Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

" Ώρα για δράση." Ομάδα Εθελοντών Πυροσβεστών στην Καλαμωτή.


Στο κυνήγι της φωτιάς ρίχνονται και οι Καλαμωτούσοι, με πρωτοπόρους 27 άτομα που ίδρυσαν το σύλλογο «Ώρα για δράση». Πριν ακόμη πάρουν την απαραίτητη έγκριση από το πρωτοδικείο, πήραν το βάπτισμα του πυρός στην πρόσφατη φωτιά των Νενήτων, όπου με ένα μικρό πυροσβεστικό όχημα της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών έδωσαν τη δική τους μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς. Τώρα, με την έγκριση πια στα χέρια τους, εξέλεξαν την προσωρινή διοικούσα επιτροπή, που θα τους οδηγήσει σε εκλογές για την ανάδειξη του πρώτου επίσημου διοικητικού συμβουλίου.
Ερέθισμα για την δημιουργία της ομάδας, ήταν η περσινή φωτιά στον Λιλικά και την Κώμη, που έκαψε σπίτια και απείλησε ζωές. Μπορεί να άργησαν να ενεργοποιηθούν και στην ουσία να έχασαν τυπικά την φετινή χρονιά, αφού δεν προλαβαίνουν να οργανωθούν για φέτος, αλλά όπως λένε τώρα έγινε μόνο η αρχή και το μέλλον είναι μπροστά τους.
Κύριο μέλημα τους θα είναι οι εργασίες πρόληψης, αντιμετώπισης των πυρκαγιών με κύρια έμφαση  στην προστασία της Κώμης και της Καλαμωτής, η αποκατάσταση των προβλημάτων που προκαλούν, αλλά και η  αποκατάσταση χώρων από άλλες  φυσικές καταστροφές. Σύμφωνα με το καταστατικό τους τυπικά ο χώρος δράσης της ομάδας θα καλύπτει την ευρύτερη περιοχή έως  τα Πατρικά και τα Αρμόλια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα βοηθούν όπου υπάρχει φωτιά, αν έχουν την ευχέρεια και την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή. Μεγάλο βάρος θα δώσουν στην επιμόρφωση τόσο των ίδιων, όσο και των κατοίκων της περιοχής στο θέμα των πυρκαγιών, αφού θεωρούν την απόκτηση της πρέπουσας παιδείας βασικό συστατικό της προστασίας της ανθρώπινης ζωής, των ιδιοκτησιών και  του περιβάλλοντος.
Οι πρωτοπόροι της Καλαμωτής, έχουν επίγνωση των δυσκολιών, γνωρίζουν ότι ξεκίνησαν αργά για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, αλλά πολύ σωστά έχουν θέσει μακροπρόθεσμους στόχους και πάνω σε αυτούς θα βαδίσουν πιστά.
Για την απόκτηση της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής θα απευθυνθούν όπου μπορούν σε όλους τους αυτοδιοικητικούς,  πολιτειακούς, συνεταιριστικούς και ιδιωτικούς φορείς, ενώ για τη σεμιναριακή τους επιμόρφωση θα τεθούν στη διάθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πρόεδρος: Α. Σχουρσίδης
Αντιπρόεδρος: Ι. Λύτρας
Γεν. Γραμματέας: Μ. Δαμαλά
Ταμίας: Β. Καϊμάκης
Μέλος: Μονέζης Μ.
πηγή. πολίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου