Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Κωνσταντίνος Παρθενίδης 1913 - 1973

Ο Κων/νος Γεωργίου Παρθενίδης γεννήθηκε στην Κοινότητα Καλαμωτής του Νομού Χίου την 30η Μαρτίου 1913 και ήταν το μικρότερο σε ηλικία παιδί των γονέων του Γεωργίου και Σεβαστής Παρθενίδη, το γένος Μισαηλίδη.
Μετά το Δημοτικό Σχολείο Καλαμωτής ενεγράφη εις το τότε Γυμνάσιον Αρρένων της πόλεως Χίου απ’ όπου και απεφοίτησε.
Τον Απρίλιο του 1934 κατετάγη ως στρατεύσιμος στο 23ο Τάγμα Πεζικού κατά τον Ιούνιο του 1936.
Τον Αύγουστο του 1940 επιστρατέυθηκε ως Έφεδρος Ανθ/γος και πολέμησε όπου τον έταξε το καθήκον: στη Βόρειο Ήπειρο με την σημαία του 23ου Συντάγματος Πεζικού εναντίον των Ιταλών και στη συνέχεια των Γερμανών μέχρι και το Μάιο του 1941 οπότε και οι Γερμανοί κατέβαλαν πλέον την Ελλάδα. Αρχές Ιανουαρίου 1947 εκλήθη και πάλι ως Έφεδρος Αξιωματικός δι’ ατομικής προσκλήσεως και τοποθετήθηκε εις το 603ο Τ.Π. όπου και προήχθη σε Υπολοχαγό Πεζικού για να απολυθεί οριστικώς τον Οκτώβριο του 1949.
Τον Μάρτιο του 1955 προήχθη εις το βαθμό του Έφεδρου Λοχαγού Πεζικού και τέλος κατά τον Μάρτιο του 1963 εις το βαθμό του Έφεδρου Ταγματάρχη Πεζικού, έχοντας εξαντλήσει τη σχετική ιεραρχία προαγωγής των Έφεδρων Αξιωματικών και έχοντας προσφέρει ότι μπορούσε στην πατρίδα του από αυτή τη θέση.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του έζησε στην Καλαμωτή, όπου και άσκησε το επάγγελμα του Δικολάβου στο Ειρηνοδικείο Μαστιχοχωρίων και ήταν νόμιμα εγγεγραμμένος στο Δικηγορικό Σύλλογο του Πρωτοδικείου Χίου από το έτους 1936 μέχρι και της καταργήσεως αυτού κατά το έτος 1969. Κατά την άσκηση δε του λειτουργήματος του κατόρθωνε να συνδυάζει με αξιοθαύμαστο τρόπο την αποτελεσματικότητα με την εντιμότητα και την ηθική, επιδεικνύοντας σπάνια ευαισθησία και θέληση για την ανώδυνη επίλυση των διαφορών. Παράλληλα η αγάπη του για την πρόοδο και την ανάπτυξη της Καλαμωτής τον ωθούσε να συμμετέχει ενεργά σε κάθε προσπάθεια και κοινωνική δραστηριότητα που αποσκοπούσε στη βελτίωση της θέσεως της Καλαμωτής και στη διατήρηση της ως αναμφισβήτητου Κέντρου όλων των Μαστιχοχωρίων.
Από το έτος 1945 και μέχρι το θάνατο του υπήρξε ο τοπικός Έφορος Προσκόπων Καλαμωτής- Μαστιχοχωρίων Χίου και τιμήθηκε κατ’ επανάληφη με σημαντικές τιμητικές διακρίσεις για την ανεπιτήδευτη προσφορά του στον προσκοπισμό. Συμμετείχε ενεργά επί σειρά ετών στην Επιτροπή για την ίδρυση του Γυμνασίου Καλαμωτής και στα Διοικητικά Συμβούλια του κατόπιν ιδρυθέντος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Καλαμωτής.
Εκλεγόταν επί σειρά ετών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συν/σμου Μαστιχοπαραγωγών της Καλαμωτής και ηταν αντιπροσωπος του Συν/σμου στην ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Είχε το χάρισμα του λόγου και της πειθούς κι έτσι επηρέαζε τις εξελίξεις.
Συνεχης ηταν η παρουσια του και η συμμετοχη του στις εκκλησιαστικες και φιλανθρωπικες επιτροπες της Καλαμωτης και γενικα σε καθε τι προοδευτικο και ωφελιμο για το χωριο.
Πέρα όμως από την πετυχημένη κοινωνική και επαγγελματική του δραστηριότητα και την προσφορά του στην πατρίδα, ο Κων/νος Παρθενίδης του Γεωργίου ευτύχησε να γίνει και ένας πετυχημένος οικογενειάρχης.
Το 1942 νυμφεύθηκε την Σοφία Δαμαλά, έναν άνθρωπο με σπάνιες ευαισθησίες, η οποία τον συντρόφευσε ιδανικά μέχρι τέλους χαρίζοντας του δύο υιούς, το Χρυσοσθένη Παρθενίδη, δικηγόρο, και τον Γεώργιο Παρθενίδη, γεωπόνο, για τους οποίους και ήταν περήφανος.
Ο Κων/νος Παρθενίδης ατυχώς απεβίωσε νεότατος την 20η Αυγούστου 1973 στην Κώμη αιφνιδίως συνέπεια καρδιακής ανακοπής σε ηλικία μόλις 59 ετών και ο θάνατος του πραγματικά συγκλόνισε όλους όσους τον γνώριζαν.
Αν θα ήθελε δε κανείς να αναφέρει δύο ακόμα λέξεις για τον τιμώμενο Κων/νο Παρθενίδη θα μπορούσε να αναφέρει ότι ήταν μια ευγενική και ήπια προσωπικότητα, που είχε πάντα ως στόχο, όραμα και επιδίωξη το γενικό καλό του τόπου που τον γέννησε και που κατόρθωσε στον σύντομο βίο του και υπό πραγματικά δύσκολες συνθήκες να υπηρετήσει αποτελεσματικά και με συνέπεια την πατρίδα, την οικογένεια και το κοινωνικό σύνολο κερδίζοντας την αγάπη και το σεβασμό όσων τον γνώρισαν.
Πηγή.Kalamotinet.gr

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Είναι επιθυμητά και ευπρόσδεκτα βιογραφικά σημειώματα και άλλων προσωπικοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου