Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Συνέντευξη του Κωστή Μουσουρούλη για τη φωτιά στη Χίο (video)




Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα, 21 Αυγούστου 2012, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Βουλευτής Χίου, Κωστής Μουσουρούλης, για την πυρκαγιά της 18ης Αυγούστου, που κατάκαψε τη Χίο, μεταξύ άλλων τόνισε: Η Χίος ζει δραματικές στιγμές από την πρωτοφανή σε έκταση και ένταση πυρκαγιά. Θέλω να ευχαριστήσω τους πυροσβέστες, επαγγελματίες και εθελοντές, τις ένοπλες δυνάμεις που εργάστηκαν ακούραστα και με κίνδυνο της ζωής τους για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών και τον περιορισμό, κατά το δυνατόν, των ζημιών. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες που βοήθησαν τις δυνάμεις πυρόσβεσης όπου και όσο μπορούσαν. 

Δυστυχώς οι καιρικές συνθήκες και η μορφολογία του εδάφους δεν απέτρεψαν την σημαντική καταστροφή. Καταστροφή με περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική διάσταση, που επιπλέον έχει αποκτήσει και ηθική διάσταση. Η Πολιτεία από την πρώτη στιγμή απέστειλε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να μπορέσει να ελεγχθεί και να κατασβηστεί η πυρκαγιά. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει πραγματοποιηθεί την τελευταία δεκαετία σε χερσαίες και εναέριες δυνάμεις σε νησί της χώρας μας. Σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι στο νησί επιχείρησαν 551 πυροσβέστες και μέχρι χθες τα μεσάνυκτα είχαν ένα συνολικό έργο πυρόσβεσης της τάξης των 12.500 ωρών. Επίσης τα εναέρια μέσα πέταξαν για 257 συνολικά ώρες έως χθες το βράδυ. Μία αρχική εκτίμηση για το κόστος της επιχείρησης κατάσβεσης ανέρχεται σε 4,0 εκατομμύρια Ευρώ. 

Από την αρχή της επιχείρησης ο κύριος στόχος ήταν να μην υπάρξουν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και να μην καεί κανένας οικισμός. Τώρα που η πυρκαγιά σβήνει προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση του περιβάλλοντος και του παραγωγικού δυναμικού στις πληγείσες περιοχές, καθώς και η αντιστάθμιση του κοινωνικού κόστους που συνεπάγεται η απώλεια σημαντικών πηγών εσόδων για τους κατοίκους, όπως από την καλλιέργεια μαστίχας, τη μελισσοκομία κα. Ήδη σε συνεργασία με τους συναδέλφους μου Υπουργούς διαμορφώνουμε ένα πλέγμα, άμεσων και μεσοπρόθεσμων, μέτρων για την ανακούφιση των πληγών από τη φωτιά. 

Ενδεικτικά αναφέρω στα άμεσα μέτρα: Κήρυξη της περιοχής ως πυρόπληκτης μετά από αίτημα που υποβάλλει η ΠΕ Χίου. Ολοκληρωμένη αποτίμηση των ζημιών. Άμεση αποτύπωση, καταγραφή και οριοθέτηση των δασών ή των δασικών εκτάσεων που κάηκαν. Κήρυξη των περιοχών αυτών ως αναδασωτέων. Εξειδίκευση των ζημιών στο περιβάλλον. Άμεση καταγραφή από τα ΠΣΕΑ/ΕΛΓΑ της ζημιάς στο φυτικό και στο πάγιο κεφάλαιο ώστε να υποβληθεί το σχετικό πρόγραμμα προς έγκριση στην ΕΕ χωρίς καμία καθυστέρηση. Άμεση καταγραφή από τον ΕΛΓΑ της ζημιάς στο ζωικό κεφάλαιο το οποίο για όσους το έχουν ασφαλίσει θα αποζημιωθούν το πολύ σε είκοσι (20) ημέρες. Όπως ενημερώθηκα από τον κ. Αντιπρόεδρο των ΕΛΓΑ ήδη βρίσκεται στη Χίο κλιμάκιο και εντός των ημερών ενισχύεται με νέους υπαλλήλους του οργανισμού. 

Στα σχέδια φυτικής και ζωικής παραγωγής οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από τη Χίο θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα. Εκτός, των παραπάνω που είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα ενεργοποιηθεί το «Πράσινο Ταμείο» προκειμένου να χρηματοδοτηθούν άμεσες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις. Επιπλέον στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων η ΠΕ Χίου υποβάλλει αίτημα για την άμεση χρηματοδότηση αποκατάσταση του πρωτεύοντος δικτύου της περιοχής που επλήγη. Από τα μεσο-μακροπρόθεσμα μέτρα, ενδεικτικά αναφέρω τα εξής: Ήδη το Υπουργείο Ανάπτυξης προετοιμάζει μία διϋπουργική ομάδα εργασίας για την εκπόνηση ενός προγράμματος ανασυγκρότησης της περιοχής. Με επιστημονικό τρόπο θα πρέπει να γίνουν έργα προστασίας της περιοχής από πλημμύρες, όπως και να αξιοποιηθεί το υδάτινο δυναμικό της περιοχής με την κατασκευή μικροφραγμάτων. Παρόμοια πρέπει να καθοριστεί και το θέμα της υλοτόμησης, καθώς και αυτών των μέτρων προστασίας από πυρκαγιές σε δασικές περιοχές. Παράλληλα μέτρα που δεν αφορούν άμεσα στις συνέπειες της πυρκαγιάς: Επιταχύνονται οι διαδικασίες (ένταξη, υπογραφή συμβάσεων, πληρωμές) στα ΕΠ του ΕΣΠΑ, καθώς και των κρατικών ενισχύσεων ιδιωτικών επενδύσεων που προέρχονται από τη Χίο. 

Υπογράφθηκε χθες η κατακύρωση του έργου του φράγματος «Κόρης Γεφύρι» ύψους 3,7 εκ. Ευρώ, καταβάλλονται εντός της εβδομάδας 180.000 Ευρώ που αφορούν στο έργο των δικτύων του φράγματος της Καλαμωτής και άρχισε η καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης που στη Χίο αφορά σε 400 δικαιούχους. Στις επόμενες ημέρες έχει προγραμματιστεί επίσκεψη στη Χίο του κ. Κ. Κυριαζής από την ομάδα τεχνικής βοήθειας της ΕΕ (Task Force for Greece), ο οποίος θα επισκεφθεί την πληγείσα περιοχή και θα συναντηθεί με τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να υπάρξει αντίστοιχη τεχνική βοήθεια στον αναπτυξιακό σχεδιασμό των πυρόπληκτων περιοχών. Για το συντονισμό των ενεργειών ο Περιφερειάρχης κ. Ν. Γιακαλής θα συγκροτήσει ομάδα συντονισμού και παρακολούθησης της αποκατάστασης, αξιοποιώντας την τεχνική βοήθεια του ΠΕΠ και σε συνεργασία με τη Διαχειριστική Αρχή του Βορείου Αιγαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου