Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Γεώργιος Κων. Κανάριος { 1910 - 1999}

 

Ο Γεώργιος Κανάριος γεννήθηκε στην Καλαμωτή της Χίου το 1910. Φοίτησε στο Ημιγυμνάσιο Καλαμωτής για δύο χρόνια και αποφοίτησε από το γυμνάσιο Χίου το 1928. Το 1928-1929 παρακολούθησε το Μονοτάξιο Διδασκαλείο Μυτιλήνης και το 1930 διορίστηκε σε Δημοτικό Σχολείο της Καστοριάς. Τον ίδιο χρόνο μετατέθηκε στο Άγιο Γάλα στην Χίο. Τα έτη 1931-1933 φοίτησε στο Διετές Γεωργικό Φροντιστήριο Θεσσαλονίκης και το 1934 στα Αρμολιά. Για 25 χρόνια, από το 1938 έως το 1963, υπηρέτησε ως δάσκαλος στην Καλαμωτή. Το διάστημα 1965 έως το 1967, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε, υπηρέτησε σε Σχολεία των Αθηνών.
Το 1963-1964 εκλέγεται στην Διδασκαλική Ομοσπονδία. Το 1982 εκλέγεται Πρόεδρος της Κοινότητος Καλαμωτής. Ο Γεώργιος Κ. Κανάριος, παράλληλα με τη διδασκαλική του διδασκαλική του ιδιότητα, ανέπτυξε ευρεία κοινωνική δραστηριότητα και με δική του πρωτοβουλία δημιουργήθηκαν και αναπτύχθηκαν βασικά έργα υποδομής στο χωριό.
Το 1938, οι δύο αίθουσες του Ημιγυμνασίου Καλαμωτής ενοποιούνται σε ένα ενιαίο και καλαίσθητο χώρο με θεατρική σκηνή, οθόνη και καθίσματα. Την ίδια περίοδο δραστηριοποιείται έντονα μαζί με άλλους επώνυμους Χιώτες, αλλά και Καλαμωτούσους στην προσπάθεια ίδρυσης του Συνεταιρισμού Μαστιχοπαραγωγών Καλαμωτής και της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Το όραμα του γίνεται πραγματικότητα το 1939. Σε συνεργασία με τους Κων. Επιτροπάκη και Αγγ. Δαμαλά και με την οικονομική ενίσχυση του Μικέ Γρηγοριάδη καθιερώνεται το
συσσίτιο για τα παιδιά του σχολείου και τους αναξιοπαθούντες Καλαμωτούσους τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής. Μετά την Κατοχή, πρωτοστάτησε στη σύσταση Ερανικής Επιτροπής και με πρωτεργάτες τους αδελφούς Γιάγκο και Κώστα Παρθενίδη και Στέλιο Τριαντάφυλλο στην Νέα Υόρκη, συγκεντρώθηκε το ποσό των 25.000 δολαρίων και απεστάλλησαν είδη ρουχισμού, υπόδησης και γραφικής ύλης στους κατοίκους της Καλαμωτής. Επίσης διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην δημιουργία του Γρηγοριάδειου Υδραγωγείου του Χούλειου Νοσοκομείου του Γυμνασιακού Παραρτήματος Καλαμωτής, ηλεκτροφωτισμού και την ανέγερση της Βαμβάκειας Πτέρυγας του Γυμνασίου. Άλλες δραστηριότητες ήταν η εξεύρεση πόρων για την ενίσχυση των μαθητικών συσσιτίων την περίοδο 1955-1959, συνεργασία του με τον Ιωάννη Μαϊστρο και την Φιλοδασική Ένωση Χίου στην δενδροφύτευση των περιοχών Πλάτης, Προφήτη Ηλία, Παραλία Κώμης, ενώ εγκαθιστά πρότυπο ελαιώνα στην περιοχή Λάκκος. Ως πρόεδρος του Προοδευτικού Συλλόγου Καλαμωτής «Η ΕΝΩΣΙΣ» κατά τα έτη 1958-1959 ίδρυσε βιβλιοθήκη στην αίθουσα της εκκλησίας, την οποία εξόπλισε με έπιπλα και βιβλία.
Ο Δάσκαλος πέθανε στις 10-9-1999.
Πηγή.Kalamotinet.gr


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Είναι επιθυμητά και ευπρόσδεκτα βιογραφικά σημειώματα και άλλων προσωπικοτήτων στo
www.masticnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου