Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Mνήμες του 1988 ξανάζησε η Καλαμωτή

Ιούλιος 1988.Ο μήνας που έχει μείνει στη μνήμη των Καλαμωτούσων, για την πύρινη καταστροφή τόσο της αγροτικής οικονομίας όσο και του οικολογικού περιβάλλοντος, ξανακτύπησε χθες το μεσημέρι 11 Αυγούστου 2011, σε χωράφι με ξηρά χόρτα στην περιοχή Μεσεφιρίπου από αναμμένο τσιγάρο. 
το σημείο από όπου ξεκίνησε η φωτιά

Παρά τις προσπάθειες οδηγών που σταμάτησαν να την σβήσουν, η φωτιά πήρε απρόβλεπτες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ΒΑ ανέμων. Η καταστροφική μανία των ανέμων οδηγεί ταχύτατα την φωτιά μέχρι τον Λιλικά. Η έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής με επικεφαλής  τον Διοικητή  Αρχοντάκη Ιάκωβο, με 13 πυροσβεστικά οχήματα, 9 οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 2 μηχανές, 53 πυροσβέστες,19 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 15 εθελοντές, 5 υδροφόρες, 6 οχήματα εθελοντών, 2 τρακτέρ, και 2 ελικόπτερα, μαζί με την συνδρομή τμήματος ανδρών της 96 ΑΔΤΕ με επικεφαλής τον Ταξίαρχο, Μεϊμάρη Μενέλαο, που με μπουλντόζες του Μηχανικού άνοιγαν αντιπυρικές ζώνες, και τους παραθεριστές και κατοίκους της περιοχής κατάφεραν μέχρι το βράδυ να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά και ήταν θέμα χρόνου να σβήσει.
Καίγοντας σχίνους και ελιές στο πέρασμα της η φωτιά, έκαψε ένα εξοχικό σπίτι στον Λιλικά και απείλησε εξοχικές κατοικίες στην ανατολική πλευρά της Κώμης.
Τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη που έσπευσαν δεν μπόρεσαν να επιχειρήσουν, λόγω των έντονων ανέμων που έφθαναν τοπικά τα 7 μποφόρ αλλά και του έντονου κυματισμού, και έμεινε μόνο το ελικόπτερο για την κατάσβεση της φωτιάς.
Τα ΜASTICNEWS, βρέθηκαν στην πύρινη κόλαση και συγχαίρουν της δυνάμεις καταστολής για την αυτοθυσία που έδειξαν στο σβήσιμο της φωτιάς.










1 σχόλιο:

  1. Μακάρι να μην ξαναζήσει η Καλαμωτή ούτε άλλο χωρίο της Χίου τέτοια καταστροφή. Σκέφτομαι τους εκατοντάδες καμμένους σκίνους και τον κόπο των παραγωγών μιας καλής χρονιάς που πήγαν χαμένοι. Πραγματικά συμπάσχω σαν να κάηκαν δικοί μου σκίνοι, αφού γνωρίζω καλά τη δύσκολη παραγωγή της μαστίχας.
    Ένας Θυμιανούσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή