Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Η επανεκκίνηση.Αυτή είναι η μόνη μας επιλογή.Και θα γίνει.Κωστής Μουσουρούλης στην πολιτική του ομιλία στην γεμάτη αίθουσα του "Χανδρής"

«Φίλες και φίλοι,

Η ιστορία δεν γράφεται στην τύχη. Τη γράφουν οι αποφάσεις του λαού.  Έτσι έγινε και το 2009.  Το ΠΑΣΟΚ εμπιστεύτηκε ο κόσμος. Στο ΠΑΣΟΚ έδωσε την εντολή να βελτιώσει τη ζωή του.  Και τι την έκαναν;
Πρώτα μας διέσυραν διεθνώς και ύστερα, αφού μας απέκλεισαν από κάθε πηγή χρηματοδότησης, μας έσυραν στο ΔΝΤ.  Εμείς είπαμε ΟΧΙ στο Μνημόνιο το 2010 και μας έστησαν στα 10 μέτρα. Η άγρια λιτότητα και η μεγάλη αβεβαιότητα που ακολούθησαν: Φούντωσαν αμέσως την ανεργία, έδιωξαν τις καταθέσεις και έφεραν φτώχεια και λουκέτα. Η ύφεση που προκλήθηκε άρχισε να «σπρώχνει» την οικονομία κυκλικά προς τον πάτο. Τα έσοδα εξαφανίστηκαν. Τα έξοδα αυξήθηκαν. Το δε χρέος πέταξε ψηλά. Και όλα αυτά έγιναν τόσο γρήγορα που χάθηκε ο πάτος. Ρωτώ εκείνους που ακόμα και σήμερα, δεν ξέρουν σε ποιόν να χρεώσουν τα συσσίτια και τις αυτοκτονίες που ακολούθησαν. Μήπως δεν προβλέψαμε σωστά; Μήπως προειδοποιήσαμε αργά; Μήπως δεν υποδείξαμε εναλλακτικές λύσεις;  Μήπως κρατήσαμε ανεύθυνη στάση; Κάναμε ακριβώς τα αντίθετα από όσα έκαναν πάντα εκείνοι. Ο Παπανδρέου ξεσήκωνε τον κόσμο όταν ο Καραμανλής ζητούσε μέτρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα! Έκανε τον αντι-εξουσιαστή και κατέβαινε στις πορείες με σφιγμένη τη γροθιά. Διαβεβαίωνε πως «λεφτά υπάρχουν» και έταζε λαγούς με πετραχήλια. Ως Κυβέρνηση δεν υπηρέτησαν μόνο τα αντίθετα από αυτά που κλήθηκαν να διορθώσουν, αλλά και στη διόρθωση τα έκαναν μαντάρα. Και δεν τους έφτανε το κακό που έκαναν στη χώρα, όπως οι ίδιοι ομολόγησαν, τα εγκλήματα που διέπραξαν, όπως οι ίδιοι τα χαρακτήρισαν.
Πρότειναν εκ των υστέρων δημοψήφισμα για αυτά που ήδη είχαν συμφωνήσει με την Ευρώπη, προκαλώντας την παγκόσμια κατακραυγή. Το ΠΑΣΟΚ έσπρωξε τη χώρα πάνω στο βατήρα με το χάος από κάτω και όχι εμείς. Αγκαλιά με τη δραχμή, με το ένα πόδι έξω από την Ευρώπη, με έναν στους δυο νέους χωρίς δουλειά, με έναν στους τρεις έλληνες χωρίς εισόδημα, εμείς είπαμε ΟΧΙ στη Δραχμή, εκεί που μας έφτασαν.  Και μας έστησαν ξανά στα 10 μέτρα. Ποιοι; Εκείνοι που περίμεναν το μπαμ για να αγοράσουν μπιρ παρά μια ολόκληρη χώρα. Εμείς κρατήσαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Εμείς που τη βάλαμε στην Ευρώπη. Εμείς διώξαμε τον Παπανδρέου. Εμείς προκαλέσαμε εκλογές. Κανένας άλλος! Ούτε ο Τσίπρας, ούτε ο Καμμένος. Εμείς! Και το 2010 και τώρα το 2012, διαλέξαμε το δύσκολο δρόμο και όχι τον εύκολο, αυτόν που θα έκανε ήρωα το Σαμαρά. Προσωρινά όμως. Ο εύκολος δρόμος δεν ήταν ποτέ επιλογή του ιδρυτή μας, του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Και δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι και δική μας. Με το «κούρεμα» του χρέους, με το άπλωμα των δόσεων και τα καλύτερα επιτόκια, πατήσαμε φρένο. Προσωρινά όμως, γιατί το όποιο όφελος θα το καταπιεί η ύφεση αν συνεχιστεί.
Κερδίσαμε χρόνο, για να αντιστρέψουμε την ύφεση. Σε αυτή τη μάχη θα κριθεί ο πόλεμος! Η αριστερά νομίζει ότι πρόκειται για «video game».  Μια ζωή τιμητές των πάντων. «Τζάμπα μάγκες» εκ του ασφαλούς. Κήρυκες της συμφοράς. Ποιοί; Αυτοί που υιοθετούσαν κάθε παράλογη απαίτηση. Που εμπόδιζαν κάθε αλλαγή. Που δεν διαμόρφωσαν ποτέ κυβερνητικό σχέδιο. Αυτοί σέρνουν τώρα το χορό παρέα με τους πρώην δικούς μας «τζάμπα μάγκες». Όλοι μαζί στον ξέφρενο ρυθμό των επαναστατικών ρητορικών, χωρίς να ενδιαφέρονται για την επόμενη μέρα. Λεφτά υπάρχουν! και για τους δεξιούς και τους αριστερούς ψάλτες του λαϊκισμού. Το τροπάρι που βρήκαν έχει δοκιμαστεί ιστορικά. Είναι η απελπισία του λαού. Που δεν ξέρει ποιόν να πιστέψει. Ποια πρόταση να επιλέξει. Μέσα στο συρφετό, του φαίνονται όλοι ίδιοι και όλα ψεύτικα. Λένε ότι δεν θα μας βγάλουν από το Ευρώ. Ότι μπορούμε να μείνουμε μέσα τζάμπα. Ότι στο παρά 5, κάτι καλό θα συμβεί και θα αποφύγουμε την καταστροφή. Να τους απειλήσουμε τους Ευρωπαίους, λέει ο υποψήφιος Πρωθυπουργός κύριος Τσίπρας.
Να τους πιάσουμε στον ύπνο, λένε άλλοι. Και όλοι μαζί ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Γιατί η συμφιλίωση και η ηρεμία στη χώρα, δεν τους εξυπηρετεί πολιτικά. Αγκαλιά με τον κο Τσίπρα και Νεοδημοκράτες, χρόνια Υπουργοί. 20 χρόνια Βουλευτής είναι ο κ.Καμμένος, δεν γεννήθηκε χθες. Να αποσπάσουν ψήφο θέλουν για να εκβιάσουν ρόλο. Μακάρι να είχαν το μαγικό ραβδί. Να ζήσουν αυτοί καλά, και εμείς καλύτερα. Αλλά μαγικά δεν υπάρχουν στη ζωή! Υπάρχουν μόνο στα παραμύθια. Τώρα που ο φόβος συνθλίβει τα όνειρα των νέων. Που το μόνο τους δίλημμα είναι «να μείνω ή να φύγω;» Εμείς πρέπει να τους πούμε την αλήθεια. Μόνο έτσι θα μας έχουν εμπιστοσύνη. Σε μια Ελλάδα που αγωνιά για το μέλλον της, στέλνουμε ένα μόνο μήνυμα: Να αντιδράσουμε αναπτυξιακά, για να έχουμε το δικαίωμα να ελπίζουμε ξανά! Να βγούμε από το τέλμα χωρίς άλλα ανθρώπινα θύματα, και όχι να μπούμε στο άγνωστο με κίνδυνο τα θύματα να είναι πολύ περισσότερα. Το μπορούμε!

Φίλες και φίλοι,

Θα σας μιλήσω για πρώτη φορά για τον εαυτό μου. Γνωρίζω καλά τους αριθμούς. Ότι αφορά τη ζωή του κόσμου, αριθμοί τα μετράνε: Σύνταξη, μισθός, φόροι, ενοίκιο, ΔΕΗ, φάρμακα, πληθωρισμός, χρέος, έλλειμμα. Η ευημερία με αριθμούς μετριέται και από αριθμούς μεγαλώνει ή μικραίνει. Όταν ο άρρωστος καίγεται από πυρετό, το θερμόμετρο κοιτάμε. Αλλιώς πάει! Είμαι πολιτικός. Και τι θα πει αυτό; Ότι ως πολίτης είμαι διαφορετικός από τους άλλους; Κόσμος είμαι και εγώ. Είμαι γιος συνταξιούχων που τους πετσόκοψαν τη σύνταξη. Αδελφός δημοσίων υπαλλήλων που τους μείωσαν το μισθό. Πατέρας τριών παιδιών που το ένα δουλεύει με 510 ευρώ και τα άλλα σπουδάζουν. Σύζυγος που η γυναίκα του έβαλε λουκέτο στο μαγαζί της.  Και δεν νοιώθω μόνο για αυτούς αγανάκτηση. Αλλά για τους γέρους που συνωστίζονται για μια σακούλα πατάτες. Για τους 300.000 Έλληνες που σιτίζονται από την Εκκλησία  ! – 450 στο νησί μας. Για τους θαλασσοδαρμένους συνταξιούχους που στέκονται με τις ώρες στον Οίκο του Ναύτου. Για όλους αυτούς είμαι στην πολιτική και όχι για τους «βολεμένους»! Να το πιστέψετε! Δεν είχα κανένα άλλο λόγο να αλλάξω την ζωή μου. Και εγώ θα μπορούσα να είμαι στο εξωτερικό «βολεμένος» και να τα βλέπω όλα από μακριά. Είμαι όμως εδώ, όπως ήμουν επί δυόμιση χρόνια, μέρα - νύχτα στην πρώτη γραμμή της μάχης! Για να αλλάξει το βλέμμα, από φόβο σε ελπίδα! Ξέρω τι σημαίνει η αγωνία να ψάχνεις για δουλειά, όταν αυτή δεν υπάρχει. Τι σημαίνει να αλλάζει το πλάνο της ζωής σου, κι εσύ να έχεις οικογένεια να περιμένει. Τι σημαίνει η αβεβαιότητα για μια αξιοπρεπή διαβίωση. Έχω ασκηθεί στον στίβο της εργασίας, στις χαρές και τις λύπες της. Γι αυτό ζητώ και την ψήφο σας για 2η φορά. Γιατί πιστεύω πως όσο μπορώ, οφείλω να βοηθήσω! Για να αποκτήσουν ελπίδα οι οικονομικά ασθενέστεροι, αλλά και η μεσαία τάξη, οι Έλληνες νοικοκυραίοι, που τόσο έχουν πληγεί. Γνωρίζω καλά και τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Όταν είσαι μελετημένος και σοβαρός, κανείς δεν αρνείται να συζητήσει μαζί σου! Έτσι λειτουργεί η Ευρώπη. Την υπηρέτησα όπως γνωρίζετε για 18 χρόνια. Και τονίζω, κανείς δεν με διόρισε εκεί. Έδωσα εξετάσεις μαζί με 150.000 άλλους νέους από όλη την Ευρώπη και πέτυχα. Σας λέω λοιπόν ότι επαναδιαπραγμάτευση υπάρχει. Άλλωστε την ξεκίνησε ήδη ο Σαμαράς χωρίς καν να είναι Πρωθυπουργός. Ξεχνούν κάποιοι πως η πόρτα της κολάσεως άνοιξε το 2010 με το πρώτο Μνημόνιο και το 2011 με το Μεσοπρόθεσμο. Και πως εμείς μπήκαμε για να περισώσουμε ότι ήταν δυνατόν να σωθεί. Και κάτι ακόμη: Αν υποτεθεί πως δεν μπορεί ο Σαμαράς, θέλουν να μας πουν πως θα μπορέσει ο ύπαρχος του Τιτανικού, ο κος Βενιζέλος που τρόμαξε με την πρώτη σφαλιάρα και τα έδωσε όλα;
Ή οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος που φαίνονται έτοιμοι να πατήσουν το κουμπί του ολοκαυτώματος. Δεν απαντούν στο πρόβλημα. Ούτε εκφράζουν το νέο. Λένε ότι θέλουν.
Προτείνουν πρωτόγονα. Κρίνουν ανέξοδα. Ο λαϊκισμός τους γίνεται όλο και πιο έντονος, όλο και πιο ακραίος. Το βασικό του όπλο άλλωστε είναι να βρίσκει πάντα έναν ένοχο για κάθε πρόβλημα, αντί της λύσης. Η κα. Παπαρήγα δεν θέλει την αστική δημοκρατία, τουλάχιστον αυτό είναι πιο ξεκάθαρο, και πιο έντιμο.
Σας λέω και κάτι ακόμη.
Εμείς, μπορεί να μην καταφέραμε να διορθώσουμε, αλλά προσπαθήσαμε! Και ξέρετε ποιοι μας εμπόδιζαν! Δεν ήταν μόνο τα δικά μας λάθη, που άλλωστε τα πληρώσαμε με μια οδυνηρή ήττα. Αλλά δεν καταστρέψαμε! Αντίθετα, κάναμε έργο, όσο και αν θέλουν να το αμαυρώσουν. Εμείς δεν κάναμε ποτέ τον Έλληνα, περίγελο! Δεν τον είπαμε τεμπέλη και διαφθαρμένο! Ίσα - ίσα, ο Έλληνας νοικοκυραίος, ο εργατικός, έγινε γραφικός κάτω από τον πράσινο ήλιο του ΠΑΣΟΚ! Όποιος δούλευε ήταν βλάκας. Πρότυπο έγινε αυτός που έβγαζε το εύκολο χρήμα!  31 χρόνια μετά το 1981, παραδίνουν όχι μόνο κατεστραμμένη οικονομία, αλλά και μια ηθικά απαξιωμένη κοινωνία. Και την απαξίωση αυτή την επιστρέφουν βίαια οι νέοι! Με θυμό. Και συχνά φτάνουν στα άκρα. Η διαμαρτυρία είναι δίκαιη, όμως η ψήφος δεν είναι ποινή, είναι επιλογή! Οι ποινές είναι δουλειά της δικαιοσύνης. Αλλιώς θα έχουμε τελειώσει όλοι ως κοινωνία. Η λογική του «όλοι είναι ίδιοι» δεν μεγαλώνει μόνο την απαξίωση, εξυπηρετεί και εκείνους που θέλουν να επωφεληθούν από τη σύγχυση. Δεν αρκεί να καταδικάζεις αυτό που συμβαίνει ή να καταλογίζεις ευθύνες. Πρέπει να λες ξεκάθαρα τι θέλεις και τι μπορείς να κάνεις για το αύριο. Εμείς θέλουμε την Ευρώπη γιατί πιστεύουμε πως θα είμαστε καλύτερα, μέσα σε αυτήν και όχι απέξω! Μπορούμε να εγγυηθούμε την ανάκαμψη, γιατί μόνο έτσι μπορεί να βελτιωθεί η ζωή μας! Εθνικά υπερήφανο είναι αυτό και όχι οι φαντασιώσεις των πολιτικών επιγόνων του Ανδρέα Παπανδρέου!
Και είναι και εφικτό, με στόχους: Για την ποιότητα στην οικονομία, την ποσότητα στη ρευστότητα, την αποτελεσματικότητα στη διοίκηση, την ταχύτητα στην ανάπτυξη. Και κάτι ακόμα. Εμείς δεν πολεμήσαμε τα πλεονεκτήματα της χώρας. Σας θυμίζω: είμαστε πρώτη δύναμη στη Ναυτιλία και μεγάλη δύναμη στον Τουρισμό. Και το ΠΑΣΟΚ κατάργησε τα υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού. Ούτε για αυτά μπορούμε να τους συγχωρήσουμε.
Για όλα τα άλλα…. Κυριακή κοντή γιορτή.

Φίλες και φίλοι,
Ακούμε πως η αυτοδυναμία, είναι κάτι κακό και …εγωιστικό! Πως δεν είναι ..συναινετικό. Τώρα έγινε της μόδας η συναίνεση! Τη ζητάει το μοιραίο ΠΑΣΟΚ και ο συνένοχος κος Βενιζέλος. Όταν τη ζητούσε ο Καραμανλής ήταν ντεμοντέ. Σκεφτείτε να ήταν το ΠΑΣΟΚ στη θέση μας, δηλαδή πρώτο κόμμα. Αν θέλουν να βοηθήσουν στη σταθερότητα της χώρας, ας στηρίξουν την Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά! Τις προτάσεις που έχουμε κάνει: Για το φορολογικό, το ασφαλιστικό, την έξοδο από την κρίση, τη συνταγματική αναθεώρηση!
Θυμηθείτε. Όταν η εντολή του λαού δεν είναι σαφής, ο καθένας την ερμηνεύει όπως θέλει. Και μην ξεχνάτε: υπάρχει ο κίνδυνος να ερμηνευθεί... από ετερόκλητες συμμαχίες.
Από πολιτικούς γάμους του Καραγκιόζη, που ήδη βρίσκονται στα σκαριά! Και κάτι ακόμη. Πίσω από τις γενικόλογες προτάσεις συνεργασίας κρύβονται και εκείνοι που επιδιώκουν πολιτική ασυλία για τα ανομήματά τους. Να το θυμάστε και αυτό. Γι αυτό εμείς σας ζητάμε καθαρή εντολή. Γιατί η ακυβερνησία θα επιταχύνει το μοιραίο. Αυτό είναι εθνικά υπεύθυνο. Όχι το αντίθετο! Στην επόμενη Βουλή, το θέμα δεν θα είναι ποιος μπορεί να καταψηφίσει, αλλά ποιος μπορεί να αποτρέψει την καταστροφή!
Η επανεκκίνηση. Αυτή είναι η μόνη μας επιλογή. Και θα γίνει! Αλλά επειδή δεν πρέπει να μιλήσουμε ποτέ ξανά για χαμένες ευκαιρίες, σήμερα, εκτός από το καθήκον της ΝΔ, υπάρχει και η ατομική μας ευθύνη. Ήρθε ξανά η ώρα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με προσήλωση στην ελεύθερη οικονομία, τις δημοκρατικές κατακτήσεις και τις αρχές μας. Ζητώ λοιπόν τη συμπαράταξή σας με τη ΝΔ! Τη μόνη πολιτική δύναμη που εγγυάται σταθερότητα και ανάκαμψη. Και σας ζητώ:
Να βάλετε τέλος στην παραταξιακή εσωστρέφεια. Που τόσο πολύ την έχουμε πληρώσει. Ειδικά στη Χίο. Να πιστέψετε και να δουλέψετε για τη μεγάλη νίκη. Και να είστε σίγουροι ότι θα έρθει. Να κάνουμε όλοι μαζί, μια νέα αρχή. Η Ελλάδα και η πατρίδα μας η Χίος μπορούν περισσότερα.
Γεννήθηκα Χιώτης. Έβαλα τη Χίο στην καρδιά μου από μικρό παιδί. Ο πατέρας μου, γιος του Παπά Μουσουρούλη από την Πισπιλούντα, έφυγε ξυπόλητος από το χωριό για να κατακτήσει τη ζωή.  Οι αρχές και οι αξίες του ήταν το διαβατήριό μου. Όπως και η αγάπη του για τη γενέτειρα γη. Από όποια θέση ευθύνης και αν πέρασα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, βοήθησα έμπρακτα τον τόπο μου. Έφερα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
Ρωτήστε όποιον θέλετε. Διαβάστε, ακούστε, ενημερωθείτε, κρίνετε μόνοι σας. Αυτά που έχω πει, αυτά που έχω γράψει, όχι τα κουτσομπολιά ή την μικροπολιτική! Δεν έχω καιρό για μικροπολιτική. Δεν την έκανα και δεν θα την κάνω ποτέ!  Με επιλέξατε και με εκλέξατε Βουλευτή πριν από δυόμιση χρόνια. Στα διαπιστευτήριά μου δεν συμπεριέλαβα ποτέ τα έργα που είχαν το αποτύπωμά μου! Από το Λιμάνι των Ψαρών, μέχρι τη νέα μονάδα της ΔΕΗ στη Χίο. Δεν ήρθα να εισπράξω ψήφο, αλλά να την κερδίσω. Με λογισμό και όνειρο. Όπως λέει και ο Σολωμός. Μέσα στο Κοινοβούλιο έζησα τις δυσκολότερες στιγμές της Μεταπολίτευσης. Υπηρέτησα την εντολή σας με όλες μου τις δυνάμεις. Με διαρκή αγωνία να αναδείξω προτάσεις και να υποδείξω λύσεις, ως Βουλευτής της Αντιπολίτευσης, μην το ξεχνάτε αυτό. Από την πρώτη, μέχρι την τελευταία στιγμή: Για τις επενδύσεις, για τους ναυτικούς, τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς, για το Πανεπιστήμιο και τις Ναυτικές Ακαδημίες, το κτηματολόγιο, τη φορολόγηση του Κάμπου, και τελευταία, για το αεροδρόμιο, που επιτέλους θα εκσυγχρονίσουμε μετά από 30 τόσα χρόνια. Άσκησα ελεύθερα και δυνατά εποικοδομητικό έλεγχο στην κεντρική εξουσία. Ο Σαμαράς, μου εμπιστεύτηκε τη θέση του Τομεάρχη του κόμματος για να αναδείξω τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας. Μου ανέθεσε να εισηγηθώ και τον κρατικό προϋπολογισμό. Μου εμπιστεύτηκε ακόμα τον κορυφαίο πολιτικό ρόλο του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της ΝΔ, για να εκπροσωπήσω την παράταξη σε κεντρικό πλέον επίπεδο. Πρώτη φορά σε νέο Βουλευτή. Δυνάμωσε έτσι και τη φωνή μου για τα προβλήματα του νησιού. Στο πλευρό του, προσπάθησα όσο μπορούσα να συμβάλλω για το καλύτερο, με τη γνώση και την εμπειρία μου. Μέσα στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, ως εκπρόσωπος στο ΕΛΚ. Δεν επαναπαύθηκα στους τιμητικούς τίτλους, ούτε για μια στιγμή, γιατί ξέρω ότι μεγαλύτερη σημασία έχει να σκέφτεσαι τον πολίτη. Όχι μόνο για ούζο και καφέ, που πολύ ευχάριστα κάνω όπως ξέρετε, αλλά για να δώσω διέξοδο στις αγωνίες, να επεξεργαστώ λύσεις και να ανοίξω δρόμους για το αύριό του. Λένε πως δεν είμαι συνέχεια εδώ. Είναι αλήθεια. Δευτέρα με Πέμπτη πάλευα στη Βουλή, με ομιλίες και παρεμβάσεις σε κάθε νομοσχέδιο! Να το διορθώσω πριν γίνει Νόμος. Να το κατακρίνω όπου υπάρχει σφάλμα. Να το καταγγείλω όπου υπάρχει δόλος. Τεκμηριωμένα και όχι στον αέρα, με εύκολες αντιπολιτευτικές κορώνες. Και από Παρασκευή με Κυριακή εδώ, εκτός αν είχα κομματικές υποχρεώσεις! Γιατί ανέλαβα και τέτοιες. Μέσα σε δυόμιση χρόνια μετράω 400 επισκέψεις, σε όλα τα χωριά της Χίου, στα Ψαρά και τις Οινούσσες.
Έφερα στο νησί Ευρωπαίους αξιωματούχους, για να αντιληφθούν από πρώτο χέρι τα θέματα που μας απασχολούν!  Έφερα και τους περισσότερους Τομεάρχες της ΝΔ που αύριο θα είναι Υπουργοί, για να διαμορφώσουν οι ίδιοι άποψη για τα προβλήματα και τις προοπτικές μας. Και κάτι ακόμα: για συνεργάτες δεν επέλεξα παιδιά για να συγκεντρώνουν και να διεκπεραιώνουν ρουσφέτια. Είχαν γνώσεις γι αυτό και τους επέλεξα. Για να με υποστηρίζουν καλά σε όλα αυτά. Η πολιτική δεν είναι επάγγελμά μου
Πιστεύω πως η ψήφος δεν πωλείται, δεν ανταλλάσσεται, ούτε και εκβιάζεται. Η ψήφος κερδίζεται….! Και δεν εννοώ στους γάμους, στις κηδείες και στα μνημόσυνα. Άλλωστε σας το είχα πει και στις προηγούμενες εκλογές. Αυτό δεν το μπορώ. Δεν μπορώ ακόμα να γίνω «Μαυρογυαλούρος», που, άλλωστε, όταν κατάλαβε τι γινόταν είχε την ευθιξία να παραιτηθεί. Και να μπορούσα, δεν θα ήταν δυνατόν να λύσω τα προβλήματα για έναν-έναν ξεχωριστά. Μακάρι να μπορούσα! Αλλά και μόνος του να πάει ένας καλά, αν η χώρα βουλιάξει, βουλιάζουμε όλοι!!! Λένε ακόμα πως είμαι απόμακρος. Εγώ ξέρω πως μιλάω με όλους και πως η πόρτα μου είναι για όλους ανοικτή. Και δεν σας κρύβω ότι η μόνη μου αναστολή ήταν ακριβώς για να μην κάνω κανέναν να αισθανθεί ότι του απλώνω το χέρι ή του χτυπώ την πλάτη για την ψήφο. Μέσα σε 2,5 χρόνια γνώρισα χιλιάδες Χιώτες. Το 2009, δεν ήξερα σχεδόν κανένα και δεν με ήξερε κανείς. Περισσότερο όμως από τη μνήμη μου, θέλω να κριθώ για τις πράξεις μου, αλλά και για την άποψή μου για το μέλλον του νησιού μας. Ως Βουλευτής: Αφού άκουσα το σύνολο των παραγωγικών, επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων της Χίου, μελέτησα και παρουσίασα ένα στρατηγικό σχέδιο για το πώς θα κάνουμε τη Χίο υπόδειγμα νησιωτικής ανάπτυξης. Διαβάστε το στο διαδίκτυο. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επανεκκίνησης, με δράσεις: Για την ανάπτυξη του επιχειρηματικής δραστηριότητας, τη μείωση της ανεργίας και τη συγκράτηση του πληθυσμού. Για την περιβαλλοντική μέριμνα, τη διατήρηση και ανάδειξη του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος. Τη διοικητική ενίσχυση και εξασφάλιση υποδομών. Την ανάδειξη και προστασία του ιστορικού και πολιτισμικού πλούτου μας. Η Χίος μπορεί και αξίζει περισσότερα και δεν το λέω από τοπικισμό, αλλά επειδή πράγματι, στη μακραίωνη ιστορία της ήταν πάντα τόπος ευημερίας και δημιουργίας. Αυτό φιλοδοξώ και με το σχέδιο αυτό. Να ξανακάνουμε μαζί τη Χίο «το διαμάντι» του Αιγαίου. Και μην ξεχνάμε: όταν τα νησιά μας ευημερούν, όταν παράγουν και δημιουργούν, τότε δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. 

Αγαπητοί φίλοι,
Δεν έχω καμιά ανοχή σε όσους έπληξαν την αξιοπιστία της πολιτικής ζωής. Το πολιτικό σύστημα έσφαλε και ζημίωσε τη χώρα. Τώρα ήρθε η ώρα της διόρθωσης με συνέπεια, και δουλειά, πολλή δουλειά. Έτσι μόνο ένας πολιτικός μπορεί να εκφράσει την επόμενη μέρα. Αλλά και με λογοδοσία. Και αυτό έκανα, με υπευθυνότητα και σεβασμό, προς όλους τους Χιώτες. Και αυτούς που με ψήφισαν, αλλά και εκείνους που δεν με ψήφισαν. 
Γι αυτό και πρόσφατα, παρουσίασα δημόσια τον αναλυτικό απολογισμό της κοινοβουλευτικής μου παρουσίας. Μέσα σε όλη αυτή τη δύσκολη συγκυρία, προσπάθησα να αρθρώσω συγκροτημένο πολιτικό λόγο. Αν το κατάφερα ή όχι, εσείς θα το κρίνετε. Μπορείτε να διαβάσετε και το νέο μου βιβλίο: πολιτική διαδρομή 2009-2011, όπου συγκέντρωσα τις πάνω από 200 ομιλίες μου, ανά θέμα, ένα ανθολόγιο για όσους επιθυμούν να μελετήσουν ήρεμα και ίσως να πεισθούν ξανά πως το Κοινοβούλιο, μπορεί να είναι κάτι περισσότερο, μπορεί να είναι αυτό που πρέπει να είναι! Είμαι εδώ για να εργάζομαι, όσο καλύτερα μπορώ και στο μικρό μερίδιο που μου αναλογεί, για να κλείσουν, το συντομότερο δυνατό, οι πληγές που άνοιξαν. Να μετατρέψω με τόλμη, την πείρα και τη γνώση μου, σε δημιουργική δράση.  Είμαι εδώ και για κάτι εξίσου σπουδαίο: Να σας προτρέψω να πείτε ένα μεγάλο όχι στο μηδενισμό. Να γκρεμίσουμε ότι είναι σαθρό στην πολιτική ζωή. Όχι τα πάντα! Γιατί αλλιώς, κανείς δεν πρόκειται να βάλει τον εαυτό του στο απόσπασμα. Ποιος θα ρισκάρει να τον πουν κλέφτη;  Να είναι στη διάθεση του καθενός για προσβολή; Δεν θα πάει κανένας λογικός άνθρωπος. Μόνο οι πεινασμένοι για εξουσία, ή εφήμερη δόξα. Εγώ δεν αντιλαμβάνομαι έτσι τα πράγματα. Η στήριξή σας στις επόμενες εκλογές θα είναι μια δικαίωση, όχι μόνο για εμένα. Αλλά για όλους όσοι μου συμπαραστάθηκαν και εργάστηκαν μαζί μου, με τη βαθιά πεποίθηση ότι εκπληρώνουν ένα χρέος προς τον τόπο τους. Μερικές φορές και εγώ απογοητεύομαι από τις καταστάσεις. Αλλά όταν σκέφτομαι κάποιες τέτοιες στιγμές που επικοινωνώ με όλους εσάς, τους συμπατριώτες μου, παίρνω κουράγιο! Μόνος μου δεν μπορώ. Μπορώ όμως με τη δύναμή σας. Και σας καλώ: Να αντιδράσουμε αναπτυξιακά! Δυναμικά! Όλοι μαζί! Τέλος στην εθνική απογοήτευση. Η Ελλάδα δεν είναι "Τιτανικός". Αλλά βράχος. Ακρόπολη. Η Ελλάδα είναι ο Παρθενώνας που φωτίζει με πνεύμα όλο τον κόσμο και δίνει ελπίδα σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα. Η Ελλάδα είναι φως, όχι σκοτάδι όπου θέλουν να μας ρίξουν. Η Ελλάδα είναι ελευθερία και δημοκρατία, όχι φασισμός. Η Ελλάδα από την παρακμή, μπορεί και πρέπει να αναγεννηθεί! Να πατήσει στα καλά μας στοιχεία, όχι στο χειρότερο εαυτό μας. Να μετατρέψει την απογοήτευση σε δημιουργική αναγέννηση και όχι σε καταστροφική ισοπέδωση. Ζητάμε τη δύναμη από εσάς, «να τα αλλάξουμε όλα: Το μοντέλο ανάπτυξης και το σύστημα διακυβέρνησης. Όχι ένα από τα δύο. Και τα δύο!»
Οι Χιώτες ποτέ δεν λυγίσαμε. Δουλέψαμε και δημιουργήσαμε.. Την Κυριακή, εμείς οι ίδιοι, αποφασίζουμε για την τύχη μας.
Σας ευχαριστώ για όλα!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου