επιστρέψετε σ εμένα υπό την μορφή « κροκοδείλιων δακρύων» όπως τα ονομάζεις, τα αποδέχομαι με ευχαρίστηση και θα συνεχίσω να τα ασπάζομαι και να τα υποστηρίζω.
 Φυσικά και δεν έκανε προσλήψεις τέτοιου είδους και γενικά προσλήψεις ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ του οποίου προΐστασαι, αφού δεν είναι της αρμοδιότητας του. Πιστεύω όμως σέβομαι και υποστηρίζω τον υγιεί συνδικαλισμό, αυτόν που δεν προασπίζεται μόνο τα συμφέροντα των εργαζομένων, αυτόν που διασφαλίζει εργασιακή ειρήνη μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου, αυτόν που αντιδρά και αποτρέπει τις παράνομες και αυθαίρετες αποφάσεις των εργοδοτών, αλλά και τις διαδικασίες πρόσληψης εργαζομένων μα πελατειακή σχέση και αναξιοκρατικές διαδικασίες.
 Δεν γνωρίζω, τουλάχιστον στα οκτώ χρόνια μόνιμης διαμονής μου στη Χίο, αν κάνω λάθος διαψεύστεμε, να έγινε κάποια απεργιακή κινητοποίηση, κλείσιμο γραφείων, κατάληψη χώρων, προσφυγή στην Εισαγγελία για τέτοιου είδους παράνομες προσλήψεις, ενώ συμβαίνουν διαρκώς όταν πρόκειται για προάσπιση άλλων κεκτημένων και καλώς γίνεται. Αυτό κ. Πρόεδρε γιατί το δίκαιο, το ηθικό, το νόμιμο, το ωφέλιμο και το αξιοκρατικό δεν αρκεί να το σέβεσαι και να το υπηρετείς προσωπικά, αλλά επιβάλλεται ιδιαίτερα μέσα από τον θεσμικό σου ρόλο, να το περιφρουρείς, να το προστατεύεις και να το καταγγέλλεις όταν δεν το τηρούν οι άλλοι.                                         Γιάννης  Ξενάκης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου