Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Ερώτηση στον Υπουργό Εσωτερικών και στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, για το Πρόγραμμα " Βοήθεια στο Σπίτι " από τον Κώστα Τριαντάφυλλο.

Το image_gallery.jpgΠρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», στο διάστημα των δέκα και πλέον ετών που υλοποιείται παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας σε ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες και έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των χιλιάδων ωφελούμενων πανελλαδικά, δίνοντας ταυτόχρονα εργασία σε δεκάδες εργαζόμενους διαφόρων ειδικοτήτων.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκής Ένωση, μέσω Β΄ και Γ΄ Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης. Επειδή το πρόγραμμα προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όταν σταμάτησε η χρηματοδότησή του από την ΕΕ, ανάδοχος του έργου ορίστηκε η ΕΕΤΑΑ Α.Ε., με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 138 του Ν. 4052/2012 θεσμοθετήθηκε το πρόγραμμα «Κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων», σε συνέχεια του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»,  για την κάλυψη αναγκών συνταξιούχων που αντιμετωπίζουν πρόσκαιρα ή μόνιμα προβλήματα υγείας. Φορέας υλοποίησης του προγράμματος ορίστηκε το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.
Σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα, άλλαξαν οι προϋποθέσεις για ένταξη των ωφελούμενων στο πρόγραμμα και ισχύουν σωρευτικά κριτήρια –ο ωφελούμενος πρέπει να είναι άνω των 78 ετών και να μην έχει εισόδημα που να ξεπερνά την κλίμακα του ΕΚΑΣ και να έχει αναπηρία 67% και άνω, αποκλείοντας τα άτομα με απόλυτη αναπηρία- ενώ, οι εργαζόμενοι σε αυτό βρίσκονται μετέωροι εργασιακά, αφού, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του ΙΚΑ, ο αριθμός των ατόμων που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις είναι πάρα πολύ μικρός. Για παράδειγμα, για τη Χίο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του τοπικού υποκαταστήματος ΙΚΑ, δεν υπάρχει κανένας υποψήφιος ωφελούμενος, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη συνέχιση του προγράμματος και τους εργαζόμενους σε αυτό. Πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι η μοναδική δωρεάν παροχή σε ηλικιωμένους στο νησί.
Παράλληλα, το συγκεκριμένο ΦΕΚ δεν αναφέρει στοιχεία και προϋποθέσεις για τη στελέχωση του νέου προγράμματος με το υπάρχον προσωπικό, γεγονός που αφήνει μετέωρους τους έμπειρους και εξειδικευμένους εργαζόμενους στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί

  1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την απρόσκοπτη συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο αποδεδειγμένα προσφέρει κοινωνικό έργο; Με ποια νομική μορφή θα λειτουργεί και πώς θα χρηματοδοτείται;
  2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός για τη Χίο, η οποία, συγκριτικά με άλλες περιοχές υφίσταται ριζικές περικοπές – το πρόγραμμα κινδυνεύει να μην συνεχιστεί- τόσο σε ωφελούμενους, όσο και σε προσωπικό;
  3. Εξετάζεται το ενδεχόμενο αλλαγής του πλαισίου των προϋποθέσεων ένταξης ωφελούμενων στο πρόγραμμα και διεύρυνσης των κριτηρίων, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται περισσότερα άτομα;

17 Ιανουαρίου 2013
Ο ερωτών βουλευτής

Κώστας Δ. Τριαντάφυλλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου