Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Καλαμωτή Δάφνη 1 - 0

Πετυχαίνοντας μιά ακόμα νίκη την Κυριακή το απόγευμα στο Ισιδωρίδειο γήπεδο η ομάδα της Α.Ε. Καλαμωτής εναντίον της Δάφνης με σκορ 1-0, παρέμεινε στο γκρουπ των πρωτοπόρων.
Οι ηρωικοί φίλαθλοι που παρακολούθησαν το παιχνίδι αψηφώντας το τσουχτερό κρύο,είδαν ένα παιχνίδι που το διέκρινε  η νευρικότητα των παικτών, οι διαμαρτυρίες οι αποβολές και πολλές κίτρινες κάρτες.
Στο Α΄ημίχρονο η ομάδα της Καλαμωτής προηγήθηκε  1 - 0 με γκολ του Σελάλα. Στο Β΄ήμίχρονο η ομάδα της Δάφνης προσπάθησε να ισοφαρίσει, αλλά η ομάδα της Καλαμωτής παίζοντας έξυπνα αμυντικά κράτησε το σκορ που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα.
Καλή η διαιτησία  του Επιτροπάκη - Πιτταούλη - Τσούχλη.

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Γιατί δεν απαντά η Κυβέρνηση στις απαράδεκτες δηλώσεις του Γερμανού Βουλευτή;

Σχετικά με τις δηλώσεις Γερμανού Βουλευτού περί της ανάγκης να τοποθετηθεί Αρμοστής στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Έκπληκτη η Ελληνική Κοινωνία άκουσε Γερμανό Βουλευτή και μάλιστα τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος της κυρίας Α.Μέρκελ, να δηλώνει ότι «πρέπει να τοποθετηθεί Αρμοστής» στην Ελλάδα!!!
Εξίσου έκπληκτοι, δεν ακούσαμε κανένα μέλος της Ελληνικής Κυβέρνησης να αντιδρά σε αυτή την επιεικώς άκομψη παρέμβαση του εν λόγω κυρίου στα εσωτερικά της Πατρίδας μας.
Οι αναιδείς και όχι μόνο δηλώσεις του , δείχνουν πως ακριβώς βλέπουν την Ελλάδα οι Γερμανοί φίλοι μας. Καταδεικνύουν όμως και την ανάγκη να καταδικαστούν αμετάκλητα οι σύγχρονοι δοσίλογοι που αφήνουν τους Έλληνες ακάλυπτους και χωρίς αξιοπρέπεια.
Ο απαράδεκτος Κύριος Κάουντερ θα πάρει επιτέλους αρμοδία απάντηση ;;;

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Ομιλία του Κωστή Μουσουρούλη στη Βουλή αφιερωμένη στη μνήμη των πρώην Βουλευτών Γρηγορίου Λαμπράκη και Γεωργίου Τσαρουχά.



Στην Ολομέλεια της Βουλής, έλαβε χώρα την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012 Ειδική Συνεδρίαση, αφιερωμένη στη μνήμη των πρώην Βουλευτών Γρηγορίου Λαμπράκη και Γεωργίου Τσαρουχά, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από τη γέννησή τους.
Στην ομιλία του ο Κωστής Μουσουρούλης, ανέφερε πως γεννήθηκε λίγες μέρες πριν τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη και πως ανήκει σε μια γενιά που χάρη στη θυσία αγωνιστών όπως εκείνος, έμαθε να ζει θεωρώντας αυτονόητη την ελευθερία στην άποψη. Πρόσθεσε πως το αγωνιστικό, άμεσο και προσιτό μήνυμα του Λαμπράκη στις ταραγμένες εκείνες εποχές, δημιουργούσε ρεύμα που απειλούσε την ανατροπή παρακρατικών μηχανισμών, γι' αυτό μπήκε στο στόχαστρό τους. Ο Βουλευτής θεώρησε πως ο γνήσιος ειρηνιστής και ανθρωπιστής Λαμπράκης, θα ήταν σήμερα ένας Ευρωπαϊστής, ως προς το πνεύμα των θεμελιωτών της Ευρωπαϊκής ιδέας για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και το σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τις ουσιαστικότερες παρακαταθήκες της Ε.Ε.
Ο Κ. Μουσουρούλης υπογράμμισε πως, στις μέρες μας, μπορεί κανείς να θεωρεί αυτονόητες την ελευθερία έκφρασης, ή την ελευθερία στα πολιτικά πιστεύω, όμως αυτές οι ελευθερίες, μαζί με την απαίτηση για μια ευνομούμενη πολιτεία, είναι αξίες που πρέπει να κερδίζονται διαρκώς μέσα από ένα συνεχή αγώνα, εντός της δημοκρατίας μας και των θεσμών της:  «πρέπει να αποδείξουμε ότι η θυσία αυτών των ανθρώπων δεν έγινε άδικα», όπως είπε.
Δείτε την ομιλία σε μορφή video, πατώντας εδώ (ctrl+click)



Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Έφυγε η ΄Ολγα Μικεδάκη

Έφυγε η Όλγα Μικεδάκη το γένος Κούτρουπα σε ηλικία 99 ετών.Η κηδεία της έγινε στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στην Καλαμωτή την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012 και την συνόδευσαν στην τελευταία της κατοικία όλοι οι κάτοικοι του χωριού.
Η Όλγα Μικεδάκη ήταν καλόκαρδη και αγαπητή, άνθρωπος με ευγένεια και καλοσύνη, σεμνή και έντιμη και ο θάνατος της λύπησε όσους την γνώριζαν.
Στην αδελφή της  και στα ανίψια της εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια.
                                                      Ας είναι αιωνία η μνήμη της.

Κοπή Βασιλόπιτας από τον Σύλλογο Καλαμωτούσων Αττικής " Αγία Παρασκευή"

                                                                                                                                          
Ο Σύλλογος Καλαμωτούσων Αττικής καλωσορίζει τον καινούργιο χρόνο και καλεί τους φίλους και τα μέλη του στην κοπή της πίτας, για το νέο έτος, στις 12 Φεβρουαρίου 2012, ημέρα Κυριακή, ώρα 17.00 μ.μ, στο «Black Duck», τον γνωστό και φιλόξενο πολυχώρο τεχνών της Αθήνας, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης μας, στην οδό Χρήστου Λαδά αριθ. 9α.
Η φετινή εκδήλωση σκοπό έχει να μας δώσει τη δυνατότητα να ξαναβρεθούμε όλοι μαζί στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς αλλά όχι μόνο. Ο Σύλλογός, που με κινητήρια δύναμη την εθελοντική εργασία πραγματοποίησε τα τελευταία χρόνια μια σειρά σημαντικών εκδηλώσεων στην Καλαμωτή, δεν μπορούσε να σταθεί με αδιαφορία απέναντι στη δύσκολη εποχή που όλοι βιώνουμε. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίσαμε να στηρίξουμε την προσπάθεια της οργάνωσης «Κιβωτός του Κόσμου», που ιδρύθηκε το 1998 από τον χιώτη πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου. Η «Κιβωτός» είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός ειδικής μέριμνας και προστασίας μητέρας και παιδιού, που δραστηριοποιείται πάνω στη μέριμνα παιδιών που ζούσαν σε συνθήκες παραμέλησης και εγκατάλειψης, χωρίς ιατρική φροντίδα, χωρίς μέλλον, τα περισσότερα από μονογονεϊκές οικογένειες, και πολλά χωρίς γονείς. Από την είσπραξη των ετήσιων συνδρομών του Συλλόγου θα διατίθεται το ποσό των 5 ευρώ ανά συνδρομή στην «Κιβωτό του Κόσμου» που σήμερα υποστηρίζει 400 παιδιά. Σας ενημερώνουμε ότι όσοι δεν θα μπορέσετε να καταβάλετε την ετήσια συνδρομή σας από κοντά στην παραπάνω εκδήλωση, μπορείτε να καταθέσετε το ποσό της συνδρομής (20 ευρώ) στο λογαριασμό του Συλλόγου μας στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας με αριθμό 151 01 006296 11.
Στην εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί επίσης λαχειοφόρος αγορά με αντικείμενο φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν στην υπαίθρια έκθεση του φεστιβάλ «αξάνεμος» τον Αύγουστο 2011 στην Καλαμωτή.
Με τις θερμότερες ευχές μας για ένα δημιουργικό και ευτυχισμένο 2012 σας περιμένουμε στις 12 Φεβρουαρίου!
Σεβαστή Πειραντάκου
Πρόεδρος Δ.Σ.
Τηλέφωνο Συλλόγου: 210-8211400

Καλαμωτή Α Ε Χίου Βροντάδου 3 - 0


Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012, στο Ισιδωρίδειο Γήπεδο στην Καλαμωτή έγινε ο αγώνας Καλαμωτή - ΑΕ Χίου Βροντάδου 3 - 0
Η ομάδα της Καλαμωτής συνεχίζοντας να παίζει ωραίο ποδόσφαιρο πήρε το τρίποντο σχετικά άνετα.
Στο Α΄ημίχρονο  ο διαιτητής ακύρωσε γκολ του Γούτη ως οφσάιντ και στο 20΄με κεφαλιά του Γιαζιτζόγλου έκανε το 1 - 0.Στο Β΄ημίχρονο  με δύο γκολ του Σελάλα διαμορφώθηκε το τελικό αποτέλεσμα 3 - 0.
Καλή η διαιτησία του Σταφίδα, Επιτροπάκη, Στουπάκη.

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Έφυγε η Ειρήνη Ξενάκη του Κωνσταντίνου

Έφυγε σε ηλικία 83 ετών η Ειρήνη Ξενάκη του Κωνσταντίνου.Η κηδεία της θα γίνει την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στους Ολύμπους.Παρακαλούνται όσους τιμούν την μνήμη της να ακολουθήσουν την εκφορά της
Στην οικογένεια του υιού της Γιάννη, στην οικογένεια της κόρης της Καλλιόπης και στους συγγενείς εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια.Ας είναι αιωνία η μνήμη της και αγαλιασμένη η ψυχή της.Ο ύπνος της ας είναι ελαφρός και ατάραχος.

Κοινή ενημέρωση Βουλευτών Χίου - Αεροδρόμιο Χίου


ΚΟΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΧΙΟΥ

ΕΛΠΙΔΑΣ ΤΣΟΥΡΗ - ΚΩΣΤΗ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΧΙΟΥ


Το θέμα της επέκτασης του διαδρόμου και της αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. 
Το αεροδρόμιο στη σημερινή του μορφή δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες του νησιού μας. Υπολείπεται σημαντικά σε ποιότητα παροχής υπηρεσιών έναντι των περισσότερων νησιωτικών αεροδρομίων της χώρας, γεγονός που επιδρά ανασταλτικά στην τοπική ανάπτυξη και απασχόληση. Με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), το αεροδρόμιο της Χίου κατατάσσεται σε μία από τις τελευταίες θέσεις μεταξύ των 38 αεροδρομίων της χώρας από πλευράς επενδύσεων στις υποδομές.
Εκτός από την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το υφιστάμενο κτίριο εξυπηρέτησης επιβατών και εταιριών, οι περιορισμοί που ήδη επιβάλει στα αεροσκάφη το μήκος του διαδρόμου προσγείωσης – απογείωσης, ενδέχεται να καταστήσουν οριακή, ειδικά στο μέλλον, την εύρυθμη λειτουργία και αδειοδότηση του αεροδρομίου, εφόσον δεν υπάρξει επέκταση του διαδρόμου. Το θέμα αυτό αφορά τόσο σε αεροπλάνα που σήμερα προσεγγίζουν το αεροδρόμιο, όσο και σε μεγαλύτερα. Τα ανωτέρω συνδέονται με την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των κατοίκων, καθώς και τις επιπτώσεις στην τοπική οικονομία από την απώλεια μεγάλου ποσοστού οργανωμένων αφίξεων.
Το Γενικό Σχέδιο Ανάπτυξης (Master Plan) που είχε καταρτιστεί από την ΥΠΑ, με χρονικό ορίζοντα ισχύος το 2020, με σκοπό την επέκταση του πεδίου ελιγμών και την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων του Αερολιμένα, προέβλεπε εκτεταμένες απαλλοτριώσεις, το κόστος των οποίων, μετά από σχετική  πρωτόδικη απόφαση δικαστηρίου, ανερχόταν στα 165 εκ. Ευρώ. Με την απόφαση του Δεκεμβρίου 2011 του Εφετείου, καθορίστηκε η οριστική τιμή μονάδος, με το συνολικό κόστος να ανέρχεται σε 65 εκατ. Ευρώ.
Δεδομένης της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα, ακόμα και αυτό το (μειωμένο) ποσό είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανευρεθεί.
Για το λόγο αυτό, αναζητήθηκε κάθε δυνατή λύση που θα επιβάρυνε το δυνατόν λιγότερο τις δημόσιες δαπάνες, χωρίς να ανασταλεί το έργο για πολλά χρόνια ακόμα. Έλαβαν χώρα διαδοχικές συναντήσεις με όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, Μ. Βορίδη, Οικονομικών και Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Ε. Βενιζέλο, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Στη σημερινή τελική συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, υιοθετήθηκε η πρόταση να διατεθούν οι πόροι που απαιτούνται μόνο για την επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης-απογείωσης (απαλλοτριώσεις και κατασκευή) και την αναβάθμιση και επέκταση του υφισταμένου κτιρίου, που ανέρχονται σε 40 εκατ. Ευρώ σύμφωνα με την ΥΠΑ. Καθώς, επίσης, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), όπως είναι γνωστό, δεν διαθέτει τους απαιτούμενους πόρους, υιοθετήθηκε η έκτακτη λύση επιχορήγησης της ΥΠΑ -μέσω ισόποσης αύξησης του ΠΔΕ- από διαθέσιμους πόρους του τέλους εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης αεροδρομίων («σπατόσημο»), που οι αερομεταφορείς εισπράττουν από τους επιβάτες και στη συνέχεια αποδίδουν στο Δημόσιο.
Σημειώνεται πως το χρονικό όριο για την παρακατάθεση του σχετικού τιμήματος των απαλλοτριώσεων, που αποτελούν προϋπόθεση για το έργο, είναι το τέλος Φεβρουαρίου 2012, διαφορετικά ακυρώνεται η διαδικασία.
Το σημερινό αποτέλεσμα οφείλεται στην επίμονη προσπάθεια της τελευταίας δεκαετίας, στη συνεργασία όλων των τοπικών φορέων και στην τεκμηριωμένη διεκδίκηση.
Έχουμε την απόλυτη πεποίθηση ότι αυτή η θετική εξέλιξη στο διαχρονικό αίτημα του Νομού για αναβαθμισμένη και ασφαλή αεροπορική σύνδεση και ειδικά στις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες, έχει καθοριστική σημασία για την αναπτυξιακή του προοπτική και συνιστά επένδυση στο μέλλον.


Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Αναγέννηση Θολοποταμίου - Καλαμωτή 1 - 3

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε η ομάδα της Καλαμωτής την νέα χρονιά. Νίκησε εκτός έδρας την ομάδα της Αναγέννησης 3-1 στο γήπεδο της Καλλιμασιάς. Στο Α΄ημίχρονο η Καλαμωτή παίζοντας όμορφο ποδόσφαιρο και χάνοντας αρκετές ευκαιρίες προηγήθηκε με 2 - 0 με γκολ του Σελάλα και του Κανάριου. Στο Β΄ ημίχρονο ο ρυθμός του παιχνιδιού έπεσε  από πλευράς Καλαμωτής με αποτέλεσμα η ομάδα της Αναγέννησης να μειώσει με κεφαλιά του Γουβάκη.Το τελικό σκορ  1 - 3 διαμόρφωσε  ο Γούτης.
Καλή η διαιτησία του Λάμπου - Κοτρώνη - Στουπάκη.
 ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΧΙΟΥ

Ατρόμητος - Ελάτα....................4 - 0
Καρυές     - Ηρακλής.................4 - 0
ΑΕ Χίου    - Κοφινάς...................0 - 2
Όμηρος     - Δάφνη.....................0 - 1
Κανάρης    - Βαρβασιακός..........3 - 0

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Αποζημιώσεις Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πλημμύρα της 18 Οκτωβρίου 2010.

Από το Γραφείο Τύπου της Περιφερειακής Ενότητας Χίου μας λάβαμε το παρακάτω δελτίο τύπου.
Κατά την 4η και 5η Ιανουαρίου 2012, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφερειακής Ενότητας Χίου με τον Προϊστάμενο Τμήματος Φυσικών Καταστροφών του ΕΟΜΜΕΧ κ. Ντάναση.
Από τη συνάντηση έγινε γνωστό ότι σε σύνολο 290 πληγεισών επιχειρήσεων, επιλέξιμες είναι οι 264 και μπορούν να αποζημιωθούν.Οι λοιπές επιχειρήσεις μπορούν να ζητήσουν επανεξέταση του αιτήματος τους.
Το προσεχές χρονικό διάστημα θα γίνει η ανάρτηση των δικαιούχων αποζημίωσης από τον ΕΟΜΜΕΧ και η πληρωμή τους θα γίνει μέσω του Τραπεζικού Συστήματος ΔΙΑΣ.
Σε συνέχεια της ως άνω ανάρτησης από τον ΕΟΜΜΕΧ, προκειμένου να ενημερώνονται οι δικαιούχοι για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά παρακαλούνται να επικοινωνούν με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χίου στα Τηλέφωνα 22710-44212, 22713 50533, 22713 50536.

ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΘΥΜΟΥ του Σταύρου Μιχαηλίδη

Αυτή η βίαιη κρατική επίθεση που βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων σε οικονομικό και ψυχολογικό επίπεδο έχει εκτός των άλλων και επιπτώσεις στην συμπεριφορά μας, όπως εκδηλώνεται στις οικογένειες, στις κοινωνικές σχέσεις, στην εργασιακή απόδοση, στην αυτοεκτίμηση, στην εθνική υπερηφάνεια κλπ., φαινόμενο το οποίο, τουλάχιστο στα χρόνια που εγώ θυμάμαι καλά δεν έχει προηγούμενο.
Σε πολύ μικρό χρόνο, έχουμε δεχθεί αλλεπάλληλα πλήγματα τα οποία με απάνθρωπο τρόπο έχουν επιβληθεί εκβιαστικά, σε καθεστώς παραλυτικής τρομοκρατίας, του στιλ, αν δεν υποκύψεις δεν παίρνεις στο εξής μισθό ή σύνταξη, η χώρα γυρίζει στη δραχμή, ο δανεισμός κόβεται, οι εισαγωγές σταματούν, η χώρα πτωχεύει, έρχεται το χάος.
Η τρομοκρατία διαχέεται μέσω των συνενόχων για την κατάσταση της χώρας αθηνοκεντρικών ΜΜΕ, με συνέργεια δήθεν-δημοσιογράφων, τα οποία αποκρύπτουν τα σημαντικά γεγονότα, ελαχιστοποιούν την ανικανότητα των υπεύθυνων πολιτικών προσώπων, παρουσιάζουν, κυρίως, απόψεις «ειδικών», που συμπλέουν με την κρατούσα χαοτική προπαγάνδα υπό το καθεστώς πάντοτε της απειλής προς το παραζαλισμένο και αδύναμο από τα προβλήματα «πλήθος», ότι αν δεν….. αυτό που έρχεται είναι καταστροφή. Και μέχρι σήμερα αυτή η στρατηγική, όντως, επιτυγχάνει!

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Ξανακτύπησαν την παραλία της Κώμης, το Σάββατο 7 - 1 - 2012 τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Πριν ακόμα επουλωθούν οι πληγές που άφησαν πέρσι τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην παραλία της Κώμης,καταστρέφοντας βεράντες κυρίως στο Ανατολικό τμήμα και να απειληθούν οι κατοικίες  τόσο στο Ανατολικό όσο και στο Δυτικό τμήμα, το Σάββατο 7 - 1- 2012 ξαναχτύπησαν στην περιοχή τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα αφήνοντας πίσω τους συντρίμμια και την αγανάκτηση των κατοίκων βλέποντας τις περιουσίες των να κινδυνεύουν να χαθούν.Οι υλικές ζημιές αυτή τη φορά ήταν μικρές αλλά ουσιώδης. Τα αρπακτικά νερά της θάλασσας ρούφηξαν  50 μέτρα του προστατευτικού τοιχίου του πεζόδρομου, που την επόμενη φορά αν δεν μεριμνήσουν οι αρχές θα εξαφανισθεί όλος ο πεζόδρομος της παραλίας.Επίσης εξαφάνισε στα αβαθή νερά μία βάρκα που ήταν έξω στην παραλία και ξερίζωσε την εξέδρα του ναυαγοσώστη που την παρέσυρε στο Ανατολικό τμήμα τις Κώμης.
Το Τοπικό Κοινοτικό Συμβούλιο της Καλαμωτής επισκέφθηκε την πληγείσα περιοχή με σκοπό να ενημερώσουν τους υπεύθυνους και συγκεκριμένα τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Χίου ούτως ώστε να δρομολογηθούν οι εργασίες αποκατάστασης και καταγραφής των ζημιών.

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Κοπή Βασιλόπιτας από τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Χίου

Την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012 στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, έγινε η εκδήλωση της κοπής της Βασιλόπιτας του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Χίου, παρουσία των Πολιτικών και Στρατιωτικών αρχών, του Διοικητικού Συμβουλίου και μελών του Συνδέσμου. Την Βασιλόπιτα ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος.
Από τον Έφεδρο Τχη [ΠΖ] κ.Παύλο Καλογεράκη Διευθυντή Εκπαίδευσης ε.τ.έγινε παρουσίαση δια προβολής των πεπραγμένων του Συνδέσμου και ομιλία με θέμα." Εκατό χρόνια ελεύθερου βίου της Χίου. Μια προσέγγιση με αναφορές και στόχους"
Ακολούθησε απονομή τιμητικής πλακέτας του Συνδέσμου στον Διοικητή της 96 ΑΔΤΕ, Ταξίαρχο κ. Μενέλαο Μειμάρη και παράδοση σημαίας σε εκπρόσωπο του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η όλη εκδήλωση τελείωσε με τον Εθνικό ΄Υμνο.

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Θεοφανείων στη Χίο

Με μεγάλη λαμπρότητα εορτάστηκε στη Χίο η γιορτή των Θεοφανείων.
Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Βικτώρων, τέλεσε την Θεία Λειτουργία και τον Μεγάλο Αγιασμό, ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρρών και Οινουσσών κ.Μάρκος.
Πλήθη πιστών κατέκλυσαν τον Ναό, παρά την βροχή, προκειμένου να συμμετάσχουν στις λαμπρές λατρευτικές εκδηλώσεις.
Μετά την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού σχηματίστηκε πομπή, με προορισμό την προκυμαία, όπου ο Σεβασμιώτατος, παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών καί πλήθους πιστών, τέλεσε την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού. από την εξέδρα που είχε στηθεί για τον Αγιασμό των υδάτων.
Στα νερά του λιμανιού βούτηξαν αρκετοί νέοι για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό.

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

ΝΙΚΟΛΑΟΣ. Ι. ΧΟΥΛΗΣ 1906 - 1966. Ο μεγάλος Ευεργέτης της Καλαμωτής

Γεννήθηκε στην Καλαμωτή της Χίου το 1906.Σε ηλικία 20 ετών ήλθε στην Αθήνα, όπου εργάστηκε σε διάφορες επιχειρήσεις ως υπάλληλος.
Εργαζόμενος ως πλασιέ στην ΒΙΒΕΧΡΩΜ συνειδοποίησε τις τεράστιες δυνατότητες και  προοπτικές τού εμπορίου και κατόρθωσε να ανοίξει δικό του χρωματοπωλείο. Η διορατικότητα, η εξυπνάδα και η εργατικότητά του τον κατέστησαν έναν επιτυχημένο επιχειρηματία εξασφαλίζοντας του μεγάλα κέρδη, ενώ ταυτόχρονα τον βοήθησαν να επεκτείνει τις δραστηριότητές του και σε άλλους τομείς  όπως στην κατασκευή μεταλλικών επίπλων.
Πρόσχαρος, ενθουσιώδης και προσηνής καθώς ήταν, ενδιαφέρθηκε και πρόσφερε πολλά στο χωριό του,Η μεγάλη δωρεά που πρόσφερε στο χωριό του ήταν η ανέγερση ενός σύγχρονου Κοινοτικού Ιατρείου, πλήρως εξοπλισμένου για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης στους πάσχοντες συγχωριανούς του καθώς και στους κατοίκους γειτονικών χωριών.Οι εργασίες ανέγερσης του νέου αυτού ιδρύματος άρχισαν το 1947, στη θέση που βρίσκεται σήμερα η νέα πλατεία του χωριού, και τελείωσαν το 1949.Η δαπάνη έφθασε το συνολικό ποσό των 400 χρυσών λιρών.
Το " Χούλειο Νοσοκομείο" όπως συνήθως λέγεται, αποτελούμενο από 5 αίθουσες και υπόγειους χώρους, στεγάζει το Αγροτικό Ιατρείο Καλαμωτής, ενώ από το 1954 φιλοξενείται σ' αυτό το Κοινοτικό Γραφείο.
Ο Νικόλαος Χούλης πέθανε στην Αθήνα το 1966.
πηγή.Καλαμωτή ένα παραδοσιακό Μεσαιωνικό Μαστιχοχώρι της Χίου.

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

ΑΕΡΟΛΟΓΙΕΣ-ΑΕΡΟΒΑΣΙΕΣ

  Σταύρος Μιχαηλίδης
Αναλογίζομαι τον εαυτό μου στην θέση των δεκάδων ιδιοκτητών πέριξ του αεροδρομίου, οι οποίοι δεκαετίες ζουν μια απίστευτη τραγωδία και ευρίσκονται σε ένα διαρκή αγώνα για την υπεράσπιση των σπιτιών τους και εξοργίζομαι. Ακόμα και πολεμόπληκτοι κάτοικοι πόλεων, θα είχαν τακτοποιηθεί. Η απόλυτη ανικανότητα και η έλλειψη οράματος και αγωνιστικής διάθεσης , διαχρονικά των πολιτικών της Χίου, έχουν οδηγήσει αυτούς τους ανθρώπους ουσιαστικά χωρίς ιδιοκτησία, σε τεράστιες δαπάνες για τους δικαστικούς αγώνες τους και σε απόγνωση.
Τώρα βρήκαμε άλλη αφορμή για χασομέρια, τη δικαιοσύνη και προσπαθούμε να αλλάξουμε, αν είμαστε σοβαροί, τις δικαστικές αποφάσεις. Είναι αδύνατο σε σοβαρό τόπο με σοβαρούς πολιτικούς, να έχουν περάσει τριάντα χρόνια και εκατοντάδες δισεκατομμύρια, χωρίς να λυθεί ένα τέτοιο θέμα; Κάποιοι τιμόνεψαν τα πράγματα λάθος. Και τώρα τρέχουμε, για ένα εξόχως πολιτικό ζήτημα, σε ένα διοικητικό υπάλληλο, τον Διοικητή της ΥΠΑ να λύσει το πρόβλημα των απαλλοτριώσεων, σε μια περίοδο που δεν έχει ο κόσμος να αγοράσει μια φρατζόλα. Είναι βέβαιο ότι μας δουλεύουν.

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Χριστουγεννιάτικα και Πρωτοχρονιάτικα έθιμα στην Καλαμωτή

Η γέννηση του Θεανθρώπου και η Πρωτοχρονιά γιορτάζονταν κάποτε με λαμπρότητα και θρησκευτική έξαρση στην Καλαμωτή και έδιναν μια ξεχωριστή όψη στο χωριό και ιδιαίτερη θαλπωρή στις ανθρώπινες σχέσεις.
Τήν ημέρα των Χριστουγέννων μια ομάδα μαθητών του Δημοτικού Σχολείου με το καραβάκι παλιά και με τη Φάτνη μεταγενέστερα περιφέρονταν μέσα στο χωριό ψάλλοντας τα κάλαντα.Τα χρήματα που συγκεντρώνονταν πήγαιναν σε αγαθοεργίες και άλλους κοινωφελείς σκοπούς.Τήν παραμονή της Πρωτοχρονιάς η ίδια ομάδα των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου με ντυμένο Άγιο Βασίλη έναν μαθητή και με το καραβάκι , γύριζαν όλο το χωριό και έψαλλαν τά κάλαντα του Νέου Χρόνου.Στα κάλαντα έπαιρνε μέρος και η Φιλαρμονική του Γυμνασίου Καλαμωτής.
Όλος ο Κόσμος, μικροί και μεγάλοι, ζούσαν έντονα αυτές τις στιγμές, γεύονταν τη χαρά και την ελπίδα από το ίδιο ποτήρι, φέρονταν με αυθορμητισμό και αφέλεια και πλημμύριζαν της καρδιές τους πλούσια συναισθήματα, που είναι αδύνατο να βιωθούν με τους σύχγρονους τρόπους διασκέδασης και ψυχαγωγίας.
Σήμερα έχουν την υποχρέωση όλοι οι Καλαμωτούσοι όπου και άν βρίσκονται να βοηθήσουν και να σταθούν δίπλα στους Συλλόγους και στους φορείς του χωριού, για να αρχίσει να υπάρχει η ελπίδα της αναγγέννησης του χωριού μας και να ξαναδούμε την Καλαμωτή ένα πραγματικό κεφαλοχώρι των Μαστιχοχώρων






ΚΑΛΗ  ΧΡΟΝΙΑ