Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Οι Ευεργέτες του Δημοτικού Σχολείου Γεώργιος και Ιωάννης Μιχαλάκης

Ο θεμέλιος λίθος για την ανέγερση του Δημοτικού Σχολείου,τέθηκε τον Οκτώβριο του 1913.Οι εργασίες της ανέγερσης άρχισαν και συνεχίστηκαν με εγχώριους πόρους,καθώς και με την βοήθεια της Λονδινείου Επιτροπής που την αποτελούσαν επιφανείς Χίοι εγκατεστημένοι στην Αγγλία, οι οποίοι με πληθώρα κοινωφελών έργων βοήθησαν σημαντικά στην ανοικοδόμηση και αποπεράτωση του έργου. Οι πόροι όμως γρήγορα εξαντλήθηκαν και οι εργασίες σταμάτησαν. 

Το 1920 επισκέφτηκε τη γενέτειρα του ο Ιωάννης Μιχαλάκης, πλούσιος επιχειρηματίας, εγκατεστημένος μαζί με το θείο του Γιώργο Μιχαλάκη στην ευημερούσα χώρα της Βαλκανικής Ρουμανία. Ο Ιωάννης Μιχαλάκης ενημερώθηκε για τα τρέχοντα προβλήματα του χωριού, έδειξε ενεργό και πολύπλευρο ενδιαφέρον και ανταποκρίθηκε θετικά στις τόσες ανάγκες του. Πράγματι, με την επιστροφή του στην Ρουμανία και μετά από συνεννόηση με το θείο του, έστειλαν με το ατμόπλοιο Άρτεμις την απαραίτητη για την αποπεράτωση του έργου ξυλεία. Το Δημοτικό αποπερατώθηκε το 1922 και η εγκατάσταση των πρώτων μαθητών έγινε το σχολικό έτος 1922-1923. 

Οι Μιχαλάκηδες, μεγάλοι αλτρουιστές, λαμπροί χριστιανοί και θερμοί υποστηρικτές και λάτρεις της ιδιαίτερης πατρίδας τους, της Καλαμωτής, είχαν την ατυχία να πεθάνουν και να ταφούν στα ανήλια και παγερά χώματα μιας ξένης χώρας. Πέτυχαν όμως να ζουν, και θα ζουν αιώνια, στις ψυχές όλων των Καλαμωτούσων, που πήραν και θα πάρουν τα πρώτα τους φώτα και εφόδια για τη ζωή στις μεγαλόπρεπες αίθουσες του επιβλητικού αυτού διδακτηρίου. Η ανέγερση του πολύτιμου αυτού κτιρίου έλυσε για πάντα το διδακτηριακό πρόβλημα της στοιχειώδους εκπαίδευσης και κόσμησε την Καλαμωτή με ένα καλαίσθητο και επιβλητικό οικοδόμημα, που όμοιο του δύσκολα βρίσκει κανείς σε ολόκληρη την Χίο.

Πηγή: Καλαμωτή ένα μεσαιωνικό χωριό, Γ.Δαμαλάς





Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη με εν ενεργεία και συνταξιούχους ναυτικούς του νησιού μας

Με τους εν ενεργεία και συνταξιούχους ναυτικούς του νησιού μας συναντήθηκε σήμερα 27/6/2011 ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κ. Γανιάρης.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Μιχ. Βουρνούς» του κτηρίου της Περιφερειακής Ενότητας και επιδόθηκε στον Αντιπεριφερειάρχη το Ψήφισμα της Συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Χίου.
Από την πλευρά του ο κ. Γανιάρης ενημέρωσε τους ναυτικούς για την πρόθεσή του να φέρει το συγκεκριμένο Ψήφισμα για συζήτηση σε προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο.





Από το Γραφείο Τύπου
Της Περιφερειακής Ενότητας Χίου

ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ



ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΧΙΟΥ
Στα πλαίσια της αποστολής του Πυροσβεστικού Σώματος για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος (www.fireservice.gr) και σε εμφανές σημείο έχουν αναρτηθεί ένα τηλεοπτικό και ένα ραδιοφωνικό μήνυμα για την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Με την 183-22/6/2011 Απόφασή του, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης εγκρίνει τη δωρεά μετάδοση (1) τηλεοπτικού και (1) ραδιοφωνικού μηνύματος από 25/6 μέχρι 30/10/11.
Ολόκληρη η απόφαση του ΕΣΡ έχει αποσταλεί και βρίσκεται στην Υπηρεσία μας.

Ευχαριστούμε πολύ.

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΚΑΛΑΜΩΤΟΥΣΟΙ

Τα masticnews έχουν ανοίξει μία στήλη με τίτλο "ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΚΑΛΑΜΩΤΟΥΣΟΙ" για όσους είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορία του χωριού μας. Η στήλη αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής προς αυτούς τους ανθρώπους που διακρίθηκαν για τις μεγάλες πολιτιστικές τους δραστηριότητες και που με τα έργα τους και την αγάπη τους κράτησαν ζωντανό το χωριό μας. 

Νέα προσθήκη στην στήλη μας είναι ο Θεόδωρος Γαλάτουλας.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΑΛΑΤΟΥΛΑΣ 1908 - 1996 Μαθηματικός, καθηγητής Γυμνασιακού Παραρτήματος Καλαμωτής την περίοδο 1955 -1963




Γεννήθηκε στην Καλαμωτή το 1908, φοίτησε στο Γυμνάσιο Αρρένων Χίου και σπούδασε μαθηματικός στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετά τις στρατιωτικές υποχρεώσεις του, εργάστηκε στο Γυμνάσιο Αρρένων μέχρι το 1942. Στη συνέχεια υπηρέτησε για δέκα συνεχή έτη στο Λιβάνειο Γυμνάσιο Καρδαμύλων.


Τα επόμενα τρία χρόνια υπηρέτησε στο Γυμνάσιο Βροντάδου, όπου και εκεί η προσφορά, το ήθος και οι γνώσεις του σφράγισαν την τοπική κοινωνία. Άνθρωπος απλός, της παρέας, της φιλοσοφικής συζήτησης και τον καλαμπουριού, δεν άργησε να συνδεθεί με όλους. Οι απόφοιτοι του Σχολείου τον τίμησαν επανειλημμένως. Στην Καλαμωτή έρχεται το 1955 και παραμένει μέχρι το 1963. Η προσφορά του όλα αυτά τα χρόνια στο χωριό υπήρξε ανεκτίμητη. Άνθρωπος με μεγάλη εγκυκλοπαιδική μόρφωση, με μεταδοτικότητα αλλά και χιούμορ, με μεγάλη αγάπη για τα παιδιά και τους συγχωριανούς του, έκανε το δύσκολο μάθημα των μαθηματικών το αγαπημένο μάθημα των μαθητών. Διάνθιζε το μάθημα με φιλοσοφικά αποφθέγματα, με ιστορίες και χιούμορ, πιο πολύ ως φιλόσοφος παρά ως μαθηματικός. Αποτέλεσμα, πολλοί μαθητές του να κατευθυνθούν στις Θετικές επιστήμες.

Μάζευε τούς πιο αδύνατους μαθητές και τους έκανε επαναλήψεις στην περίοδο των εξετάσεων. Συχνά συνόδευε τους αποφοίτους στην Αθήνα για να προετοιμαστούν για τις εισαγωγικές εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο. Αγαπούσε πολύ τα παιδιά και τα βοηθούσε με κάθε τρόπο. 'Ηταν ευτυχισμένος να βλέπει τούς μαθητές του να πετυχαίνουν στη ζωή.

Αλλά δεν ήταν αγαπητός μόνο στους μαθητές του. Στο καφενείο, στην ταβέρνα, στη γειτονιά τον περιστοίχιζαν άνθρωποι κάθε ηλικίας, γιατί ήξεραν ότι είχε κάτι να τους πει.

Πρωτοστάτησε στην ίδρυση Κοινοτικής Βιβλιοθήκης και Μορφωτικού Συλλόγου του οποίου υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος. Λόγω της μεγάλης του μορφώσεως είχε την ικανότητα να αναπτύσσει διάφορα θέματα, παιδαγωγικά, κοινωνιολογικά αλλά και καθαρά επιστημονικά, όπως «Ιστορική καταγωγή του Πάσχα και οι αστρονομικοί προσδιορισμοί του», «Κλασικά και σύγχρονα μαθηματικά» και πολλά άλλα τα οποία με ενδιαφέρον παρακολουθούσαν οι συγχωριανοί αλλά και από τα γύρω χωριά, διότι τα έλεγε τόσο εκλαϊκευμένα που ήταν κατανοητά σε όλους. Αναρίθμητες ήταν και οι πανηγυρικές ομιλίες του για τις εθνικές εορτές και για τους ευεργέτες της Καλαμωτής.

Συνέβαλε στην έκδοση της εφημερίδας «ΝΕΟΝ ΦΩΣ», της οποίας και επόπτευε την ύλη, όπως και στο ανέβασμα πολλών Θεατρικών παραστάσεων.

Παντρεύτηκε την Ηλέκτρα Παρθενίδη, με την οποία απέ κτησε δύο εξαίρετα παιδιά, το Γιώργο και τη Λίτσα.

Απ' όπου κι αν πέρασε, Καρδάμυλα, Βροντάδο, Καλαμωτή, Αθήνα, άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του. Αγάπησε και αγαπήθηκε πολύ, έδωσε πολλά και εισέπραξε πολλά. Παντού τον τίμησαν και τον θυμούνται με αγάπη. Πολλοί από τους σημερινούς επιστήμονες του χωριού αλλά και της Χίου υπήρξαν μαθητές του.

Πηγή: "Γυμνάσιο Καλαμωτής 1950 – 2010. Εξήντα χρόνια πνευματικής και πολιτιστικής προσφοράς στη Νότια Χίο" , Γ.Ι. Δαμαλά

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Χίου για το Μουσείο Μαστίχας

Η Πράξη Ένταξης του έργου «Μουσείο Μαστίχας Χίου» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα & Ανταγωνιστικότητα» με προϋπολογισμό 9.234.800,00 €, σηματοδοτεί μια σημαντική στιγμή στην προσπάθεια για την προβολή της φυσιογνωμίας της Χίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ένα μεγάλο βήμα για την τοπική μας ανάπτυξη. 

Αποτελεί παράλληλα δικαίωση μιας πολυετούς, επίπονης και μεθοδικής προσπάθειας την οποία είχα την τιμή να τη ζήσω σε όλα της τα στάδια, ως Πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου.
Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω δημόσια όλους όσους συνέβαλλαν, όλα αυτά τα χρόνια στην επίτευξη αυτού του σημαντικού στόχου για την ιδιαίτερη πατρίδα μας. 

Ζητούμενο είναι πλέον να εργαστούμε με συνέπεια, ο καθένας στον τομέα ευθύνης του, ώστε το Μουσείο Μαστίχας, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, να γίνει πράξη προς όφελος των συμπολιτών μας και της τοπικής μας κοινωνίας. 

Κώστας Γανιάρης
Αντιπεριφερειάρχης χίου

Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Ανοικτή η Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας.


Η Τεχνική Γραμματεία του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» καλεί τους τοπικούς φορείς που μπορούν να υποβάλουν πρόταση (σωματεία, ιδρύματα, επαγγελματικές ενώσεις, συνδικαλιστικές οργανώσεις, εταιρίες αστικού δικαίου), προκειμένου να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα, δημιουργώντας θέσεις απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο. Ο προβλεπόμενος Πρ/σμός του Προγράμματος για τη Χίο είναι 1.640.625 €. Για τη χρηματοδότηση των παραπάνω φορέων απαιτείται η κατάρτιση και υποβολή έγγραφου μνημονίου συνεργασίας, μεταξύ του δικαιούχου φορέα και ενός συμπράττοντος φορέα (συμπράττοντες φορείς μπορούν να είναι οι ΟΤΑ α΄και β΄βαθμού).

Τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα που θα χρηματοδοτηθούν, θα έχουν τοπικό χαρακτήρα και ενδεικτικά μπορούν να περιλαμβάνουν:
· Έργα κοινωφελούς χαρακτήρα και φροντίδας, όπως π.χ. διαμόρφωση και φροντίδα πάρκων και λοιπών έργων πρασίνου, αναδάσωση, δασοπροστασία και φύλαξη περιοχών υψηλού φυσικού κάλλους, καθαριότητα παραλίων περιοχών, αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις και καθαρισμούς,
· Υπηρεσίες φροντίδας ΑΜΕΑ, ηλικιωμένων και παιδιών
· Κοινωνικές δράσεις, όπως κοινωνικά παντοπωλεία, συλλογή και διάθεση χρησιμοποιημένου ρουχισμού
· Δράσεις για παιδιά και νέους, εξωσχολικά προγράμματα για μαθητές και παιδιά, οδική ασφάλεια μαθητών, σίτιση σε ολοήμερα σχολεία φτωχών περιοχών
· Δράσεις διατήρησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς κ.α.

Οι δικαιούχοι φορείς των οποίων οι προτάσεις θα εγκριθούν, θα χρηματοδοτηθούν για ολόκληρο το ποσό του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων που θα απασχολήσουν (οι ασφαλιστικές εισφορές θα καλυφθούν από άλλο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ), όσο και για τις δαπάνες των ενεργειών που θα υλοποιήσουν.

Οι εργαζόμενοι θα προσληφθούν από το φορέα με προκήρυξη των θέσεων. Η επιλογή θα γίνει βάσει καθορισμένων κριτηρίων, τα οποία αναφέρονται στην πρόσκληση και το ποσό της επιχορήγησής τους για κάθε ημέρα εργασίας θα είναι 25 € .

Οι προτάσεις πρέπει να υποβληθούν στην Τεχνική Γραμματεία του Προγράμματος, το αργότερο μέχρι τις 24/6/2011. Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στις ηλεκτρονικές σελίδες: http://www.epanad.gov.gr, http://www.ypakp.gr/neaprogrammata, http://www.prosonolotachos.gr.

Επίσης, για πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη, Πολυτεχνείου 1, τηλ: 22710 41784 και 44200-1, υπεύθυνη : Μαρία Κόβα.


Από το Γραφείο Τύπου της ΠΕ Χίου






Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Mεταφορά συγκεκριμένων τμημάτων του Νοσοκομείου Χίου στη Νέα Πτέρυγα.

Το Σάββατο 18-6-2011 ξεκινά  το ειδικό συνεργείο που ήλθε από την Αθήνα, την μεταφορά στη Νέα Πτέρυγα του Νοσοκομείου,την Μονάδα Τεχνικού Νεφρού,τα Εξωτερικά  Ιατρεία,την Γραμματεία Εξωτερικών Ιατρείων και κίνησης ασθενών,καθώς και την Παιδιατρική Κλινική.
Για το λόγο αυτό δεν θα λειτουργήσουν την Δευτέρα και Τρίτη 20 & 21 Ιουνίου, τα τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία και θα καλύπτονται μόνο τα επείγοντα περιστατικά.
Το Νοσοκομείο μας,το Νοσοκομείο της Χίου κατάφερε τα τελευταία χρόνια να καθιερωθεί ως το πρότυπο Νοσοκομείο του Αιγαίου και ένα από τα καλύτερα Περιφερειακά Νοσοκομεία της χώρας. Αυτό γιατί προσφέρονται υπηρεσίες τριτοβάθμιας φροντίδας σε υψηλό επίπεδο στον τομέα της Καρδιολογίας, την Χειρουργικής, της Ορθοπεδικής, της Μονάδας Τεχνικού Νεφρού και βασικά όλων των κλινικών του Νοσοκομείου.
Αυτό τιμά τους ιατρούς,τους νοσηλευτές,το διοικητικό και λοιπό προσωπικό γιατί με την άρτια επιστημονική τους κατάρτιση και το υψηλό αίσθημα ευθύνης, έφεραν το Νοσοκομείο της Χίου σε αυτή τη θέση εκτίμησης και σεβασμού.

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Δήλωση του Κωστή Μουσουρούλη για το εξώδικο που έλαβε από ομάδα πολιτών,προκειμένου να μην ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα

Τετάρτη, 15.6.2011


Με αφορμή εξώδικο διαμαρτυρία που μου επιδόθηκε χθες, υπενθυμίζω πως δεν ψήφισα το Μνημόνιο ή Δανειακή Σύμβαση το 2010, και δεν θα ψηφίσω το Μεσοπρόθεσμο ή όποια άλλη συνέχειά του, φέτος, ή ποτέ άλλοτε. Συνεχίζω να μάχομαι με όλες μου τις δυνάμεις για τα συμφέροντα του λαού και τη Δημοκρατία.

Κωστής Μουσουρούλης

Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Έφυγε ο Στέφανος Τσαμπάς του Γεωργίου

Έφυγε σε ηλικία 77 ετών ο Στέφανος Τσαμπάς του Γεωργίου. Η κηδεία του έγινε το Σάββατο 11-6-2011, στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στην Καλαμωτή και τον συνόδευσαν στην τελευταία κατοικία του όλοι οι χωριανοί του.

Ο Στέφανος ήταν άνθρωπος γλυκύτατος και αγαπητός, υπεύθυνος, ακέραιος και εντιμότατος. Ο ξαφνικός θάνατός του λύπησε όσους τον γνώριζαν, και περισσότερο  τα παιδιά που ζούσαν στις πάνω βότες στην Κώμη την δεκαετία του 1960, που έφτιαξαν μαζί του το ιστορικό βαρκάκι, σχεδιασμένο από τον ίδιο. Η ικανοποίηση του για το έργο του ήταν η χαρά που πρόσφερε στα παιδιά καθημερινά  δίνοντας τους το βαρκάκι  για ψάρεμα  και για μια βαρκάδα έως την Αγία Μαρκέλλα. Προσωπικά θα σε θυμάμαι για πάντα καθώς και τα άλλα παιδιά θα σε θυμούνται, γιατί θα ζεις  μέσα στη μνήμη μας και στου καθενός ξεχωριστά τις θύμισες.

Στην σύζυγο του, στα αδέλφια του και στα ανίψια του εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια. Καλό σου ταξίδι Στέφανε. Ας είναι αιωνία η μνήμη σου και ο ύπνος σου ας είναι ελαφρύς και ατάραχος.

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Αποσπάσματα από την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Κ. Γανιάρη στο Περ/κο Συμβούλιο 7/6/2011


Κύριε Υπουργέ
Κυρία Υφυπουργέ
Αγαπητές &  Αγαπητοί Συνάδελφοι
Σας καλωσορίζω στο Περιφερειακό Συμβούλιο που γίνεται στην Χίο για πρώτη φορά μετά τις τελευταίες εκλογές που ανέδειξαν ένα Περιφερειακό Συμβούλιο απευθείας από τους πολίτες του Βορείου Αιγαίου. Το Περιφερειακό Συμβούλιο με την παρούσα του δομή έχει μια ιδιαίτερη σημειολογία όχι μόνο γιατί είναι αιρετό, αλλά κυρίως γιατί πλέον διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που του δίνουν την δυνατότητα να διαχειρίζεται αναπτυξιακούς πόρους και να επιτελεί την πολιτική περιφερειακής ανάπτυξης που οραματίζεται.
Η Χίος, είναι τόπος που ιστορικά ανταποκρίνεται σε περιόδους κρίσης με λύσεις και αναπτυξιακές επιλογές που έχουν μια ιδιαίτερη αξία για τον τόπο και τους κατοίκους του. Τα τελευταία χρόνια το μοντέλο ανάπτυξης της στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στην επίλυση των ζητημάτων υποδομών της. Όχι πως αυτό είναι λίγο, ή ότι αυτό είναι δευτερεύουσας σημασίας. Αυτό που είναι λάθος είναι να σχεδιάζεις έργα επειδή υπάρχουν χρηματοδοτικά πρωτόκολλα. Η κατεύθυνση πρέπει να είναι σχεδιάζω γιατί έχω ανάγκες και αναζητώ τους πόρους που θα τις εξυπηρετήσουν και όχι το αντίθετο. Μάλιστα σήμερα που οι πόροι είναι περιορισμένοι, το ζητούμενο είναι πως οι πόροι αυτοί θα παράξουν αποτέλεσμα για τον τόπο και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΩΜΗΣ & ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΝΕΑΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ ΚΩΣΤΗ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η επίλυση του προβλήματος διάβρωσης της παραλίας της Κώμης εναπόκειται στις διαθέσεις της θάλασσας και του καιρού όπως προκύπτει από τις απαντήσεις των αρμόδιων Υπουργείων σε σχετική Ερώτηση που κατέθεσε (ΑΠ 14705/11.04.2011), ο Βουλευτής Ν. Χίου και Υπεύθυνος Τομέα Περιφερειακής Πολιτικής της ΝΔ, Κωστής Μουσουρούλης.
Συγκεκριμένα: Το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων δηλώνει αναρμόδιο. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εξετάζει τη «διερεύνηση του προβλήματος αντιμετώπισης της διάβρωσης των ακτών σε εθνικό επίπεδο», ενώ στο ερώτημα του Βουλευτή για τη χρήση του τομεακού προγράμματος του Υπουργείου για το περιβάλλον (Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α.) η απάντηση αναφέρει ότι «δεν υπάρχει προς το παρόν σχεδιασμός για την έκδοση πρόσκλησης χρηματοδότησης σχετικών δράσεων»!!!
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η απάντηση του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, το οποίο δηλώνει συναρμόδιο για τον καθορισμό του αιγιαλού και της παραλίας στη νέα γραμμή που θα έχει προκύψει από τη διάβρωση! Επιπλέον ενημερώνει για τα ιδιωτικά κτήματα ότι οι πολίτες μπορούν να προβούν σε προστατευτικά έργα, με ίδιες δαπάνες, κατόπιν σχετικών αδειών από το Υπουργείο Οικονομικών, μετά από γνώμη του ΓΕΝ, του ΥΘΥΝΑΛ και του ΥΠΠΟΤ, αφού έχει προηγηθεί μελέτη από το Υπουργείο Υποδομών και έχει εκδοθεί Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων!
Ο Κωστής Μουσουρούλης με αφορμή τις απαντήσεις αυτές έκανε το ακόλουθο σχόλιο:
«Είναι προφανές ότι ουδόλως έχει γίνει αντιληπτό το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών της Κώμης από τα αρμόδια ( ; ) Υπουργεία. Δεν είναι δυνατό να αντιμετωπίζουν το θέμα της διάβρωσης των ακτών με τέτοια ελαφρότητα. Σήμερα καταθέτω νέα Ερώτηση, όπου και προτείνω με τη χρήση πόρων του ''Πράσινου Ταμείου'' (πρώην Ε.Τ.Ε.Ρ.Π.Σ.) να γίνουν έπειτα από μελέτη, έργα προστασίας της περιοχής».

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Συνάντηση των Αποφοίτων Γυμνασίου Καλαμωτής του έτους 1971.

                                                ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ                              

                                     ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΞΑΝΑΒΡΕΘΟΥΜΕ                                      
     
                                                        

Αποφοιτήσαμε από το εξατάξιο Γυμνάσιο Καλαμωτής το 1971.Από τότε η ΣΤ΄τάξη σε πλήρη σύνθεση δεν αντάμωσε ξανά.Είναι πολλά τα 40 χρόνια που συμληρώνονται φέτος. Ήρθε ο καιρός για ένα ξαναντάμωμα.Οι απόφοιτοι του 71 θα συναντηθούμε στο Γυμνάσιο Καλαμωτής το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Αυγούστου 2011. Να είμαστε όλοι εκεί.
Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 6948833639 Κώστας Τσαμπής,69732626673 Νίκος Μονιώδης και 6946200254 Βαγγέλης Λιβανός.

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Μεταγραφές Ανανεώσεις ΑΕ.ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ

Εθελοντικός καθαρισμός στην Καλαμωτή

       


 Το Σάββατο 4-Ιουνίου 2011 στην Καλαμωτή, πραγματοποιήθηκε εθελοντικός καθαρισμός από την Τοπική Κοινότητα, με την συνεργασία της Α.Ε.Καλαμωτής, του Προοδευτικού Ομίλου Καλαμωτής, του Συλλόγου Καλαμωτουσίων Αττικής, του Ιδρύματος Αγλαΐας Καζά-Μιχαήλ Φραγκούλη, του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, του Συνεταιρισμού Μαστιχοπαραγωγών, της Φιλόπτωχου και λοιπών φορέων.


        


Τα Μasticnews ήταν εκεί και κατέγραψαν την όλοι προσπάθεια της εθελοντικής αυτής κίνησης. Η συνάντηση για το ξεκίνημα έγινε στις 8.30 το πρωί στην έξω πλατεία-Βαμβακά-, όπου παρόντος του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου, κατέφθασαν συγχωριανοί εθελοντές άνδρες και γυναίκες, οι πρόεδροι των Συλλόγων, αλλά και το υποστηρικτικό υλικό, προσφορά φορέων και κατοίκων, που τους ήταν αδύνατη η παρουσία τους στο κάλεσμα αυτό.

          
Στη συνέχεια οι εθελοντές χωρίστηκαν σε γκρουπ εργασίας και το κάθε ένα από αυτά ανάλαβε έναν συγκεκριμένο χώρο για να καθαρίσει. Λίγο μετά το μεσημέρι είχαν μαζευτεί δεκάδες σακούλες σκουπιδιών που με ιδιόκτητα φορτηγά τα μετέφεραν σε χώρους με προορισμό τον σκουπιδότοπο. Ακολούθησε συνεργείο ασβεστώματος των πεζοδρομίων, δίνοντας μια άλλη εικόνα πιο καθαρή στο χωριό μας.

        


Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ιωάννης Ράγκος και οι Τοπικοί Σύμβουλοι ευχαριστούν όλους για την εθελοντική τους προσπάθεια καθαρισμού του χωριού μας.Η προσπάθεια αυτή θα συνεχισθεί και το ερχόμενο Σάββατο 11 Ιουνίου 2011 και περιμένουμε η συμμετοχή των κατοίκων να είναι μεγαλύτερη. Γιατί μόνο με μαζική προσπάθεια και ευαισθητοποίηση μπορούμε να διατηρήσουμε και να διαφυλάξουμε το χωριό μας.


Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Eκδήλωση ΝΟΔΕ Χίου την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χίου της Νέας Δημοκρατίας διοργανώνει την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011, στις 19.30, εκδήλωση με θέμα την παρουσίαση των θέσεων του κόμματος για την «Επανεκκίνηση της Οικονομίας» (Ζάππειο ΙΙ).

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της ενημέρωσης των στελεχών και μελών του κόμματος που πραγματοποιείται από τη Νέα Δημοκρατία σε όλη την Ελλάδα.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Βουλευτής Ν. Χίου και Υπεύθυνος Τομέα Περιφερειακής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Μουσουρούλης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδρίων του Ομηρείου ΠΚΔΧ.

Μετά την παρουσίαση των θέσεων θα ακολουθήσει συζήτηση τόσο για το προγραμματικό πλαίσιο επανεκκίνησης της οικονομίας που θα παρουσιαστεί, όσο και για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Η εκδήλωση είναι ανοικτή για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.


Ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Χίου

Βαγγέλης Ατσάλης

Εθελοντικός Καθαρισμός στην Καλαμωτή

 ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣΤΙΧΟΧΩΡΙΩΝ
ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Κοινότητα Καλαμωτής με την συνεργασία της Α.Ε. Καλαμωτής, του Προοδευτικού Ομίλου Καλαμωτής, του Συλλόγου Καλαμωτουσίων Αττικής, του Ιδρύματος Αγλαΐας Καζά-Μιχαήλ Φραγκούλη, του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, του Συνεταιρισμού Μαστιχοπαραγωγών, της Φιλόπτωχου και λοιπών φορέων, προσκαλούν όλους τους κατοίκους του χωριού να συμμετάσχουν στην εθελοντική προσπάθεια καθαρισμού του χωριού μας, που θα γίνει τα Σάββατα 4 και 11 Ιουνίου 2011.
Η συνάντηση για το ξεκίνημα θα γίνει στην πλατεία Βαμβακά-Έξω Πλατεία - στις 08:30 το πρωί των Σαββάτων.

 ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΌΤΗΤΑ

 ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


 ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ.