Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Πύρινος εφιάλτης στα Νοτιόχωρα της Χίου

Η Βέσσα πριν την φωτιά

Η Βέσσα μετά την φωτιά

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα σε δασική έκταση στην περιοχή Άγιος Μάρκος, στις Καρυές της Χίου και πλέον έχει επεκταθεί πλησίον των χωριών Λίθι, Βέσσα και Ελάτα.
Εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών και της έκτασης της πυρκαγιάς, το πυροσβεστικό προσωπικό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή. Στο νησί σπεύδει και ο αντιστράτηγος Β. Τελλίδης, επικεφαλής της ΑΣΔΕΝ, με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Παναγιωτόπουλου, προκειμένου να συντονίσει την κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων και τη συμμετοχή τους. Το πύρινο μέτωπο καίει χαμηλή βλάστηση, δένδρα μαστίχης και πευκοδάσος. Οι ζημιές στις μαστιχοκαλλιέργειες είναι ανυπολόγιστες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σημείο που ξέσπασε η πυρκαγιά, υπήρχε κάμερα του δήμου, η οποία όμως δεν... λειτούργησε. Η ισχυρή ένταση των ανέμων που πνέουν στην περιοχή, εντάσεως 7-8 μποφόρ, δυσχεραίνει το έργο της κατάσβεσης και καθιστά προβληματική την πραγματοποίηση υδροληψιών από τα εναέρια μέσα.

Στα χωριά Βέσσα και Ελάτα και Λίθι κάτοικοι αποφάσισαν, σύμφωνα με πληροφορίες του αρχηγείου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, να εγκαταλείψουν τις οικίες τους, εξαιτίας του καπνού που κατακλύζει την περιοχή. Επίσης, εκκενώθηκε προληπτικά και ένα στρατόπεδο στα Αρμόλια.



Αναζωπυρώσεις υπάρχουν σε πολλές εστίες, λόγω των ισχυρών ανέμων, ενώ έχουν καεί πάνω από 65.000 χιλιάδες στρέμματα γης και έχουν προκληθεί σημαντικές ζημιές σε αγροικίες, σύμφωνα με πληροφορίες. Μέχρι στιγμής, πάντως, όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές του νησιού, δεν έχουν υπάρξει επίσημες αναφορές ζημιών σε αγροικίες ή άλλες οικίες.

Το μέτωπο έχει μειωθεί από χθες, αφού από το πρωί τα εναέρια μέσα πραγματοποιούν υδροληψίες, αν και το έργο της κατάσβεσης είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι της τάξεως των 8 μποφόρ. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς   επιχειρούν 70 πυροσβέστες με 32 οχήματα, 71 άτομα πεζοπόροι, 50 εθελοντές, 79 στρατιώτες ενώ από αέρος επιχειρούν 9 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.


Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται και για σήμερα.





SigmaLive/news24.7 ,ant1online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου